Πυρετό του χρυσού» προκαλεί στους Έλληνες η Airbnb. Ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων συνειδητοποιούν ότι δεν συμφέρει να νοικιάζουν «παραδοσιακά» τα διαμερίσματά τους αφού μπορούν να τα αξιοποιούν τουριστικά αποκομίζοντας πολύ μεγαλύτερα κέρδη. Με μια γρήγορη ματιά θα διαπιστώσετε ότι στην Κάρπαθο μετράμε σήμερα περισσότερο από 300 airbnb σε όλη την επικράτεια του νησιού. Μάλιστα κάποια από αυτά είναι πανέμορφοι ανακαινισμένοι σταύλοι , αγροτικές κατοικίες που ίσως αν δεν υπήρχε το airbnb να παρέμεναν ερείπια!
Και παρά το γεγονός ότι φέτος για πρώτη φορά έχουμε και την αντίδραση της Κυβέρνησης σε μία προσπάθεια να αυξήσει τα έσοδά της αλλά και μείωση τιμών, το Airbnb ζει και βασιλεύει, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας. Το πρόβλημα μάλιστα αναμένεται να μεγιστοποιηθεί ακόμη περισσότερο, λόγω και των φοιτητών που θα ξεκινήσουν την αναζήτηση εστίας για τη νέα ακαδημαϊκή περίοδο και μην ξεχνάμε ότι πέρυσι, ειδικά στην Κρήτη, για να βρει κανείς σπίτι, έπρεπε το λιγότερο να έχει βύσμα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μάλιστα, το ζήτημα εξετάστηκε στην πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτακη και του αρμόδιου υπουργού Τουρισμού κου Χάρη Θεοχάρη και ανακοινώθηκαν μία σειρά από μέτρα για να μπορέσει η Ελλάδα να πάρει ανάσες από το εν λόγω ζήτημα που ταλανίζει πλέον όλο τον πλανήτη και κυρίως τις τουριστικές περιοχές, όπως η Βαρκελώνη, το Παρίσι ή το Αμστερνταμ, που έχουν πάρει μάλιστα και μέτρα περιορισμού. Με την αρωγή όμως του «Ελεύθερου Τύπου» έχουμε μία εικόνα που μας εντυπωσιάζει. Περισσότερα από 88.000 ακίνητα αυτή τη στιγμή είναι επίσημα ενταγμένα στις πλατφόρμες του Airbnb όσον αφορά την ενοικίασή τους.
Σύμφωνα με στοιχεία της AirDna, που δημοσίευσε ο «Ελεύθερος Τύπος», παραδόξως η Αθήνα δεν κατέχει την πρωτιά στον αριθμό ακινήτων που προσφέρονται μέσω του Airbnb. Οπως προκύπτει από τα εν λόγω στοιχεία, «πρωταθλήτρια» είναι η Κρήτη με 22.585 αγγελίες, ενώ ακολουθεί η Αθήνα, με τις μισές καταχωρήσεις (11.355).
Όπως αναφέρει στα www.mileikanea.gr ο Μπάμπης Μπιλίνης, στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια η οικονομία διαμοιρασμού και ιδιαίτερα στον κλάδο της διαμονής μέσω της Airbnb, βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος, λόγω της αύξησης ζήτησης για τουριστική διαμονή, λόγω της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, αλλά και λόγω αμφισβήτησης στις μεγάλες αγορές του μοντέλου του μαζικού τουρισμού.
Το 2023 για τον κλάδο του τουρισμού από ότι δείχνουν τα μέχρι σήμερα στοιχεία θα είναι μια χρονιά επιβράδυνσης της ανάπτυξης. Αυτό προφανώς θα επιβάλει μεταρρυθμίσεις στο μοντέλο και επειδή καμιά τέτοια απόφαση δεν είναι κοινωνικά ουδέτερη, άρχισε η συζήτηση από τους οικονομικά και οργανωτικά ισχυρότερους ιδιοκτήτες των μεγάλων ξενοδοχείων, ρίχνοντας στο τραπέζι το “φταίει κύρια το Airbnb”. Το ότι το δικό τους μοντέλο του plastic τουριστικού προϊόντος , χωρίς ιδιαίτερο πολιτιστικό χρώμα είναι αυτό, που εύκολα μπορεί να αντικατασταθεί στις αγορές από ανταγωνίστριες χώρες – Τουρκία, Αλβανία, Κροατία…- , το παρακάμπτουν στην συζήτηση θεωρώντας ότι τους φταίει ο ανταγωνισμός από τα μικρά μεμονωμένα τουριστικά καταλύματα. Η πίτα μικραίνει και ο δυνατός την θέλει όλη.
Είναι αναμφισβήτητo το δεδομένο ότι μέσω της οικονομίας του διαμοιρασμού στα ακίνητα συμπληρώθηκε το έτσι κι αλλιώς συμπιεσμένο εισόδημα από την μισθωτή εργασία και ενισχύθηκε ο τζίρος μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που σε άλλες περιπτώσεις θα είχαν οδηγηθεί σε χρεοκοπία. Ακούω την ένσταση ότι ενισχύθηκε και η αδήλωτη μαύρη εργασία, αλλά αυτό είναι γενικότερο φαινόμενο, που διαπερνά οριζόντια όλες τις δραστηριότητες.
Επίσης μέσω της οικονομίας του διαμοιρασμού στα ακίνητα ανασκευάστηκαν, επισκευάστηκαν παλιά εγκαταλειμμένα σπίτια σε οικισμούς και χωριά αναζωογονώντας γειτονιές.
Η οικοδομική δραστηριότητα επικεντρώθηκε στο ήδη δομημένο περιβάλλον, βάζοντας ένα μικρό ανάχωμα στην επέκταση μεγάλης δόμησης εκτός σχεδιασμού, που είναι καταστροφική για τα φυσικά οικοσυστήματα, το περιβάλλον, το συγκριτικό μας πλεονέκτημα στον διεθνή τουριστικό ανταγωνισμό. Κι εδώ ακούω την ενσταση ότι μειώθηκε – έως εξαφανίστηκε – η προσφορά για ενοικίαση μόνιμης κατοικίας.
Προφανώς χρειάζονται ποσοστώσεις, κανόνες περιορισμοί, κίνητρα προς την κατεύθυνση της προστασίας του δικαιώματος της στέγης.
Συμπερασματικά αντί να προσπαθούμε να ξαναμοιράσουμε τα μειωμένα τουριστικά έσοδα όσον αφορά την διαμονή, θα είναι προτιμότερο να συζητήσουμε και να βρούμε τις αιτίες, γιατί πλέον δεν αρέσουμε. Τότε θα ανοίξει όλη η βεντάλια των προβλημάτων με την χωροταξική και πολεοδομική αναρχία, που αλλοιώνει το τοπίο, με τις πανάκριβες μεταφορές, με την ακριβή και χωρίς τοπικό χρώμα εστίαση, με τις ακριβές υπηρεσίες από όλους μικρομεσαίους και μεγάλους επιχειρηματίες, προς τους επισκέπτες.
Αλλά αυτό ανοίγει άλλο κύκλο συζήτησης.
Πηγές: «Ελεύθερος Τύπος», «Καθημερινή», naxospress.gr, mileikanea.gr
25.6.2023
Καρπαθιακα Νέα