Ανάπτυξη στην Όλυμπο και το Διαφάνι της Καρπάθου - ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ!!!

Ανάπτυξη στην Όλυμπο και το Διαφάνι της Καρπάθου - ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ!!!

του Μανώλη Ηλ. Λιορεΐση

Πάνε μερικά χρόνια από τότε που πήρα τη μεγάλη απόφαση να επανακάμψω στα πάτρια. Έχοντας επενδύσει τους κόπους μιας ζωής σε επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος, επέστρεψα και επανεγκαταστάθηκα σε μόνιμη βάση, μαζί με την οικογένειά μου στο Διαφάνι. Όμως πολύ σύντομα οι όποιες ελπίδες έτρεφα για στήριξη των τοπικών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών από τους Αυτοδιοικητικούς μας θεσμούς (Κοινότητα, Δήμο, Επαρχείο) διαψεύστηκαν με το χειρότερο τρόπο. Κι έκτοτε από το κακό βαδίζουμε σταθερά προς το χειρότερο.

Κυριολεκτικά δεν ξέρω από που ν’ αρχίσω.

Α. ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Όλυμπος Καρπάθου, η ιστορική συνοικία Μέσα Κάστρο

Τόσο η Όλυμπος όσο και το Διαφάνι έχουν ένα δίκτυο δημοτικού φωτισμού που στη μεγαλύτερη έκτασή του παραμένει κατεστραμένο και ανενεργό, κρατώντας κάθε βράδυ τα δυο χωριά και ιδιαίτερα την ιστορική έδρα του Δήμου, την Όλυμπο, βυθισμένη στο σκοτάδι (βλ. φωτ. 1). Να σκεφτεί κανείς ότι ο οικισμός αυτός είναι και παραμένει η τουριστική βιτρίνα της Καρπάθου. Όμως οι τοπικές αρχές και εξουσίες τη θυμούνται αποκλειστικά στις τουριστικές εκθέσεις, όπου και διακοσμούν τα περίπτερά τους με ημερήσιες φωτογραφίες του οικισμού, γιατί αν τη φωτογράφιζαν νύχτα το μόνο που θα σκόρπιζαν στους πιθανούς επισκέπτες μας θα ήταν το αίσθημα της ντροπής και της θλίψης…

Παραπεταμένο καινούριο φωτιστικό στην παραλία Διαφανίου

Στο Διαφάνι, αφ’ ότου ήρθε η Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. και ρύθμισε τα θέματα των στύλων του τοπικού δικτύου, παραμένουν, μήνες τώρα, ασύνδετα, παρατημένα στη βάση τους (βλ. φωτ. 2) τα φανάρια του δημοτικού φωτισμού, καθώς είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου να τα εγκαταστήσει. Κι επειδή τα περισσότερα απ’ αυτά τα φώτα αφορούν το παραθαλάσσιο μέτωπο του επινείου μας το πιθανότερο είναι σύντομα να τα παρασύρει η θάλασσα στο βυθό της στην πρώτη μεγάλη κακοκαιρία…

Όσο για τους καθ’ ύλην αρμοδίους αγναντεύουν τους στύλους και τα καλώδια του δικτύου από την καρέκλα του καφενείου.

Κι ενώ το χάλι του Δημοτικού φωτισμού είναι αυτό που περιγράφεται, η Κοινότητα Ολύμπου έχασε μόλις χτες τα φωτιστικά που προμηθεύτηκε ο Δήμος Καρπάθου επ’ ονόματι της Δημοτικής Ενότητας Ολύμπου. Πως να μην τα χάσει άλλωστε, όταν ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου, Ηλίας Παπαηλίας, βρίσκεται σε χριστουγεννιάτικες διακοπές στη Ρόδο και αρκείται σε κραυγές διά του ηλεκτρονικού τύπου, ενώ ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Κοινοτικού Συμβουλίου Αντώνιος Ι. Οικονόμος κατοικοεδρεύει αδιαλείπτως τα δύο τελευταία χρόνια στη Ρόδο απέχοντας αδικαιολόγητα από την άσκηση των αυτοδιοικητικών του καθηκόντων; Και πως να μην τα χάσει όταν ο Αντιδήμαρχος Βορείου Καρπάθου Ν. Νταής και ο “Αντιπρόεδρος” του Κ.Σ. Ολύμπου Γ. Χατζήπαπας δεν θέλουν να τα χαλάσουν με τους ιθύνοντες του Δήμου;

