Ανακύκλωση και απορρίμματα! Μετεξεταστέοι, Δήμος και κοινωνία της Καρπάθου, για το 2022

Ανακύκλωση και απορρίμματα! Μετεξεταστέοι, Δήμος και κοινωνία της Καρπάθου, για το 2022

Μετράμε λίγες μέρες για την είσοδο του 2023 κι είμαστε έτοιμοι για απολογισμούς και προσθαφαιρέσεις για τη χρονιά που πέρασε από τα κορμιά και φορτώθηκε στις ζωές μας.

Και φέτος πολλά είναι εκείνα που συνέβησαν την Κάρπαθο, καλά κι άσχημα, τέτοια που άφησαν το στίγμα στις επόμενες γενιές. Εμείς, στα Καρπαθιακά Νέα, θα σταθούμε στο περιβάλλον. Ενώ σε όλο τον κόσμο αποτελεί την πρώτη και ουσιαστικότερη ευθύνη και μέλημα κατοίκων αλλά και κυβερνήσεων εμείς στο νησί μάλλον κάτι κάνουμε λάθος κι όμως καμαρώνουμε αντί να απολογηθούμε και να ζητήσουμε συγνώμη.

Το ζήτημα είναι πολυεπίπεδο και δεν αφορά μόνο τους ενεργούς πολίτες που μπλέκονται με τα κοινά στην Περιφέρεια, στον Δήμο ή στους διάφορους Συλλόγους.

«Ακόμη δεν έχουμε μάθει πως ανοίγουν οι πράσινοι κάδοι κι όταν τους βρίσκουμε κλειστούς αφήνουμε τα σκουπίδια έξω από αυτούς στα πεζοδρόμια. Αυτό κάνουν σχεδόν σε όλους τους κάδους της Καρπάθου»! Αναφέρουν στα Καρπαθιακά Νέα απογητευμένοι εργαζόμενοι της καθαριότητας του Δήμου. Κι όταν στο λένε αυτό πως να αντιμετωπίσεις μια δημοτική αρχή που επιμένει να βγάζει το απορριμματοφόρο της ανακύκλωσης για να μαζεύει αστικά απορρίμματα; Να κρίνεις αυστηρά ή να κλείσεις τα μάτια;

Η επανεκπαίδευση της κοινωνίας, με πρώτο τον Δήμαρχο της Καρπάθου, μέχρι τον πολίτη, που ζει στην πιο απομακρυσμένη άκρη του νησιού αποτελεί αδήριτη ανάγκη. Δυστυχώς στα καφενεία όλοι τα ξέρουν όλα και δεν αμφιβάλλουν για τις γνώσεις τους.

Δεν υπάρχει Καρπάθιος που να μην ντρέπεται για την κατάσταση του ΧΥΤΑ, ωστόσο εμείς περιμένουμε στωικά τον ΦΟΣΔΑ  (Φορέας Διαχείρισης Στέρεων Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου) να αναλάβει κάποια στιγμή τις υποχρεώσεις του! Μέχρι τότε κατσίκια και πρόβατα θα τρώνε τα σκουπίδια μας και εμείς θα αποφεύγουμε να δούμε το σοβαρό για την υγεία πρόβλημα. Κάποιος να δώσει απαντήσεις για τον υδροφόρο ορίζοντα κάτω από τον ΧΥΤΑ; Κανένας από εκείνους που έχουν ή ψάχνουν ρόλους δε δίνει απαντήσεις! Μέχρι αυτή η υπόθεση να φτάσει στον Εισαγγελέα.

Θα υπάρξει επανασχεδιασμός στο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων της Καρπάθου;

Θα επιμείνει η δημοτική αρχή να δώσει την καθαριότητα σε ιδιώτες; Αυτή είναι η λύση ή μήπως η μέθοδος να φορτώσουμε αλλού το πρόβλημα;

Ποιος θα παραδεχτεί την συνολική αποτυχία στη διαχείριση και κυρίως στην εκπαίδευση της κοινωνίας;

Την ώρα που γειτονικά νησιά βραβεύονται για τις περιβαντολλογικές δράσεις τους εμείς δεν έχουμε ούτε ένα πράσινο σημείο ανακύκλωσης και τους λίγους τόνους χαρτιού που το τμήμα περιβάλλοντος κατάφερε να μαζέψει δεν μπορεί να τους στείλει στην Αθήνα! Καμιά μεταφορική δεν αναλαμβάνει τη μεταφορά τους!

Ο Δήμος Καρπάθου προμηθεύτηκε κάδους, πήρε κι ένα ειδικό μηχάνημα για να δένει τα χαρτιά, σύντομα θα πρέπει να προμηθευτεί νέο μηχάνημα για τα πλαστικά. Αυτό θα μας κάνει ικανούς να μιλάμε για προσπάθεια ανακύκλωσης;

Πριν λίγους μήνες μοιράστηκαν στους κατοίκους του νησιού ειδικές τσάντες ανακύκλωσης. Γιατί;

Οι παράνομες χωματερές, αγιάτρευτη ντροπή-πληγή για την Κάρπαθο αποδεικνύουν το χαμηλότατο επίπεδο κατανόησης στην προστασία του περιβάλλοντος.

Και για το 2022, η δημοτική αρχή όπως και οι δυο παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν ανταποκρίθηκαν στο σοβαρότατο θέμα.  Αλλά και οι κάτοικοι του νησιού, αντί να απαιτούν και να πιέζουν βολεύονται με εφήμερες αποτυχημένες λύσεις.

Το περιβάλλον της Καρπάθου έχει ελπίδα; Αν συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο πολύ δύσκολα.

Δυστυχώς κανένας από τους νεόκοπους ενδιαφερόμενους (κρυφούς και φανερούς) του δήμου δεν έχει δείξει την παραμικρή ευαισθησία για αυτό το θέμα.

Όλοι μαζί, κάτοικοι και τοπικοί άρχοντες, έμειναν και για το 2022 μετεξεταστέοι στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Μόνο όταν μας χτυπά την πόρτα μια καταστροφή (φωτιά-πλημμύρα) τότε και για στιγμή ψάχνουμε ευθύνες έπειτα συνεχίζουμε την καταστροφική πορεία μας.

 

Μανώλης Δημελλάς

26.12.2022

Καρπαθιακά Νέα