Του Αγίου Αμβροσίου! Στην Κάρπαθο γιορτάζει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Αμβρόσιος ο Λαυριώτης κι ο Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Μαναρουλάς!

Του Αγίου Αμβροσίου! Στην Κάρπαθο γιορτάζει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Αμβρόσιος ο Λαυριώτης κι ο Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Μαναρουλάς!

 

Σήμερα η Εκκλησία εορτάζει και τιμά την ιερή μνήμη του αγίου Αμβροσίου επισκόπου Μεδιολάνων. Ο άγιος Αμβρόσιος είναι από τους μεγάλους Πατέρες και διδασκάλους της Εκκλησίας του τετάρτου αιώνα, σύγχρονος του Μεγάλου Βασιλείου, ονομαστός Ιεράρχης στη Δύση, όπως κι ο Μέγας Βασίλειος στην Ανατολή.

Για την Κάρπαθο είναι ξεχωριστή γιορτή, αφού εκτός από τον Μητροπολίτη, κ. Αμβρόσιο, εορτάζει και ο ιδιαίτερα αγαπητός και πάντοτε χαμογελαστός Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Μαναρουλάς.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ.κ. Αμβρόσιος, έχει παραπάνω από μισό αιώνα διακονίας στον Χριστό και στην αγίαν μας εκκλησία. Όπως αναφέρει ο  πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Μανέττας, ο κ. Αμβρόσιος γεννήθηκε το 1939 στην Ξάνθη. Συνομήλικος και φίλος του μακαριστού αρχιεπισκόπου Αθηνών από την ίδια πατρίδα, Χριστοδούλου Παρασκευαΐδη.

Οι ευλαβείς γονείς του ο Σπυρίδωνας Παναγιωτίδης από την Αδριανούπολη και η μητέρα του Χρυσή Χρυσοπούλου από τη Μακράν Γέφυρα της Ανατολικής Θράκης, τον ανέθρεψαν όπως και τα άλλα 4 παιδιά τους εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου.

Ο κατά κόσμον Γεώργιος πήρε το όνομα Αμβρόσιος του αγίου Γέροντος της Μονής Λαύρας Αμβροσίου.

Η όλη του διαδρομή από την Αθωνιάδα Σχολή, τη μονή Μεγίστης Λαύρας, η μαθητεία του στον γέροντά του Μητροπολίτη Κω Ναθαναήλ, οι θεολογικές του σπουδές στην ιστορική σχολή της Χάλκης είναι οι βασικές προϋποθέσεις του για πλήρη επιτυχία σε ένα θεάρεστο, ταπεινό, γεμάτο ανθρωπιά και αγάπη εκκλησιαστικό, κοινωνικό, φιλανθρωπικό και ποιμαντικό έργο ζωής για 54 και πλέον χρόνια ιερατικής και αρχιερατικής (33) διακονίας στο λαό του Θεού.

Ό,τι έζησε και πήρε πολλά από τον μεγαλοπρεπή Πατριάρχη Κων/πόλεως Αθηναγόρα, τους μεγάλους δασκάλους και ιεράρχες της Χάλκης, και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Φιλαδελφείας Μελίτωνος, που τον χειροτόνησε με άλλους 7 μητροπολίτες επίσκοπο, τον Σάρδεων Μάξιμο, τον Σχολάρχη Σταυρουπόλεως Μάξιμο και άλλους πολλούς, αυτά όλα λένε πολλά και ευλογημένα, ολοζώντανα παραδείγματα, οδοδείχτες της όλης του πορείας.

Πέραν του σπουδαίου του έργου στο Άγιον Όρος σαν Αρχιγραμματέας της Ιεράς Κοινότητος, στην Κω και στη μητρόπολη Κω, που δεν αριθμούνται, εμένα από λαϊκός ακόμα, με δίδαξε ο τρόπος και η στάση ζωής του. Αρχικά το 1983 δεν εκλέχθηκε όπως λίγοι γνωρίζουν μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου, αλλά μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας.

Αλλά και ο Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Μαναρουλάς έχει κερδίσει τις καρδιές των συμπατριωτών του. Στις 21 Νοεμβρίου 2014, έλαβε τον βαθμό του πρεσβυτέρου από τον Μητροπολίτη Καρπάθου Αμβρόσιο.

Ο π. Αμβρόσιος Μαναρουλάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κάρπαθο και βαπτίστηκε Αλέξανδρος στο χωριό του, στην Αρκάσα. Μάλιστα υπάρχει μια ιστορία που δεν είναι γνωστή, ωστόσο φανερώνει την κλίση και τον δρόμο που διάλεξε για κείνον ο Θεός.

Η γέννηση του έγινε στο Κέντρο Υγείας της Καρπάθου και λίγο πριν βρεθεί στον έξω κόσμο είχε τον ομφάλιο λώρο περασμένο στον λαιμό του, τότε η μητέρα του αυθόρμητα φώναξε ότι θα τον κάνουν παπά!

Τα Καρπαθιακά Νέα εύχονται στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου υγεία, θεοφιλή και λαοφιλή ποιμαντορία στην Ιερά Μητρόπολη μας και στον Αρχιμανδρίτη Αμβρόσιο Μαναρουλά τις καλύτερες ευχές μας για την μακρότητα των ημερών του στον αμπελώνα του Κυρίου μας.

Με την ευκαιρία να θυμήσουμε μια λεπτομέρεια από τη ζωή του Αγίου Αμβροσίου που ευχόμαστε να είναι παράδειγμα για τους ιερείς μας. Η στάση του Αγίου Αμβροσίου υπήρξε θαραλλέα απέναντι στον αυτοκράτορα Θεοδόσιο. Όταν τότε στη Θεσσαλονίκη κακοποίησαν τους βασιλικούς αντιπροσώπους, ο Θεοδόσιος ωργίσθηκε και με διαταγή του οι στρατιώτες έσφαξαν στον Ιππόδρομο επτά χιλιάδες ανθρώπους.

Ύστερ’ από το έγκλημα αυτό, ο Θεοδόσιος κατά την εορτή των Χριστουγέννων βρέθηκε στα Μεδιόλανα και θέλησε να μεταβή στην Εκκλησία και να κοινωνήση. Ο άγιος Αμβρόσιος, ντυμένος τα ιερατικά του άμφια, βγήκε στη θύρα του ναού και δεν επέτρεψε στον αυτοκράτορα να προχώρηση· «Είναι τα χέρια σου βαμμένα με αίμα», του είπε. Ο Θεοδόσιος θέλησε να δικαιολογηθή κι απάντησε στον Ιεράρχη· «Κι ο Δαβίδ αμάρτησε». Τότε ο άγιος Αμβρόσιος είπε στον βασιλέα· «Τον μιμήθηκες στο έγκλημα· να τον μιμηθής και στη μετάνοια»! Ο Θεοδόσιος δεν τόλμησε να εισέλθη στην Εκκλησία κι έφυγε μετανοιωμένος. Αμήν.

Μανώλης Δημελλάς

7.12.2022

Καρπαθιακά Νέα