Η εορτή της Αγία Σοφία στην Αρκάσα της Καρπάθου (pics)

Η εορτή της Αγία Σοφία στην Αρκάσα της Καρπάθου (pics)

Με λαμπρότητα τιμήθηκε η μνήμη της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων αυτής, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης στο Ιερό Εξωκλήσι, στην Αρκάσα Καρπάθου.

Πλήθος προσκυνητών από όλη την Κάρπαθο  συμμετείχαν το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023 στον Πανηγυρικό Εσπερινό και σήμερα το πρωι στην Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Καρπάθου-Κάσου κ. Αμβρόσιος.

Η Αγία Σοφία είναι μια παλαιοχριστιανική βασιλική, χτισμένη τον 5ο αιώνα, πάνω στα ερείπια της Αγίας Αναστασίας.

Με περίτεχνο ψηφιδωτό δάπεδο, που φιλοξενεί ορισμένα εξαίσια δείγματα τέχνης και μια ιστορική κολυμπήθρα που διασώθηκε απ’ τους πειρατές κουρσάρους.

Κατά την παράδοση, οι πειρατές είχαν λεηλατήσει την εκκλησία, φορτώνοντας στο καράβι τους τη λεία, αλλά η κολυμπήθρα βρέθηκε να επιπλέει στη θάλασσα και οι πιστοί του νησιού, την τοποθέτησαν και πάλι στη θέση της, στο Ναό.

Μία από τις τέσσερις Δωρικές πόλεις της Καρπάθου ήταν η Αρκεσία (Αρκάσα) που απέχει μόλις 10-15 λεπτά περπάτημα από την Αγία Σοφία.

Υπάρχει ένα ανηφορικό, αλλά σύντομο μονοπάτι, που είναι λαξευμένο στα βράχια και οδηγεί στην αρχαία πόλη με την εξαιρετική θέα. Ολόκληρη η ιστορία του νησιού απαντάται στο Παλαιόκαστρο, ή Παλιόκαστρο, όπως συνηθίζουν να το λένε.

Ανασκαφές στην περιοχή πραγματοποίησαν οι Ιταλοί κατακτητές το 1924 που μετέφεραν στην Ρόδο αξιόλογα ευρήματα.

Όλος ο προαύλιος χώρος έχει ψηφιδωτά που δυστυχώς φθείρει ο χρόνος και οι άνθρωποι. Πρόκειται για μνημείο που θα έπρεπε να έχει πολύ μεγαλύτερη φροντίδα από τις αρχές του τόπου.

(στοιχεία www.karpathos.gr)

φωτογραφίες Πωλ Βιττωρούλης

17.9.2023

Καρπαθιακά Νέα