Του Δαμιανού Αθανασίου στην www.dimokratiki.gr
Για την 1η Νοεμβρίου 2021 προσδιορίστηκε από την Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της πολύκροτης υπόθεσης με κατηγορούμενη για πρόκληση θανατηφόρας σωματικής βλάβης καθ’ υπέρβαση των ορίων της άμυνας, με ελαφρυντικό, μια 35χρονη κάτοικο Πηγαδίων Καρπάθου, που κατηγορήθηκε για το φόνο του 30χρονου επαγγελματία οπλίτη, Αδάμ Βεσσάλα του Παναγιώτη, που γεννήθηκε στο Γαλατά Τροιζηνίας και υπηρετούσε στο 95 ΤΕ Καρπάθου.
Το πρωτόδικο δικαστήριο προχώρησε συγκεκριμένα σε επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας εις βάρος της από ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και της επέβαλε ποινή κάθειρξης 5 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα με τους περιοριστικούς όρους, της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και της εμφάνισής της κάθε 1η του μήνα στο Α.Τ. της περιοχής της.
Για υπόθαλψη εγκληματία κρίθηκε ένοχος ένας 46χρονος κάτοικος του ίδιου νησιού και του επιβλήθηκε ποινή 8 μηνών με 3ετή αναστολή.
Το ιστορικό της υπόθεσης, φέρεται να έχει συνοπτικά, ως εξής:
Την 20η Φεβρουαρίου 2014 και περί ώρα 23.45′ το Κέντρο Υγείας Καρπάθου ενημερώθηκε για τον θάνατο ανδρός σε διαμέρισμα στο Νιοχώρι Πηγαδιών Καρπάθου. Στο διαμέρισμα συμβιούσαν n πρώτη κατηγορούμενη και ο σύντροφός της. Από την έρευνα προέκυψε ότι το θύμα και η πρώτη κατηγορούμενη διατηρούσαν μια σχέση παθολογικής αγάπης. Στη σχέση τους υπήρχαν ωστόσο συχνά έντονοι διαπληκτισμοί και χειροδικίες.
Την επίμαχη ημέρα είχαν επισκεφθεί την οικία της μητέρας της για να εορτάσουν το έθιμο της «Τσικνοπέμπτης».
Εκεί βρισκόταν και ο εξάδελφος της πρώτης κατηγορούμενης, με τον οποίο ο σύντροφός της δεν είχε καλές σχέσεις.
Ο εξάδελφός της είχε καταναλώσει αλκοόλ και η πρώτη κατηγορούμενη τον ακολούθησε με το δίκυκλό της στο σπίτι του, γεγονός που εξόργισε τον σύντροφό της. Όταν επέστρεψε στο σπίτι της μητέρας της, ο Βεσσάλας αποχώρησε θυμωμένος περί ώραν 22.00 για την οικία του, ενώ η πρώτη κατηγορούμενη μετέβη εκεί λίγη ώρα αργότερα.
Με την επιστροφή τους ξέσπασε μεταξύ τους καβγάς. Η πρώτη κατηγορούμενη προσπάθησε να βρει καταφύγιο στο υπνοδωμάτιο.
Ο Βεσσάλας φέρεται να της επιτέθηκε και να της έσκισε το παντελόνι που φορούσε. Εκείνη φέρεται να απεγκλωβίστηκε και να μετέβη στην κουζίνα.
Εκεί έπιασε ένα μωβ γυάλινο ποτήρι, το έσπασε πάνω στον πάγκο της κουζίνας, το έπιασε από τον πάτο και έπληξε τον σύντροφο της.
Από τον τραυματισμό αυτό ο Αδάμ Βεσσάλας, υπέστη κάταγμα της τρίτης πλευράς στη δεξιά πλευρά της μεσότητας της στερνικής χώρας, το κατεαγόν άκρο της οποίας, στρεφόμενο προς τα έσω προκάλεσε ρήξη – διατομή της δεξιάς έσω μαστικής αρτηρίας, συνεπεία της οποίας υπέστη ακατάσχετη αιμορραγία και μέσα σε λίγα λεπτά κατέληξε.
