Εορτάζει ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός. Η καταγραφή του βίου του συμπεριλαμβάνεται στον Β’ τόμο του βιβλίου «Άγιοι που έζησαν στον 20ό αιώνα» του Γιάννη Εμίρη.
“Η Οκτωβριανή Επανάσταση θα φέρει την πλήρη ανατροπή και θα είναι η απαρχή των διωγμών και των φυλακίσεων για τον σπουδαίο χειρουργό και πιστό Ορθόδοξο χριστιανό. Η κατάσταση χειροτερεύει στο τέλος του 1917. Τον Ιανουάριο του 1919 θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στους μπολσεβίκους-φρουρούς της πόλεως και τους Τουρκμάνους στρατιώτες του Κ. Οσίπωφ. Οι σφαίρες των εμπολέμων δεν σέβονται τίποτα. Βάλλεται το ίδιο το νοσοκομείο και ο Βαλεντίν
κινδυνεύει καθημερινά. Οι πολλοί τραυματίες συνεπάγονται συνεχή χειρουργεία και ο ίδιος τρέχει να βοηθήσει όπου του το ζητούν. Καθώς η κατάσταση της συζύγου του χειροτερεύει, μέσα σε όλα, αναλαμβάνει και όλες τις δουλειές του σπιτιού.
Η επικράτηση των μπολσεβίκων και στην τοπική διαμάχη φέρνει πρόσθετες δυσκολίες. Πολλοί άνθρωποι θανατώνονται χωρίς να γνωρίζουν γιατί. Ο ίδιος ο Βαλεντίν συλλαμβάνεται, εξ αιτίας της συκοφαντικής καταγγελίας ενός υπαλλήλου του νεκροτομείου, του Ανδρέα, μέθυσου και κλεπτομανούς. Δεν χρειαζόταν κάτι περισσότερο για να οδηγηθούν σε λαϊκό δικαστήριο δύο χειρουργοί (ο δεύτερος ήταν ο μαθητής του Ρ. Α. Ρόζενμπεργκ). Από τη θανάσιμη αυτή απειλή σώθηκαν όταν κάποιος κομματικός, που ήταν υπάλληλος του νοσοκομείου, αναγνώρισε τον Βαλεντίν, στον οποίο είχε ιδιαίτερη εκτίμηση. Ο άνθρωπος αυτός όχι μόνο κατάφερε να τους αθώωσει με την κατάθεσή του, αλλά φρόντισε και να τους στείλει με συνοδεία πίσω στο νοσοκομείο. Όπως γράφει ο Μητροπολίτης Νεκτάριος:
«Οι δύο γιατροί δεν πίστευαν στα μάτια τους. Κυριολεκτικά άγγιξαν το κατώφλι του θανάτου και σώθηκαν ανέλπιστα στο παραπέντε. Ο Βαλεντίν διηγείτο πάντα τη θαυμαστή σωτηρία του, έχοντας την αίσθηση ότι ο Θεός εκείνη την ημέρα τον έσωσε από βέβαιο θάνατο».
Φθάνοντας στο νοσοκομείο ο γιατρός, παρά το γεγονός ότι είχε ταλαιπωρηθεί κρατούμενος επί δεκαοκτώ ώρες, ρώτησε το πρόγραμμά του και άρχισε να χειρουργεί όπως κάθε άλλη ημέρα.”