Β. ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΥΜΠΟΥ

Το “καράγιαπι” του Μουσείου της Ολύμπου

 

Το πολυθρύλητο Μουσείο της Ολύμπου στέκει για χρόνια με τη μορφή κτιρίου-φαντάσματος στην πλατεία της Μακρυμύττας (βλ. φωτ. 3) διανύοντας την δεύτερη δεκαετία της ζωής του ως “καραγιαπί”, καταρρέοντας μέρα με την ημέρα.  Δεκάδες υποσχέσεις Πρωθυπουργών (Κυριάκου Μητσοτάκη), Υπουργών ντόπιων και μη (Γιώργου Γεραπετρίτη, Μάνου Κόνσολα, κ.λπ.), Βουλευτών, Επάρχων (Γιάννη Γ. Μηνατσή, Πόπης Νικολαΐδου), Δημάρχων (Μιχ. Χανιώτη, Ηλία Λάμπρου, Γιάννη Νισύριου) και λοιπών μεγαλοσχημόνων λόγια κενά. Και η “Πόλις του ζώντος λαϊκού πολιτισμού της Δωδεκανήσου”, σημείο αναφοράς του Καρπαθιακού τουρισμού, εξακολουθεί να παραμένει χωρίς μουσείο.

Ας μην ξεχνάμε και τις δοθείσες πλην ανυλοποίητες …. υποσχέσεις του δακρύζοντος Δημάρχου μας Γιάννη Νισύριου σχετικά με την πλακόστρωση, ιδίοις εξόδοις, της πλατείας της Μακρυμύττας στη μνήμη της τροφού του Μαρούκλας Κων. Ορφανού.

Γ. Η ΔΟΛΙΑ “ΦΙΛΟΖΩΪΑ” ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ

Οι δρόμοι των χωριών μας -γεγονός πρωτόγνωρο- γέμισαν με στρώμα από κόπρανα γάτων και κανείς δεν μεριμνά για τον καθαρισμό τους. Ούτε καν ο προσληφθείς για το σκοπό αυτό δημοτικός υπάλληλος. Το θέμα όμως δεν προέκυψε τυχαία!!! Εμφανίστηκε αφ’ ότου ορισμένοι “πανέξυπνοι” τουριστικοί καταστηματάρχες διαπίστωσαν τα έντονα φιλοζωϊκά αισθήματα των αλλοδαπών επισκεπτών μας και το γεγονός ότι ένα μικρό οικόσιτο αποτελούσε τον καλύτερο κράχτη πελατών για τις επιχειρήσεις τους…

Έτσι ξαφνικά εκείνοι που κυνηγούσαν επί χρόνια με τις πέτρες τους γάτους για να μην είναι μέσα στα πόδια τους, διαμορφώνοντας μιαν άθλια εικόνα για τον τόπο μας, μεταβλήθηκαν εν μιά νυκτί σε “φιλόζωους” που τρατάρουν σε μόνιμη βάση τα δύσμοιρα γατιά με ζωοτροφές των Καρπαθιακών super market, που τους προμηθεύουν ανέξοδα διάφορα φιλοζωικά σχήματα, διαταράσσοντας την καθιερωμένη από γενιές οικολογική ισορροπία στα χωριά μας. Εκεί δηλαδή που ο πολλαπλασιασμός των γάτων των χωριών ρυθμιζόταν ισορροπημένα και με τρόπο φυσικό μέσα από την επαρκή ή ανεπαρκή φυσική τους σίτιση, τώρα το “απλόχερο” τάϊσμά τους οδηγεί στον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό τους, στο απρόσμενο σκόρπισμα ζωικών αποβλήτων στους δρόμους των χωριών, στην συνακόλουθα εμφανιζόμενη ως αναγκαία στείρωσή τους και τη στέρηση απ’ αυτά “της χαράς της ζωής”, όπως έγραψε εύστοχα κάποια συμπατριώτισσά μας, βαθιά γνώστρια του θέματος.

