65 χρόνια από την ίδρυση του Υγειονομικού σταθμού Καρπάθου

65 χρόνια από την ίδρυση του Υγειονομικού σταθμού Καρπάθου

 

 γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Η 23η Ιανουαρίου 1955 είναι από τις σημαντικότερες ημερομηνίες της νεότερης Καρπάθου. Πρόκειται για την ημέρα των εγκαινίων του  Υγειονομικού σταθμού του νησιού.

Κυριακή 11.00 το πρωί, από τους πρωταγωνιστές ο Μητροπολίτης Καρπάθου-Κάσου Απόστολος, ο Έπαρχος Νικόλαος Ξανθούλης και εκ μέρους των μεγάλων δωρητών, ο ύπατος ταμίας της ΚΕΠΑ Αμερικής, ο Δημήτριος Βασιλαράς. Μάλιστα ο Έπαρχος, Ν. Ξανθούληςλ ήδη συμπλήρωνε μια γόνιμη πενταετία στην Κάρπαθο. Ήταν άνθρωπος ιδιαίτερα αγαπητός στο νησί κι όμως εκείνη την περίοδο τα Επαρχεία καταργήθηκαν κι ο λόγος που εκφώνησε κατά τα εγκαίνια του υγειονομικού σταθμού ήταν και ο τελευταίος του στην Κάρπαθο.

Το κτήριο του Υγειονομικού σταθμού ήταν μονώροφο, σχεδιασμένο από τους μηχανικούς Οικονομίδη και Καφετζηδάκη και ήταν εξ ολοκλήρου δωρεά της παροικίας των Καρπαθίων στις ΗΠΑ.

Η Παγκαρπαθιακή Οργάνωση «Karpathian Educational and Progressive Association», γνωστή ως Κ.Ε.Π.Α. είχε ιδρυθεί στις 4 Νοεμβρίου του 1928 στο Pittsburgh και μετρούσε ήδη 27 χρόνια ζωής.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ως πρώτο μεγάλο έργο για την Κάρπαθο επέλεξαν να χτίσουν έναν υγειονομικό σταθμό και τα χρήματα που έδωσαν ξεπέρασαν τα 24.000 δολάρια!

Αρκεί να σκεφτούμε ότι την ίδια περίοδο γινόταν μεγάλη προσπάθεια για να προχωρήσει το έργο του λιμενοβραχίονα. Ωστόσο η ΚΕΠΑ, με τη σκέψη σε κείνους που ζούσαν στην Κάρπαθο, προσέφερε ένα κτήριο, στο κέντρο της πρωτεύουσας που έφτασε να χρησιμοποιηθεί για περισσότερα από 60 χρόνια αρχικά ως υγειονομικός σταθμός και μέχρι το τέλος του ήταν το Κέντρο Υγείας.

Έχει ενδιαφέρον να σταθούμε στο ξεκίνημα του. Αρχικά δεν δόθηκε άδεια στο νεόδμητο κτήριο για να γίνει Υγειονομικός σταθμός έτσι για περίπου 2 χρόνια έμεινε κλειστό και υπήρξαν συζητήσεις για τη μετατροπή του σε…Γυμνάσιο!

Μόνο να σκεφτούμε ότι την επόμενη χρονιά, το 1956, αγροτικοί γιατροί φτάνουν στην Κάρπαθο ενώ το 1957 το νησί είναι πια πολύ κοντά στο όνειρο της κατασκευής του λιμενοβραχίονα. Δυο χρόνια μετά τα εγκαίνια ο Γ. Χιωτάκης δημοσιεύει άρθρο στην Ροδιακή και ζητά να γίνει υγειονομικός σταθμός στο κτήριο της ΚΕΠΑ! Μάλιστα η ΚΕΠΑ έστειλε ακόμη και μηχάνημα για ακτικογραφίες που όμως πέρασε αρκετός καιρός μέχρι να λειτουργήσει.

Μετά από 23 χρόνια, τον Αύγουστο του 1978, πραγματοποιήθηκε  ο Αγιασμός και η θεμελίωση της νέας πτέρυγας του Κέντρου Υγείας. Μια γενναία δωρεά των ομογενών Νικολάου και Μαρίας Ματθαίου.

65 χρόνια από τα εγκαίνια και σήμερα το κτήριο περιμένει τη νέα χρήση του. Οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι δε μπορεί να μετατραπεί σε σχολείο ωστόσο υπάρχουν αρκετοί επίσημοι φορείς που οι φήμες λένε ότι έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη μεταφορά τους.

Αργά ή γρήγορα το κτήριο θα αλλάξει χαρακτήρα και θα γεννά μόνο καλές ή άσχημες αναμνήσεις, μνήμες από το μακρύ ιατρικό του παρελθόν.