Αφροδίτη Ματσάκη, η Καρπαθιά διεθνώς αναγνωρισμένη ψυχοθεραπεύτρια

Αφροδίτη Ματσάκη, η Καρπαθιά διεθνώς αναγνωρισμένη ψυχοθεραπεύτρια

 

γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Ακόμη και στον σύγχρονο τομέα της συμβουλευτικής ψυχοθεραπείας η Κάρπαθος πρωτοπορεί!

Η Αφροδίτη Ματσάκη εδώ και πολλά χρόνια διακρίνεται και ξεχωρίζει για τις εργασίες της σε διεθνές επίπεδο.

Το επίθετο Ματσάκης είναι γνωστό στην Ελλάδα, αυτό οφείλεται στον αδελφό της, τον φυσικό-αστρονόμο Δημήτρη Ματσάκη, γνωστό με το χαρακτηριστικό όνομα  «Father of time» (πατέρας του χρόνου). Ο Ματσάκης είναι υπεύθυνος για το Master Clock, πιο απλά είναι ο επικεφαλής του Τμήματος Παρατήρησης του Χρόνου, στο Παρατηρητήριο του Ναυτικού στις ΗΠΑ, από το 1997.

Η αδελφή του, η Αφροδίτη Ματσάκη, έχει καταγωγή από την Κάρπαθο, ζει και εργάζεται στο Maryland των ΗΠΑ έχει MA & PhD Ψυχολογίας, από το πανεπιστήμιο University of MD, College Park και ως επάγγελμα ασκεί τη συμβουλευτική ψυχοθεραπεία.

Πρόκειται για μια γυναίκα με πολυετή εξειδίκευση στις μετατραυματικές διαταραχές. Συγγραφέας 12 βιβλίων σχετικά με το ψυχικό τραύμα.

Είναι γνωστή για τις μελέτες της στα ζητήματα γυναικών, τις σχέσεις, τις διατροφικές διαταραχές, το άγχος, την κατάθλιψη, το τραύμα και την αποκατάσταση του τραύματος. Έχει επίσης παρουσιάσει πολλά σεμινάρια σε επαγγελματίες ψυχοθεραπευτές με θέματα όπως η αντιμετώπιση της ενοχής, του φόβου, του θυμού και της εξάντλησης.

Η εμπειρία της Αφροδίτης Ματσάκη ξεπερνά τα 35 χρόνια, έχει δουλέψει με πολυάριθμα περιστατικά, από αυτά ξεχωρίζουν τα θύματα βιασμού. Πρόκειται μάλιστα για το μοναδικό  βιβλίο της κας Ματσάκη που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά με τίτλο: «Οδηγός θεραπείας από τον βιασμό», από τις εκδόσεις ΒΗΤΑ το 2007, σε μετάφραση της Βικτωρίας Πρεκατέ.

Ακόμη μια πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά της είναι το βιβλίο «Vietnam Wives”  στο οποίο μελετά τις συζύγους και τα παιδιά των βετεράνων με μετατραυματική διαταραχή στρες (PTSD). Σε αυτή τη μελέτη η ψυχοθεραπεύτρια διερευνά τις πολλές αλλαγές που αντιμετώπισαν οι τραυματισμένοι βετεράνοι και οι οικογένειες τους καθώς αντιμετωπίζουν το δύσκολο αναπτυξιακό στάδιο της μέσης ζωής: τη συνταξιοδότηση αλλά και το «σύνδρομο της άδειας φωλιάς»,  πρόκειται για την στιγμή που τα παιδιά ενηλικιώνονται και φεύγουν, τότε οι γονείς μένουν μόνοι στο σπίτι και ξεκινούν τα προβλήματα.

Αυτοί οι άνθρωποι όταν φτάνουν να γίνουν παππούδες σε πολλές περιπτώσεις οδηγούνται στον χωρισμό. Η Αφροδίτη Ματσάκη οδηγεί επιδέξια τους αναγνώστες στη διαδικασία εύρεσης νέων, καλύτερων τρόπων, αντιμετώπισης των παλιών προκλήσεων που έχει προκαλέσει αυτός ο τρόπος ζωής.