Κι όλα αυτά εξαιτίας της δόλιας εξασφάλισης “τουριστικών κραχτών” μερικών “φιλοζωικά ευαίσθητων” επιχειρηματιών μας….

Δ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ (Π.ΟΡ.Ο.Κ.)

Ο Πολιτισμικός μας Οργανισμός αποτελεί ως γνωστόν ένα πανίσχυρο όργανο άσκησης πολιτισμικής πολιτικής, που διασφαλίστηκε υπέρ της Κοινότητάς μας χάρις στις καταβληθείσες κοπιώδεις προσπάθειες φιλότιμων συμπατριωτών τα προηγούμενα χρόνια. Έχοντας συσσωρεύσει άκοπα ως τώρα ένα ταμείο που ανέρχεται, σε καιρούς χαλεπούς, στο ύψος των εκατόν σαράντα χιλιάδων … (140.000), άμεσα εκταμιεύσιμων, μένει στην ουσία άπραγος και ανενεργός για επτά συνεχή χρόνια (Προεδρίες Γιάννη Μ. Μηνατσή & Αντώνη Μ. Κωστάκη) δίχως να πρσφέρει την ελάχιστη υπηρεσία στον τόπο μας, αν και θα μπορούσε με ένα απλό τρόπο να αποτελέσει την αναπτυξιακή του πρωτοπορεία. Κατά τις επιλογές των προσώπων και τα αποτελέσματα…

Ε. ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ – ΕΛΙΚΟΔΡΟΜΙΟ

Δύο άλλα κρίσιμα για τη διασφάλιση της υγείας των μονίμων κατοίκων της Κοινότητας Ολύμπου θέματα είναι:

α. Η μη ύπαρξη -παρά τα προβλεπόμενα στο εγκεκριμένο οργανόγραμμα λειτουργίας- ασθενοφόρου στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (Π.Π.Ι.) Ολύμπου Καρπάθου και του αναγκαίου οδηγού, που θα προσφέρει τις υπηρεσίες του σε κάθε έκτακτο περιστατικό και στις επιβεβλημένες μετακινήσεις του γιατρού τόσο προς Πηγάδια, όσο και προς Διαφάνι και

β. Η παραμέληση της υποχρεωτικής τακτικής συντήρησης του Δημοτικού Ελικοδρομίου Ολύμπου Καρπάθου, που αποτελεί τη μόνη ελπίδα σωτηρίας στα κρισιμότερα περιστατικά υγείας των συντοπιτών μας, έχοντας ως τώρα σώσει -μέσω των επειγουσών αεροδιακομιδών- πολλές ζωές συμπατριωτών μας.

Γι’ αυτό είναι αναγκαία αφ’ ενός η στάθμευση σε μόνιμη βάση ενός ασθενοφόρου του Γενικού Νοσοκομείου Καρπάθου “ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΚΑΡΠΑΘΙΟΣ” στο Π.Π. Ιατρείο μας και αφ’ ετέρου η άμεση συντήρηση του ελικοδρομίου που έχει χρόνια να γίνει όπως πρέπει.                                    

Πως όμως να ευελπιστούμε στη σύντομη επίλυσή τους, όταν τόσο οι τοπικές Δημοτικές όσο και Κοινοτικές Αρχές περί άλλα τυρβάζουν;

Στ. ΤΟ ΤΟΙΧΙΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ

Ένα ακόμη χρονίζον μικρό αλλά αναγκαίο τεχνικό έργο, του οποίου η κατασκευή έχει εξαγγελθεί δεκάδες φορές από τους αρμοδίους, χωρίς ποτέ να γίνει λόγω της έλλειψης ειλικρινούς ενδιαφέροντος -της σημερινής Κοινοτικής Αρχής μη εξαιρουμένης- είναι το επιβαλλόμενο τοιχίο αντιστήριξης στον ανηφορικό δρόμο που οδηγεί στον Κοινοτικό χώρο στάθμευσης της Μακρυμύττας και εν συνεχεία στο Π.Π.Ι. Η κατασκευή του είναι επείγουσα γιατί η συνεχιζόμενη φθορά του οδοστρώματος όλο και διευρύνεται με τον κίνδυνο σοβαρού αυτοκινητιστικού ατυχήματος να ελλοχεύει στο συγκεκριμμένο σημείο.

