Τα Δωδεκάνησα από την αρχαιότητα μέχρι την Ενσωμάτωση

Τα Δωδεκάνησα από την αρχαιότητα μέχρι την Ενσωμάτωση

 

του Μανώλη Κασσώτη στον ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ

Στη διάρκεια της Μινωικής θαλασσοκρατίας και Μυκηναϊκής εποχής τα Δωδεκάνησα υπήρξαν αναπόσπαστο μέρος του Ελληνισμού και πήραν μέρος στον Τρωϊκό πόλεμο.

Στην κλασική εποχή και Ελληνιστική περίοδο τα Δωδεκάνησα υπήρξαν από τα πιο φωτεινά κέντρα του ελληνικού πολιτισμού με αποικίες στη Σικελία, Ιταλία, Ισπανία, Κυρηναϊκή και Μικρά Ασία. Εδώ διέπρεψαν ο Ρόδιος Κλεόβουλος, από τους επτά σοφούς, ο Κώος Ιπποκράτης, πατέρας της Ιατρικής.

Εδώ κτίστηκε ο Κολοσσός της Ρόδου, ένα από τα επτά θαύματα του Κόσμου. Ενώ το Ναυτικό Δίκαιο των Ροδίων υπήρξε ο πρώτος ναυτικός κώδικας στην παγκόσμια ιστορία.

Στη Ρωμαϊκή εποχή οι διασημότεροι Ρωμαίοι όπως ο Κικέρων σπούδασαν στη Ρόδο. Ο απόστολος Παύλος κήρυξε τον Χριστιανισμό στα Δωδεκάνησα, και στην Πάτμο ο απόστολος Ιωάννης έγραψε το Ευαγγέλιο και την Αποκάλυψη καθαγιάζοντας το νησί.

Τα Δωδεκάνησα με άλλα νησιά του Αιγαίου αποτέλεσαν επαρχία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας για δέκα αιώνες με πρωτεύουσα τη Ρόδο. Ομως, το 1309 υποτάχθηκαν στους Φράγκους και 1522 στους Τούρκους.

 

Εθνικός Κήρυξ

 

Ο Ξεσηκωμός του γένους το 1821 βρήκε τα Δωδεκάνησα στις επάλξεις του αγώνος. Ενας από τους τρεις ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας ήτο ο Εμμανουήλ Ξάνθος. Η Κάσος έγινε ολοκαύτωμα για τη λευτεριά της φυλής μας. Ομως τα Δωδεκάνησα έμειναν έξω των ορίων του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, ξαναπέφτοντας στην σκλαβιά. Το 1912 η Ιταλία κατέλαβε τα Δωδεκάνησα από την Τουρκία και παρά τις υποσχέσεις των Ιταλών και τις ελπίδες, διαμαρτυρίες και αγώνες των Δωδεκανησίων, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1924 τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ιταλία. Με νέους αγώνες αντέδρασαν οι Δωδεκανήσιοι στην προσπάθεια της φασιστικής Ιταλίας να αφελληνίσει τα Δωδεκάνησα. Στις αντιδράσεις των Δωδεκανησίων οι Ιταλοί απάντησαν με κλείσιμο σχολείων και εκκλησιών, απολύσεις αιρετών αρχόντων, κατάργηση δικαιωμάτων και προνομίων, δημεύσεις, εξορίες, φυλακίσεις και θανάτους. Μαζί με τους Δωδεκανησίους που υπέφεραν στα νησιά μας αγωνίζονταν και οι Δωδεκανήσιοι που είχαν μεταναστεύσει, με πρωτοπόρες τις Δωδεκανησιακές Νεολαίες, Αθηνών, Αλεξάνδρειας και Αμερικής.

Με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Δωδεκανήσιοι που ζούσαν στην Ελλάδα κατατάχθηκαν στον Ελληνικό Στρατό δημιουργώντας το Σύνταγμα των Δωδεκανησίων εθελοντών, ενώ οι Δωδεκανήσιοι της Αμερικής κατετάγησαν στον Αμερικανικό Στρατό και της Αιγύπτου και Ροδεσίας στον Βρετανικό. Οσοι Δωδεκανήσιοι διέφυγαν στη Μέση Ανατολή κατετάγησαν στο Ελληνικό Ναυτικό και στον Ιερό Λόχο ή επάνδρωσαν τα συμμαχικά κλιμάκια κατασκοπείας.

Ολοι αυτοί πολέμησαν με μοναδικό σκοπό την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου. Πολλοί έδωσαν τη ζωή τους όπως ο υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος, ο πρώτος Ελληνας αξιωματικός που σκοτώθηκε στο Αλβανικό μέτωπο. Κατά το διάστημα του πολέμου, τα Δωδεκάνησα υπήρξαν θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων. Οταν το Σεπτέμβριο του 1943 συνθηκολόγησε η Ιταλία, οι Σύμμαχοι πολέμησαν για να αποτρέψουν την κατάληψη της Δωδεκανήσου από τους Γερμανούς. Σημαντικές συγκρούσεις Βρετανών κομάντο και του Ιερού Λόχου έλαβαν χώρα εναντίων των Γερμανών, που τελικά παραδόθηκαν στις 8 Μαΐου 1945, όταν υπέγραψαν στη Σύμη την παράδοση της Δωδεκανήσου στους Συμμάχους.

 

Εθνικός Κήρυξ

 

Στη διάσκεψη της Ειρήνης το 1946 στο Παρίσι, η Ελλάδα ζήτησε την προσάρτηση της Δωδεκανήσου και στις 27 Ιουνίου 1946 οι μεγάλες δυνάμεις Αμερική, Αγγλία και Ρωσία αποφάσισαν την παραχώρησή της στην Ελλάδα. Στις 31 Μαρτίου 1947 η εξουσία της Δωδεκανήσου πέρασε από τη βρετανική στρατιωτική διοίκηση στην ελληνική υπό τον αντιναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη, και στις 7 Μαρτίου 1948 με διάγγελμα του Βασιλιά Παύλου επιτεύχθηκε η Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με τη Ελλάδα, με πρώτο πολιτικό διοικητή τον Νικόλαο Μαυρή, στο πρόσωπο του οποίου δικαιώθηκαν οι αγώνες των Δωδεκανησίων της Αμερικής για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου.

 

Εθνικός Κήρυξ

Εθνικός Κήρυξ