Την πανέμορφη εκκλησία του Αγίου Ραφαήλ γιόρτασε η οικογένεια του Γεωργίου Π. Κανάκη στην γραφική Αυλώνα της Ολύμπου Καρπάθου.
Η θέση που βρίσκεται αυτή η εκκλησία λέγεται “Αυλιστιανό” και μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν πλούσιος περδικότοπος διότι οι κάτοικοι έσπερναν κριθάρι και σιτάρι, καλλιεργούσαν τα αμπέλια τους , παρήγαγαν πολλά σύκα και αυτές έβρισκαν τον παράδεισο τους.
Μάλιστα ο ιδιοκτήτης της εκκλησιας, τις αποτύπωσε σχεδιάζοντας τες σε γλυπτό και ποζάρουν υπερηφανες στο μικρό καμπαναριό.
Η κοιλάδα ,τα βουνά γύρω ο Πετρώνας, το Όρος, ο Βουνός η Κασιακούαινα ήταν όλα σπαρμένα. Μέχρι τη δεκαετία του 70 διέμεναν για τις δουλειές τους μόνιμα στην περιοχή της Αυλώνας περί τα 200 άτομα.
Τα σπίτια εδώ λέγονται ” σταύλοι” με τρία ως επί το πλείστον δωμάτια με χώρους δίπλα για τα ζώα και τις τροφές του.
Κάθε σταύλος διέθετε τη δική του ” λατσία” , δηλαδή δεξαμενή, την Άλωνα με τον ασταχότοπο και τον κριθαρόλακκο όπου έφρυαν τα κριθαροσίταρα μέχρι να τα πάνε αφού τα έφρυαν στον ξυλόφουρνο μέχρι να τα πάνε σε έναν από τους περίπου εξήντα ανεμόμυλους – τότε – της Ολύμπου για άλεσμα.
Η σύζυγος του κ. Γεωργίου Κανάκη, Μαρία η κόρη του Καλλιόπη και ο γιος του Παύλος μας επιφύλαξαν “ξενία Δεσποτική” με πλούσια εδέσματα και τους υπέροχους αυθεντικούς πεντανόστιμους ντόπιους “πακλαβαδες”. Ο Άγιος να τους έχει καλά να ξαναγιορτάσουν και να με ξανακαλέσουν.