Ζ. ΣΚΟΥΠΙΔΙΑΡΙΟ ΤΗΣ “ΠΑΛΑΙΑΣ”: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΣΤΟ ΔΙΑΦΑΝΙ.

4. Το σκουπιδαριό της “Παλαίας”.

Είναι εκπληκτικό ότι σαν ένα πρώτο καλωσόρισμα στους πολυπληθείς διά θαλάσσης επισκέπτες μας επιλέχτηκε να προσδιοριστεί στην περιοχή της “Παλαίας” ο χώρος συγκέντρωσης των κάδων απορριμάτων του Διαφανιού. Τοποθετημένοι σε απόσταση τριάντα μέτρων από το ντόκο του λιμανιού συγκροτούν την πρώτη εικόνα που εισπράτει ο επισκέπτης. Και δίπλα στους κάδους οι καρότσες περισυλλογής βαρέων οικιακών απορριμάτων (βλ. φωτ. 4). Παραδίπλα λίθοι, πλίνθοι, κέραμοι και τσιμέντινα παγκάκια ατάκτως ερριμμένα… (βλ. φωτ. 5). Ακόμη κι αν δεν βρισκόταν κάποια άλλη λύση, ήταν δύσκολο να τοποθετηθούν τριγύρω ορισμένα αλουμινοπαραπετάσματα ώστε να καλυφθεί, προσωρινά έστω, η ασκήμια;

Αυτό όμως είναι το νοικοκυριό του Προέδρου μας. Προφανώς η εικόνα απηχεί την αισθητική αντίληψη του Κοινοτικού μας Συμβουλίου περί καλαισθησίας…

5. Τα κακήν-κακώς τσιμεντένια παγκάκια στην παραλία Διαφανίου

 

Η. ΤΟ ΠΟΛΥΠΑΘΟ ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΡΑ ΣΤΟ ΔΙΑΦΑΝΙ.

Tο συντριβάνι του Διαφανιού, που βρίσκεται στην παραλιακή πλατεία Γιάννη Λύρα (βλ. φωτ. 6), έργο της οικογένειας Χατζηβασίλη, ήταν συντηρημένο και έτοιμο να λειτουργήσει με τη μέριμνα του γράφοντος ήδη από τις 10 Ιουνίου 2021. Εξ αιτίας των ανεξήγητων εμμονών κάποιων και της αδυναμίας εφαρμογής των εντολών των προϊσταμένων από τους υφισταμένους του Δήμου Καρπάθου δεν λειτούργησε ποτέ…

6. Το συντηρημένο σιντριβάνι του Διαφανίου.

Θ. Η ΝΟΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΦΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ

7. Η κατάληξη του τσιμεντοστρωμένου τμήματος του Νοτίου περιφερειακού Διαφανίου

Εδώ και πολλά χρόνια ακούμε για την πιθανότητα ολοκλήρωσης (διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση) της Βόρειας Αμαξιτής Περιφερειακής Οδού του Διαφανιού που οδηγεί στο Δημοτικό Σχολείου Διαφανίου.

Όμως υπήρχε και υπάρχει και το λιγότερο προβεβλημένο ζήτημα της Νότιας Περιφερειακής Αμαξιτής Οδού του Διαφανιού, η οποία παρακάμπτοντας τον επικίνδυνο σε περίπτωση σοβαρής βροχής “ποταμόδρομο” που διασχίζει τις εκβολές του “ποταμού του Διαφανιού”, καταλήγει στο λιμάνι. Ο δρόμος αυτός πρόχειρα διανοιγμένος τη δεκαετία του ’90 είναι τσιμεντοστρωμένος ως ένα σημείο (βλ. φωτ.7) Από εκεί και κάτω, μία διακλάδωση του συνεχίζει προς το νεκροταφείο, ενώ ο κύριος περιφερειακός (βλ. φωτ. 8) προεκτείνεται με μια απολύτως επικίνδυνη και εξαιρετικά στενή χωμάτινη χάραξη (βλ. φωτ. 9) προς το λιμάνι, όπου καταλήγει μέσω της χωμάτινης κατηφόρας στη θέση “Πουντί” (βλ. φωτ. 10).