Στα βιβλία της αποτυπώνει την εμπειρία της και προσπαθεί να καθοδηγήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν τι τους συνέβη και να μπορέσουν να το δουν σε μια ορθότερη προοπτική.

Η Αφροδίτη Ματσάκη είναι κόρη του Νικόλα (1914-2009) και της Θεοδώρας, έχει αδέλφια τον Δημήτρη και τον Ηλία.

Όπως αναφέρει στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Growing up Greek(Μεγαλώνοντας ελληνικά)  ο πρώτος Ματσάκης ήταν ένας επαναστάτης που έφτασε στην Κάρπαθο από την Σύρο. Οι τουρκικές αρχές είχαν σκοπό να τον σκοτώσουν, όμως τους δωροδόκησε κι έτσι γλύτωσε το κεφάλι του.

Σε ένα από τα αφιερώματα του συγγραφέα Μαν. Κασσώτη διαβάζουμε ότι ο Μανώλης Ματσάκης, μαζί με τον πατέρα του, Γεώργιο Ματσάκη, πήρε μέρος στην Επανάσταση του 1821 και μάλιστα το 1847 ο Όθωνας του απένειμε τιμητικό δίπλωμα για τις υπηρεσίες του.

Ο προ-παππούς της Αφροδίτης, Δημήτριος Ματσάκης, σε ηλικία δέκα ετών, εξαιτίας της ένδειας, άφησε την Κάρπαθο και μετανάστευσε αρχικά στην Αίγυπτο, όπου εργάστηκε σε εστιατόρια συγγενών. Στη συνέχεια μπήκε σε ένα βαπόρι, ταξίδεψε για την Αμερική κι εκεί δούλεψε μέσα στις μίνες (στα ανθρακωρυχεία).

Στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου  η Αφροδίτη Ματσάκη κάνει αναφορά και στο  πατέρα της. Ο Νίκος Μάτσακης (1915-2009) ήταν οδοντίατρος  και κατά το διάστημα του 2ου  Παγκοσμίου Πολέμου, υπηρέτησε στο υγειονομικό τμήμα της Αμερικανικής Αεροπορίας και έφτασε μέχρι το βαθμό του ταγματάρχη. Το 1969, διορίστηκε Επίτιμος Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Πρόεδρο Νίξον.

Ήταν ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Πνεύματος και υπερήφανος μέλος του Τάγματος AHEPA, και έλαβε το Μετάλλιο Ελευθερίας AHEPA το 2005.

Το 2007, έλαβε το Μετάλλιο του Τάγματος του Φοίνικα. Την υψηλότερη πολιτική τιμή που του απονεμήθηκε από την κυβέρνηση της Ελλάδας, για τις πολλές ανθρωπιστικές και κοινοτικές προσπάθειές του.

Επίσης υποστήριξε τη δημιουργία της έδρας Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Missouri St. Louis και ήταν ο πρώτος δωρητής.

Η Αφροδίτη Ματσάκη μεγάλωσε με ελληνικά πρότυπα, μια γνήσια φαμίλια της Καρπάθου έστεκε δίπλα σε κάθε βήμα της. Όσο εκείνη έβγαζε φτερά κι ετοιμαζόταν να πετάξει στην μεγάλη κοινωνία γέμιζε από τις αξίες και τα πρότυπα του μικρού νησιού της!

Πολλά χρόνια αργότερα αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Συχνά συναντάμε το νησί της, την Κάρπαθο, σε πολλές από τις σκέψεις της. Άρθρα όπως «Το έθιμο των Εφτά», «Ο καρπάθικος μπακλαβάς»,

«Πανηγύρια, μαντινάδες, ψιλοκούλουρα. Λίγες παραδόσεις που ενσωματώνουν τη ζωή των ελληνικών χωριών στην Κάρπαθο»,

«Η Σούστα της Καρπάθου: Συναισθηματική και κοινωνική σημασία».

Τα κείμενα της φανερώνουν την βαθιά ψυχική και πνευματική σύνδεση της με το νησί.

Η Αφροδίτη Ματσάκη είναι ακόμη ένα παιδί της Καρπάθου που ξεχωρίζει και πρωτοπορεί στον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας που σήμερα γνωρίζει ραγδαία εξέλιξη.