γράφει ο Δαμιανός Αθανασίου στην www.dimokratiki.gr
Για την 27η Σεπτεμβρίου 2021 αναβλήθηκε χθες από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης του σκανδάλου στην Αγροτική Τράπεζα της Καρπάθου, με κύριο κατηγορούμενο τον πρώην διευθυντή της.
Το δικαστήριο απέρριψε και χθες νέα αίτηση αναστολής της ποινής ισόβιας κάθειρξης και 8 ετών, που επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων στον πρώην διευθυντή, που κρίθηκε ένοχος υπεξαίρεσης αντικειμένου ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας από διαχειριστή ξένης περιουσίας εις βάρος του δημοσίου, ποσού που υπερβαίνει τα 146.735,14 ευρώ κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Θυμίζουμε ότι ποινή κάθειρξης 7 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα υπό τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα έχει επιβληθεί στον πρώην συνέταιρό του, που κρίθηκε ένοχος νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και αθώος άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση που αποδίδεται στον πρώτο.
Το δικαστήριο είχε κρίνει εξάλλου αθώους, ελλείψει δόλου, 8 συγκατηγορούμενους του που κατηγορήθηκαν για παράβαση του νόμου για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων με τις επιβαρυντικές μάλιστα διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος καθώς η τράπεζα είχε δημόσιο χαρακτήρα.
Όπως απεκάλυψε η “δημοκρατική”, ο πρώην διευθυντής της τράπεζας έχοντας αποκτήσει την πλήρη εμπιστοσύνη των πελατών της φέρεται να έπεισε 59 εξ’ αυτών να τοποθετήσουν τα χρήματα τους σε πράξεις Repos, ήτοι σε διάθεση τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία επαναφοράς, προκειμένου να επιτύχουν υψηλότερα επιτόκια έναντι της τοποθέτησής τους σε καταθέσεις ταμιευτηρίου ή προθεσμίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχουν προκύψει, υπεξαίρεσε το ποσό των 5.775.080 ευρώ με τη χρήση πλαστών αποδεικτικών πράξεων Repos, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για διενέργεια αντικανονικών πράξεων και στον τομέα των χορηγητικών προϊόντων αλλά και ενδείξεις για τη διενέργεια αντικανονικών πράξεων και επί ασφαλιστικών εργασιών της Αγροτικής Ασφαλιστικής μετά από διαμαρτυρία πελάτη.
Πολλά από τα χρήματα που υπεξαίρεσε φέρονται να διατέθηκαν στην ξενοδοχειακή εταιρεία “ΦΩΚΙΑΣ ΑΕ” στην οποία ήταν μέτοχος αλλά και στην “ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΑΕ”.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο σε βάρος του πρωταγωνιστή του σκανδάλου, με πρόθεση απέσπασε τμηματικά από το ταμείο της τράπεζας χρηματικά ποσά από 59 πελάτες και συνέτασσε τα σχετικά έντυπα σύμβασης εξώνησης δικαιωμάτων επί τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, που υπογράφονταν από τους αντίστοιχους πελάτες και τον ίδιο ως διευθυντή, παρέχοντας στην όλη πράξη στοιχεία εγκυρότητας και νομιμοφάνειας.
Τις συμβάσεις ουδέποτε καταχώρησε στα μηχανογραφικά συστήματα και στα λογιστικά βιβλία της τράπεζας.
Τα ποσά των repos ύψους 5.775.080 ευρώ, ουδέποτε καταχώρησε μηχανογραφικά στα συστήματα και στα λογιστικά βιβλία της τράπεζας με συνέπεια οι πράξεις να είναι καθ’ ολοκληρία ανυπόστατες αλλά τα παρακράτησε με σκοπό την παράνομη ιδιοποίηση χρησιμοποιώντας τα για προσωπικές του ανάγκες, στο πρόσωπό του δε συντρέχουν ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, καθώς εξακολούθησε επί μακρό χρόνο την εκτέλεση του εγκλήματος και το αντικείμενο του είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Νικήτας Μπόλκας και Κώστας Διακονής και ως συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας για την τράπεζα ο δικηγόρος κ. Γιάννης Πάππου.