8. Η χωμάτινη συνέχεια του Νοτίου περιφερειακού αδιάβατη από το νερό της βροχής.

 

9. Το τελευταίο τμήμα της στενής προέκτασης του Νοτίου περιφερειακού Διαφανίου

 

10. Η χωμάτινη κατηφόρα του “Πουντίου”

Έπρεπε λοιπόν αφ’ ενός να υπάρξει μελέτη βελτίωσης (ομαλότερη επαναχάραξη και διαπλάτυνση) του τσιμεντοστρωμένου τμήματος της οδού (βλ. φωτ. 11) κι αφ’ ετέρου μελέτη διαπλάτυνσης και ασφαλτόστρωσης του εναπομένοντος τμήματος της Νότιας Περιφερειακής μέχρι την παραλιακή οδό του οικισμού.

11. Η τσιμεντοστρωμένη αρχή του Νοτίου περιφερειακού Διαφανίου.

Αντ’ αυτού πληροφορούμεθα ότι καταρτίζεται με τη βοήθεια των τεχνικών υπηρεσιών του Επαρχείου Καρπάθου – Η. Ν. Κάσου “μισή μελέτη” που αφορά το τμήμα από την κατάληξη της τσιμεντόστρωσης μέχρι τη χωμάτινη αμαξιτή οδό προς Καμπί και μόνο και όχι μέχρι την παραλιακή του Διαφανιού, όπως θα περίμενε κάθε νουνεχής συμπατριώτης. Άραγε γιατί εξαιρείται από τη μελέτη το τελευταίο τμήμα της Νότιας Περιφερειακής Οδού του Διαφανιού; Προβλέπεται μήπως κάποια νέα ανεπίτρεπτη χάραξη τμήματος του δρόμου προς το λιμάνι εντός της κοίτης του επικίνδυνου σε περίπτωση βροχής “ποταμιού της Παλαίας”;

Και μήπως αυτός ο σχεδιασμός που διαρρέεται τελευταία από τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου Ηλία Παπαηλία αποσκοπεί στο να υποβοηθηθεί τεχνηέντως η ενσωμάτωση της αμαξιτής οδού της ανηφόρας στη θέση “Πουντί” στις παρακείμενες διεκδικούμενες οικοπεδικές εκτάσεις, ώστε να αποκτήσουν όψη στο παραλιακό μέτωπο του οικισμού;

Αιδώς Αργείοι!!!…

 

Ι. ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΙΟΥ ΚΑΙ Η ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.

Ανάμεσα στα τόσα προβλήματα του τόπου ξεχωριστή θέση κατέχουν η ύδρευση και η αποχέτευση των οικισμών μας.

α. Καθ’ όσον αφορά την ύδρευση οι δεξαμενές των δικτύων τόσο της Ολύμπου όσο και του Διαφανιού παραμένουν ασυντήρητες και ακαθάριστες από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση κι’ αυτό ενώ οι σχετικές εργασίες είναι σχετικά εύκολο να πραγματοποιηθούν. Οι χώροι των αντλιοστασίων των γεωτρήσεων παραμένουν ξέφραγο αμπέλι στις ορέξεις του κάθε άθλιου (βλ. φωτ. 12). Το ίδιο και οι δεξαμενές του δικτύου των οποίων οι θυρίδες εισόδου παραμένουν χρόνια τώρα ανασφάλιστες με την ανοχή του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου και του Προέδρου του Ηλία Παπαηλία.

12. Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στη γεώτρηση “του Χαρκιά η Κουκκούλλα”.

