3η ημέρα Οικοτουριστικού Προγράμματος - Ο ξυλόφουρνος στην Αυλώνα, η ανεπανάληπτη Βρουκούντα και το μαγευτικό Τρίστομο

3η ημέρα Οικοτουριστικού Προγράμματος - Ο ξυλόφουρνος στην Αυλώνα, η ανεπανάληπτη Βρουκούντα και το μαγευτικό Τρίστομο

Η 3η  μέρα του πιλοτικού προγράμματος οικοτουρισμού, Σαββάτο 9 Οκτωβρίου, ξεκίνησε με την μεταφορά της ομάδας στην Αυλώνα. Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τους αξιολογητές, ένας παραδοσιακός ξυλόφουρνος στην Αυλώνα ήταν  αναμμένος, είχε φρέσκα φουρνισμένα ψωμιά και λαχανόπιτες. Η παρέα έμαθε τον τρόπο που έφτιαχναν ψωμί στην Κάρπαθο, πήρε λαχανόπιτες για πρόγευμα και φρέσκο ζεστό καρπάθικο ψωμί για το μεσημεριανό.

 

Όπως μας περιγράφει ο συντονιστής και ουσιαστικά ψυχή του προγράμματος, κ. Μιχάλης Ρεϊσης, αμέσως ξεκίνησαν την πεζοπορία για την Βρουκούντα. Στη διαδρομή ήταν και μέλη του Φορέα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Δωδεκανήσου, οι οποίοι  έκαναν λεπτομερή περιγραφή της περιοχής όσον αφορά την χλωρίδα, την πανίδα και τις ιδιαιτερότητες της. Επίσης σε ολη την διάρκεια του δράσης του πακέτου, παρέα  είναι και ο κ. Νίκος ο Χαλκιάς ως εκπροσωπος της εταιρείας εξέλιξης και βέβαια σταθερός λάτρης του τόπου του.

Έφτασαν στην Βρουκούντα, ξεναγήθηκαν στα μνημεία της και στα χαλάσματα της αρχαίας πόλης και την πλούσια ιστορία της και από εκεί επιβιβάστηκαν σε  ένα καραβάκι για τον επόμενο προορισμό, το μαγευτικό Τρίστομο Καρπάθου. Εκεί πέρασαν όλη την ημέρα. Έκαναν βουτιές, περπάτησαν περιμετρικά όλο τον κόλπο του Τριστόμου και γνώρισαν βήμα βήμα αυτό το θαύμα της φύσης και το υψίστης σημασίας φυσικό λιμάνι που χρησιμοποιήθηκε από το ιταλικό πολεμικό ναυτικό πριν τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και κατά τη διάρκεια του.

 

Νωρίς το απόγευμά ξεκίνησαν την επιστροφή για το Διαφάνι με πεζοπορία από το Τρίστομο στην Αγία Αικατερίνη, διασχίζοντας κατά μήκος όλο το στενό Καρπάθου Σαρίας.

Στο τέλος της διαδρομής τους περίμενε το καραβάκι να τους μεταφέρει στο Διαφάνι. Πριν φτάσουμε στο Διαφάνι δώσαμε για ακόμη μια φορά έμφαση στην ορνιθοπαρατήρηση και έκαναν στάση για να απολαύσουν τα βουνά, που ήταν γεμάτα από περήφανα γεράκια (falcon Eleonora), έμαθαν να τα ξεχωρίζουν από τη φωνή, τους χαρακτηριστικούς ήχους τους.

 

Ο συντονιστής κ. Μιχάλης Ρεϊσης έκλεισε την περιγραφή του αναφέροντας:

«Η 3η μέρα του οικοτουριστικού πακέτου ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ήταν μια μέρα γεμάτη από πρωτόγνωρες, ουσιαστικές και μοναδικές δράσεις για τους επισκέπτες μας. Για σήμερα, Κυριακή, 10 Οκρωβρίου, τρέχουμε την 4η και τελευταία μέρα με την διημέρευση στο πλούσιο σε ιστορία και ομορφιά νησί της Σαρίας».