Καλλιόπη Μαλλόφτη για τα Καρπαθιακά Νέα
Πόσο εύκολο είναι να βρει κανείς αληθινά καλό φαγητό μακριά από τις μητροπόλεις του κόσμου;
Το να τρως δίπλα από την θάλασσα ή το να είσαι χαλαρός από τις διακοπές ξελογιάζει κάπως τις αισθήσεις και οι απαιτήσεις μπορεί και να μειώνονται.
Δύσκολο επίσης το να γράψω για τα μέρη που πρόλαβα να επισκεφθώ και που ξεχώρισα φέτος, χωρίς να νιώθω ότι μειώνω την αξιόλογη προσπάθεια τόσων άλλων γνωστών και φίλων όντας Καρπαθιά.
Οι εμπειρίες όμως είναι για να μοιράζονται όπως ακριβώς και τα ωραία πιάτα στα 4 εστιατόρια που φέτος αγαπήσαμε λίγο περισσότερο στην Κάρπαθο!
Brunch λοιπόν στο Nuevo που άνοιξε για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι. Υψηλού επιπέδου service, νόστιμο φαγητό, καλός καφές και πολύ ωραία αισθητική. Τα πάντα φαίνονται να έγιναν με φροντίδα και με προσοχή στην λεπτομέρεια χωρίς να επαναπαυθούν στο prime location.
Must try, τα Dutch Baby Pancakes με καραμελωμένα μήλα, σαντιγύ, αλμυρή καραμέλα και κανέλα!
Στο εστιατόριο Βότσαλο στον Άγιο Νικόλαο Σπόων εχει εξαιρετικά φρέσκα ψάρια και θαλασσινά όλα καλομαγειρεμένα από την κυρία Ανθούλα με την αστραφτερή της κουζίνα.
Το ίδιο νόστιμα είναι όλα τα πιάτα που έχουμε κατά καιρούς δοκιμάσει εκει.
Έχει ωραία θέα στην θάλασσα του μαγευτικού Αγίου Νικολάου και πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση με όλα εκείνα που νοσταλγούμε από μια Ελλάδα που χάνεται. Ανοιχτωσιά ψυχής, φιλόξενη, γνήσια, που τον περαστικό θα τον φροντίσει και θα τον ταισει σαν αγαπημένο συγγενή.
Το ιταλικό εστιατόριο Al Porto μπορεί να συγκριθεί μόνο με πολυ καλά του είδους του, στην γενέτειρα του Ιταλού ιδιοκτήτη και σεφ Alessandro ο οποίος είχε έρθει για διακοπές και αποφάσισε να ανοίξει μια μικρή πιτσαρία κοντά στο λιμάνι.
Μερικά χρόνια μετά, έχει μια από τις πιο αναγνωρισμένες και αγαπημένες επιχειρήσεις εστίασης στο νησί με καθημερινές ουρές αναμονής.
Οι πίτσες είναι τέλειες και η υπέροχη μέσα στην απλότητα της Caprese με τις ολογλυκες ντομάτες και την Burrata από την Puglia αξίζει από μόνη της μια επίσκεψη.
Τέλος ιδιαίτερη μνεία αξίζει το Ελληνικόν στα Πηγάδια. Μια ωραία, value for money ταβέρνα με τραπέζια πάνω στον κεντρικό πεζόδρομο.
Είναι το εστιατόριο που προτιμούν εξίσου ντόπιοι και επισκέπτες και παρά την σεμνότητα των ιδιοκτητών του, δεν θεωρώ καθόλου τυχαίο το ότι είναι από τα ελάχιστα εστιατόρια στο νησί που λειτουργούν χειμώνα-καλοκαίρι για τόσα πολλά χρόνια και μάλιστα με τόση επιτυχία.
Στη φωτογραφία εξωφύλλου παραδοσιακή πλακόπιτα Σπόων, στο Βότσαλο.
13.9.2022
Καρπαθιακά Νέα