β. Σχετικά με το αποχετευτικό τόσο της Ολύμπου όσο και του Διαφανιού η κατάσταση παραμένει απερίγραπτη με τις διαρροές των αποβλήτων να έχουν γίνει καθημερινότητα κυρίως στο Διαφάνι (βλ. φωτ. 13), πολλές φορές και στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου!!!…

13. Αναίσχυντη διαρροή αποβλήτων από το αποχετευτικό του Διαφανίου, Αύγουστους 2021.

Που είναι οι compact βιολογικοί καθαρισμοί που με τόση έμφαση μας υποσχέθηκαν ο Δήμαρχος Γιάννης Νισύριος και ο μέχρι χτες Αντιδήμαρχος Μανώλης Τσέρκης;

Όσο για το χώρο εγκατάστασης της εφεδρικής αντλίας του αποχετευτικού συστήματος Διαφανίου που προμηθεύτηκε το Κοινοτικό Συμβούλιο Ολύμπου επί Νίκου Κανάκη (βλ. φωτ. 14), παραμένει ερείπιο, με τη θάλασσα να μπαίνει μέσα σε κάθε φουρτούνα και με τους επιτήδειους να έχουν ήδη υφαρπάσει από τα μηχανήματα τα ανταλλακτικά που χρειάστηκαν κατά περίπτωση.

14. Η σημερινή κατάσταση της γεννήτριας του αποχετευτικού Διαφανίου.

ΙΑ. Ο ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΣΤΑ ΧΑΝΤΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΥΛΩΝΑΣ.

Όταν οι παλαιότεροι Ολυμπίτες καλλιεργούσαν συστηματικά τον κάμπο της Αυλώνας, είχαν μεριμνήσει, με τα αρχέγονα έστω μέσα που είχαν στη διάθεσή τους, να τον αποστραγγίζουν αποτελεσματικά σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων. Οι νεότερες όμως γενιές αφ΄ ενός διεύρυναν τα παλιά χαντάκια για να δημιουργηθεί ο αμαξιτός χωματόδρομος που διασχίζει τον κάμπο, αφ’ ετέρου δεν έδωσαν την ελάχιστη δυνατότητα απορρόφησης των νερών της βροχής που καταλήγουν σ’ αυτόν, αφού ξαναχτίζοντας με πέτρες και τσιμέντο τους τοίχους των χωραφιών τους παγίδευσαν τα νερά μέσα στο δρόμο μεταβάλλοντάς τον κατά τους χειμερινούς μήνες σε βάλτο (βλ. φωτ. 15)

Έτσι τώρα που ακούγεται πως ο Αντιδήμαρχος Νίκος Νταής επιδιώκει μανιωδώς τη τσιμεντόστρωσή του, άραγε γιατί τόση βιασύνη, θα πρέπει προηγουμένως να διασφαλίσει την κατασκευή του αναγκαίου αποστραγγιστικού έργου. Αλλοιώς “άνθρακες ο θησαυρός…”

15. Ο δρόμος της Αυλώνας με μορφή βάλτου.

ΙΒ. Ο ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΤΡΙΣΤΟΜΟΥ.

Ούτε που θυμάμαι από πότε άκουγα για τον προγραμματισμένο δήθεν από το ΝΑΤΟ δρόμο του Τριστόμου…

Πριν λίγα χρόνια, επί Υπουργίας Εθνικής Αμύνης του Πάνου Καμμένου ξεκίνησε επιτέλους η εκτέλεση του έργου από τη Μ.Ο.Μ.Κ.Α., στηριγμένη στη μελέτη που είχε συγκροτηθεί επί Αυτοδιοίκητης Κοινότητας Ολύμπου Καρπάθου, υπό τις πανηγυρικές ζητοκραυγές του “Αντιπροέδρου” του Κοινοτικού Συμβουλίου Γιώργου Χατζήπαπα, ο οποίος διατεινόταν ότι ανακάλυψε την “χρόνια καταχωνιασμένη μελέτη”.