Το θύμα άρχισε να κρατάει το στήθος του φωνάζοντας «πονάω, υποφέρω» και εν συνεχεία, κατευθύνθηκε προς το υπνοδωμάτιο, κάθισε στο πάτωμα, δίπλα στο κρεβάτι, όπου λίγο αργότερα κατέληξε από ακατάσχετη αιμορραγία.
Η πρώτη κατηγορούμενη, φέρεται, προσπαθώντας να εξαφανίσει τα ίχνη της πράξης της, αντί για το ΕΚΑΒ, να κάλεσε αρχικά στο τηλέφωνο την μητέρα της, ενώ ταυτόχρονα άρχισε να τακτοποιεί τον τόπο του εγκλήματος αποκρύπτοντας ό,τι μπορούσε.
Μετά από έκκλησή της για βοήθεια μετέβη στον τόπο του εγκλήματος και ο τρίτος, κουμπάρος της μητέρας, ο οποίος φέρεται να τις βοήθησε να ανεβάσουν το πτώμα στο κρεβάτι.
Ο τρίτος κατηγορούμενος φέρεται να τις παρότρυνε να καλέσουν το Κέντρο Υγείας Καρπάθου και στη συνέχεια, να μάζεψε τα σκουπίδια από τον κάδο της κουζίνας για να τα πετάξει στον κάδο απορριμμάτων εκτός του σπιτιού.
Η μητέρα της απηλλάγη από την κατηγορία σε εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 231 παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει ότι η υπόθαλψη μένει ατιμώρητη, αν ο υπαίτιος την τέλεσε υπέρ κάποιου οικείου του.
Η κατηγορούμενη υποστήριξε απολογούμενη ότι υπήρξε κατ’ επανάληψη θύμα κακοποίησης από τον 30χρονο, επισημαίνοντας ότι δεν είχε ανθρωποκτόνο δόλο και ότι ο θάνατός του επήλθε από ατύχημα. Ισχυρίστηκε ότι την χαστούκισε στο πρόσωπο και τον εξύβρισε με αποτέλεσμα να συμπλακούν στην κουζίνα, ότι πήγε στο δωμάτιο τους για να τον αποφύγει και ότι την ακολούθησε και την έπιασε από το λαιμό. Την έπιασε, όπως υποστηρίζει από το μπούτι και της έσκισε το κολάν. Συνέχισαν να χτυπιούνται μέχρι που έφυγε και πήγε στην κουζίνα και άνοιξε το ντουλάπι με τα ποτήρια. Έβγαλε ένα μωβ ποτήρι, το έσπασε στον ξύλινο πάγκο κάτω από το ντουλάπι, κρατώντας το από τον πάτο. Την είδε και έτρεξε, όπως λέει στο μέρος της, τέντωσε το χέρι της και τον πέτυχε στο στήθος.
Ο 46χρονος απολογούμενος αρνήθηκε τα όσα του αποδίδονται υποστηρίζοντας ότι ήταν εκείνος που κάλεσε το ΕΚΑΒ, ότι δεν γνώριζε τι είχε συμβεί και ότι την τσάντα που πέταξε δεν γνώριζε τι περιείχε.
Ο ιατροδικαστής κ. Παναγιώτης Κοτρέτσος, κατέθεσε μεταξύ άλλων ότι οι πιθανότητες να συμβεί ανάλογο ατύχημα δεν υπερβαίνουν τη 1 στις 1.000 περιπτώσεις.
Η 35χρονη επικαλέστηκε δια του συνηγόρου της κ. Μάκη Βορίδη πλήρη έλλειψη δόλου όχι μόνο ως προς το θανατηφόρο αποτέλεσμα αλλά και ως προς οιαδήποτε προσβολή της ζωής και της υγείας του θανόντος, άρση του άδικου χαρακτήρα της πράξεως λόγω αμύνης, άρση του καταλογισμού της πράξης λόγω παράλληλης συνδρομής καταστάσεως ανάγκης και όλως επικουρικώς υπέρβαση της αμύνης ή της καταστάσεως ανάγκης λόγω φόβου ή ταραχής.
Ως συνήγορος πολιτικής αγωγής παρίσταται ο δικηγόρος κ. Αναστάσιος Γιαλούρης.