Στα 40αντα πατάει σήμερα ο Αρχ. π. Αμβρόσιος Μαναρουλάς! Οι ευχές μας στον εφημέριο Ευαγγελιστρίας πόλεως Καρπάθου

Στα 40αντα πατάει σήμερα ο Αρχ. π. Αμβρόσιος Μαναρουλάς! Οι ευχές μας στον εφημέριο Ευαγγελιστρίας πόλεως Καρπάθου

Γενέθλια σήμερα για τον Αρχιμανδρίτη Αμβρόσιο Μαναρουλά και μάλιστα ξεχωριστά αφού ο Θεός τον αξίωσε να περάσει και στα 40αντα! Με την ευκαιρία κι εμείς να του στείλουμε τις πιο ζεστές ευχές μας. Να του δίνει δύναμη και χάρη ο Θεός να συνεχίζει με υγεία, σταθερότητα και θάρρος το έργο του. 

Ο π. Αμβρόσιος Μαναρουλάς γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου 1983, μεγάλωσε στην Κάρπαθο και βαπτίστηκε Αλέξανδρος στο χωριό του, στην Αρκάσα. Μάλιστα υπάρχει μια ιστορία που δεν είναι γνωστή, ωστόσο φανερώνει την κλίση και τον δρόμο που διάλεξε για κείνον ο Θεός.

Η γέννηση του έγινε στο Κέντρο Υγείας της Καρπάθου και λίγο πριν βρεθεί στον έξω κόσμο είχε τον ομφάλιο λώρο περασμένο στον λαιμό του, τότε η μητέρα του αυθόρμητα φώναξε ότι θα τον κάνουν παπά!

Ο πατέρας του, από τον πρώτο του γάμο είχε 3 παιδιά, η σύζυγος του είχε πεθάνει στην Αυστραλία και του άφησε τα μωράκια. Εκείνος, ακολουθώντας το έθιμο της Καρπάθου, άφησε την ξενιτιά και επέστρεψε στο νησί. Γνώρισε τη μητέρα μου, που και εκείνη είχε ήδη από έναν γάμο 2 παιδιά. Παντρεύτηκαν και έκαναν τον Αμβρόσιο. Από τη μέρα της γέννησής του, τον Μάρτιο του 1983, ζει και προσφέρει με σταθερότητα και συνέπεια στην Κάρπαθο.

O Αλέξανδρος Μαναρουλάς ήταν 13 χρονών παλικαράκι όταν για πρώτη φορά εξομολογήθηκε στον π. Καλλίνικο Μαυρολέων την πρόθεση του να γίνει ιερέας. Όμως ο πατέρας του ήταν αυστηρός, δεν ήθελε να ακούσει λέξη. Μάλιστα εκείνα τα χρόνια η οικογένεια του είχε επενδύσει σε ένα mini market στην Αρκάσα και του είχαν τέτοια εμπιστοσύνη, που του επέτρεψαν να το φροντίσει και να διαχειριστεί!

Με τον Αρχιμανδρίτη π. Καλλίνικο Μαυρολέων, Ηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Γεωργίου Βασσών Καρπάθου

Τα χρόνια πέρασαν, ο Αλέξανδρος Μαναρουλάς ενηλικιώθηκε και στα 21 του, επανέλαβε  ότι επιθυμεί να φορέσει το ράσο. Όμως, για ακόμη μια φορά, ο πατέρας του ήταν ανένδοτος, θα παντρευτείς, του έλεγε και δεν άκουγε λέξη.

Πριν τα 25 χρόνια του ο Αλέξανδρος Μαναρουλάς θα ξεκινήσει ένα σύγχρονο τυπογραφείο, μια σπουδαία επιχειρηματική κίνηση πάνω στο νησί. Μάλιστα την ίδια περίοδο θα προχωρήσει  και στην έκδοση ενός περιοδικού που άφησε ιστορία. Ήταν το έντυπο περιοδικό πολιτισμού ΙΣΤΙΑ που στις σελίδες του φιλοξένησε θαυμάσια και αποκλειστική καρπαθιακή αρθρογραφία.

Στα 27 του όλα μέσα του είχαν κλειδώσει. Επανέλαβε την οριστική πια πρόθεση του στον πατέρα του. Από τα 13 μέχρι τα 27 δεν είχε πει κουβέντα στον π. Καλλίνικο, τότε το ανακοίνωσε και έκανε ένα βήμα προς τον Θεό.

Ο Αλέξανδρος είχε πάρει τις αποφάσεις του και λίγο αργότερα αυτό το όνομα θα ήταν παρελθόν.

Από την εις Διάκονον χειροτονία του στον Ιερό Ναό ΕυαγγελιστριαςΣήμερα είναι ο προϊστάμενος στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Καρπάθου. Μια ενορία με ιστορία από την οποία πέρασαν σημαντικοί ιερωμένοι, όπως ο συγχωρεμένος, πολύ αγαπητός, πάτερ Μιχάλης Οικονομίδης και παλαιότερα ο σημερινός Δεσπότης της Κω, ο σεβασμιότατος Ναθαναήλ.

Τα Πηγάδια παρουσιάζουν δυσκολίες, από το καθιερωμένο κήρυγμα της Κυριακής, με τους πιστούς να περιμένουν να ακούσουν ερμηνεία του Ευαγγελίου και όχι μετάφραση, μέχρι τις απίστευτες απορίες των παιδιών του δημοτικού σχολείου. Αν και ο ίδιος δεν υπήρξε ποτέ παιδί του κατηχητικού έχει φέρει πιο κοντά στην εκκλησία ακόμη και τις μικρότερες ηλικίες.

 

Το 2011 έγινε Διάκονος, αμέσως στρώθηκε στο διάβασμα και ξανάδωσε πανελλαδικές εξετάσεις, αυτή τη φορά τα κατάφερε, πέρασε στη Ανωτάτη Εκκλησιατική Ακαδημία Αθηνών.

Πήρε το πτυχίο του και πρόσφατα ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην εκκλησιαστική ιστορία, στην Θεολογική σχολή της Θεσσαλονίκης, σε Διυδρυματικο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα των θεολογικων σχολων του Αριστοτέλειου και του ΕΚΠΑ.

Στιγμιότυπο από την απονομή του Μεταπτυχιακού του τίτλου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τον καθηγητή Συμεών Πασχαλίδη

 

Αυτό ήταν το επισφράγισμα μιας σπουδαίας και πάνω από όλα αγωνιστικής προσπάθειας. Δεν σταμάτησε τις σπουδές! Σήμερα είναι υποψήφιος Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης! Αν και μέχρι σήμερα δεν το έχει ακόμα ανακοινώσει, εμείς ήμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε.

Το 2015 Εκάρη μοναχός στη Ιερά μονή Μεγίστης Λαύρας Μονή της μετανοίας του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.Αμβροσιου και το 2016 θα λάβει το οφίκιο του Αρχιμανδίτη.

Με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομο στο Άγιο Όρος

 

 

 

 

        

16.3.2023

Καρπαθιακά Νέα