Αφ’ ότου όμως απήλθε ο Πάνος Καμμένος, απήλθαν και οι μπολντόζες για το Καστελλόριζο με αποτέλεσμα το έργο να μείνει ημιτελές. Χωρίς κανένα αντίκρυσμα κι οι υποσχέσεις του Μάνου Κόνσολα, ότι θα έφερνε πίσω τα μηχανήματα του στρατού για να ολοκληρώσουν το έργο. Χωρίς συνέχεια και οι πανηγυρικές ιαχές του Γ. Χατζήπαπα. Μάλλον θα πρέπει να ξαναγυρίσει ο Π. Καμμένος για να ολοκληρωθεί το έργο…

ΙΓ. Η ΜΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΙΜΕΝΙΚΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ.

Εάν αναφερθώ απλά στο ζήτημα των ανεπιτήρητων πομενικών ζώων στα όρια της Κοινότητας Ολύμπου δεν θα είναι και κάτι πρωτότυπο.

Εάν όμως αναφερθώ σ΄αυτό με την πικρή γλώσσα της “μαλλώτριας” αλήθειας, τότε ίσως ακουστεί κάτι διαφορετικό.

α. Αφ΄ότου η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (τότε Ε.Ο.Κ.) στις αρχές της δεκαετίας του 1980, άρχισαν οι επιδοτήσεις στα ποιμενικά αιγοπρόβατα προβληματικών, όπως η δική μας, περιοχών.

β. Τότε τα ζώα ήσαν πράγματι ποιμενόμενα, αλλά για την είσπραξη της επιδότησης χρειαζόταν η βεβαίωση του Κοινοτάρχη. Η πρόβλεψη αυτή μεταβλήθηκε στο ισχυρότερο ρουσφετολογικό εργαλείο στα χέρια των εκάστοτε πολιτικάντηδων Κοινοταρχών του τόπου, οι οποίοι βεβαίωναν στους ημετέρους ανύπαρκτους αριθμούς ζώων “κατά βούλησιν”. Όλοι ανεξαιρέτως οι διατελέσαντες Κοινοτάρχες Ολύμπου Καρπάθου και όλοι οι κατά φαντασίαν παρουσιαζόμενοι ως κτηνοτρόφοι ενεπλάκησαν διαχρονικά στην “κομπίνα” αυτή. Καλυμμένοι άνωθεν δεν άνοιξε τελικά μύτη από τα οικονομικά όργια που εξελισσόντουσαν στον τόπο μας, και όχι μόνο, τις εποχές των παχιών αγελάδων.

γ. Ποιός πολιτευόμενος τολμούσε να εναντιωθεί στην ομάδα των επιδοτούμενων “κτηνοτρόφων” πανελλαδικά. Οι ψήφοι πολλοί και τα φράγκα πλιότερα.

δ. Όμως με την πάροδο του χρόνου το θράσος και η ασυνειδησία γιγαντώθηκαν, οι “κτηνοτρόφοι” υπαρκτοί και ανύπαρκτοι συνειδητοποίησαν ότι μπορούσαν να αφήνουν τα ζώα τους να ποιμένονται ανεπιτήρητα (βλ. φωτ. 16) και να εισπράτουν μόνο τις έτσι κι αλλοιώς διογκωμένες επιδοτήσεις. Το γεγονός ότι τα αδέσποτα-δεσποζόμενα ζώα τους κατέστραφαν τους κόπους γενεών ελαιοκαλλιεργητών κ.λπ. ουδόλως τους ενδιέφερε (βλ. φωτ. 17). Και με το ξεδόντιασμα της Αγροφυλακής της χώρας από τις ανάξιες Ελληνικές Κυβερνήσεις η ασυδοσία έφτασε στο τέρμα της. Δεν τερματίστηκαν όμως οι επιδοτήσεις οι οποίες συντηρούν το άθλιο αυτό φαινόμενο, υπό την κάλυψη των κάθε λογής κατάπτυστων πολιτικάντηδων…

16. Ανεπιτήρητα ποιμενικά ζώα μέσα σε ελαιώνα (α)

ε. Αφού λοιπόν παρά τις εκκλήσεις των καλλιεργητών κανένας υπεύθυνος δεν συγκινήθηκε, εξωθήθηκαν πλείστοι όσοι κάτοικοι στην αυτοδικία. Ανεπιτήρητα “ποιμενικά” ζώα βρίσκονταν ομαδικά κρεμασμένα πάνω σε κλαδιά κατεστραμμένων ελιών, άλλα τουφεκισμένα διάσπαρτα στην Ολυμπίτικη ύπαιθρο και άλλα στους καταψύκτες επιτήδειων.

