Το άγνωστο τηλεγράφημα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στους γιατρούς της Καρπάθου

Το άγνωστο τηλεγράφημα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στους γιατρούς της Καρπάθου

 

Όχι να περπατήσει, δεν έβγαζε μιλιά, μόνο φωνήεντα, άγρια βογγητά ακουγόντουσαν σε όλο το Φοινίκι. Ο ψαράς αυτός ίσα που πρόλαβε να βγει από τη βάρκα, είχε διπλώσει σα χαρτί στα δυο, σφάδαζε από τους πόνους κι είχε καταφέρει να τρομάξει και να αναστατώσει όλο το νησί.

Ήταν κάπου προς το τέλος της δεκαετίας του ΄50, με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή πρωθυπουργό, ενώ στη Κάρπαθο ακόμη δεν είχε δημιουργηθεί το Κέντρο Υγείας, φυσικά ούτε λόγος για αεροδρόμιο, ωστόσο είχαν γίνει οι αναγκαίες εργασίες στο λιμάνι και η προβλήτα δεχόταν επιτέλους τα βαπόρια.

Στην ιστορία του άτυχου ψαρά έτρεξαν οι γιατροί, αφού τον εξέτασαν όπως μπορούσαν και μελέτησαν τα δεδομένα, έπειτα σε μια σύσκεψη που την έκαμαν στο πόδι κατέληξαν στην τελευταία λύση, να φωνάξουν γρήγορα το ελικόπτερο από τη Ρόδο.

Στη τελική απόφαση έπαιξε ρόλο το ιστορικό, αφού κάποιος από αυτούς γνώριζε ότι ο ασθενής είχε σοβαρά προβλήματα με το στομάχι του, ένα έλκος ταλαιπωρούσε από χρόνια τον ψαρά, έτσι φοβήθηκαν ότι πρόκειται για ρήξη και το ταξίδι, για το Νοσοκομείο της Ρόδου, είπαν πως ήταν η ύστατη ελπίδα.

Διαφώνησε ένας γιατρός, ο Βωλαδιώτης Χριστόφορος Σακελλαρίδης, που πρότεινε να μην γίνουν βιαστικές κινήσεις, αλλά με τον ασθενή να κλαίει από τους πόνους μάλλον δεν υπήρχε περιθώριο για κουβέντες υπομονής.

Έτρεξαν στο Επαρχείο και ειδοποίησαν τις αρχές, έπρεπε να σηκωθεί ένα Ελικόπτερο από τη Ρόδο, όμως η στιγμή ήταν στραβή κι ανάποδη, το Ελικόπτερο παρουσίασε κάποια ξαφνική βλάβη κι ήταν καθηλωμένο στην Κρήτη.

Δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια, τα τηλεφωνικά σύρματα είχαν πάρει φωτιά, έτσι γρήγορα έφτασαν τα νέα στη βουλή των Ελλήνων και τρύπωσαν στα αυτιά του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, κι εκείνος αμέσως αποφάσισε να βοηθήσει.

Μια άσκηση που Πολεμικού Ναυτικού γινόταν λίγο πιο έξω από τις ακτές της Κρήτης, έτσι διατάχθηκε ένα Αντιτορπιλικό συνοδείας, τύπου Hant 2, το ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, να διακόψει το πρόγραμμα του και να κατέβει στην Κάρπαθο, αφού παραλάβει τον ασθενή να τον μεταφέρει αμέσως στη Ρόδο.

Στις κρίσιμες ώρες που ακολούθησαν η υγεία του ασθενή βελτιώθηκε σημαντικά, έτσι όταν το θρυλικό πολεμικό πλοίο μπήκε στα Πηγάδια ο ψαράς σα να μην πολυήθελε να ταξιδέψει για τη Ρόδο, αφού εκεί έπρεπε να μείνει αναγκαστικά 15 μέρες, μέχρι να περάσει το πλοίο της γραμμής και να επιστρέψει στην Κάρπαθο.

Με τα πολλά πείσθηκε, μπήκε στο Α/Τ και τράβηξε για το Νοσοκομείο, μα δεν ήταν σοβαρή υπόθεση και στο νησί γρήγορα ξεχάστηκαν τα βογγητά και οι πόνοι του ψαρά. Την ιστορία όμως δε ξέχασε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής!

Λίγες βδομάδες αργότερα ο πρωθυπουργός της χώρας έστειλε ένα συντομότατο μα αυστηρό τηλεγράφημα, με παραλήπτες όλους τους γιατρούς της Καρπάθου, που υπέγραψαν την επιβαλλόμενη και εσπευσμένη μεταφορά του ασθενούς!

Ένας από αυτούς ήταν και ο γιατρός Φραγκίσκος Σακελλαρίδης που έτυχε να περνά από τον Αστυνομικό σταθμό Απερίου μαζί το γιό του Γιώργο, μάλιστα εκείνη την εποχή είχε πάρει κι αυτός το πτυχίο από την Ιατρική σχολή, όταν τους σταμάτησαν οι χωροφύλακες και τους παρέδωσαν το τηλεγράφημα.

Ο Χριστόφορος Σακελλαρίδης ήταν στο τιμόνι του opel Olympia, οδηγώντας προς τη Βωλάδα, έτσι πρότεινε στο γιο του να το ανοίξει το φάκελο και να διαβάσει το τηλεγράφημα.

«Εστέ Προσεκτικότεροι»,

Κωνσταντίνος Καραμανλής!

 

Αυτό ήταν το μήνυμα που πρωθυπουργού, που όπως φαίνεται είχε ενδιαφερθεί κι είχε μάθει ότι η μεγάλη κινητοποίηση του Α/Τ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ μάλλον δεν ήταν και τόσο απαραίτητη.

Από τις μνήμες του παιδιάτρου Γιώργου Σακελλαρίδη