στ. Υπήρξε και περίπτωση όπου ελαιώνας ιδιοκτησίας παραβατικών ποιμένων κόπηκε σύρριζα σε αντεκδίκηση των ξετσίπωτων ζημιών που προξένησαν τα ζώα τους.

17. Ανεπιτήρητα ποιμενικά ζώα μέσα σε ελαιώνα (β)

ζ. Το φαινόμενο τέλος του φολαρίσματος κυνηγετικών σκυλιών έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αυτό γιατί οι “κτηνοτρόφοι” που θεωρούσαν ότι κάποιοι κυνηγοί εξωθούσαν με τις παροτρύνσεις τους τα σκυλιά τους σε αλλότριους σκοπούς, έπρεπε να πληρωθούν με το ίδιο νόμισμα. Έτσι η αυτοδικία εφαρμόστηκε και αντιστρόφως με τα δύσμοιρα σκυλιά να πληρώνουν το φόρο του αίματος!!!

Βέβαια όλοι κάνουν τους άσχετους και τους αδιάφορους.

Οι πραγματικοί όμως ένοχοι των ελεεινών αυτών φαινομένων βρίσκονται ανάμεσα στους τρισάθλιους πολιτικάντηδες των εκάστοτε Κυβερνητικών Υπουργείων και της Βουλής των Ελλήνων, που δεν στέργουν να επιβάλουν το νόμο και την τάξη στην ύπαιθρο χώρα, όπως έχουν καθήκον, αλλά αρκούνται να χαϊδεύουν κάθε παρανομούντα εν ονόματι των “ψηφαλακίων”.

ΙΔ. Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΟ ΚΑΜΠΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΜΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ.

Το μόνο σοβαρό έργο που υλοποιήθηκε τα δυο τελευταία χρόνια στα όρια της Κοινότητας Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου ήταν η επέκταση του ηλεκτρικού δικτύου από το Διαφάνι προς την περιοχή Καμπί, ένα ουσιαστικό έργο υποδομής, που έχει τη δυνατότητα να στηρίξει σημαντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Όμως στην κίνηση αυτή ουδείς αιρετός Ολυμπίτης είχε την οιανδήποτε συμμετοχή, πλην του μέχρι προ τινος Αντιδημάρχου Εμμ. Ν. Τσέρκη. Και βέβαια να μην ξεχνάμε τη σχετική εισήγηση του γράφοντα και την καθοριστική συμβολή του Δημάρχου Καρπάθου Γιάννη Νισύριου.

ΙΕ. ΕΠΙΜΥΘΙΟ.

Δικαιολογώντας όλα όσα διεκτραγωδήσαμε κάποιοι αρμόδιοι επαναπαύονται στη βάση του ότι λόγω των γνωστών εσωτερικών του προβλημάτων δεν λειτουργεί ο Δήμος Καρπάθου και έτσι δεν μπορεί να γίνει έργο. Ωστόσο υπάρχουν και πραγματα που μπορεί να γίνουν δίχως την βοήθεια του Δήμου, με μόνη την πατριωτική πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Βορείου Καρπάθου, του Κοινοτικού μας Συμβουλίου και των εκλεγμένων Δημοτικών μας Συμβούλων. Νοικοκυριό και στοχοπροσήλωση θέλουν τα απλά καθημερινά  ζητήματα!!!…

Κλείνοντας επιθυμώ, πέρα από τα τόσα δυσάρεστα μας πνίγουν, να ευχηθώ εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους 2022, σε όλους τους συμπατριώτες μας “ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΕΣ ΤΟ ΝΕΟΝ ΕΤΟΣ” και σύντομη επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων του τόπου!