Στις αρχές του 1940 η κυρία Κούλα Σκορδαρά βάπτισε την μεγάλη αδελφή της καλλιτέχνιδας Ίριδας Μαυράκη. Πρόκειται για ιστορία που χάνεται στον χωροχρόνο ωστόσο όχι μόνο δεν ξεχάστηκε αλλά εξακολουθεί να αναπνέει!
Σήμερα η κυρία Ίριδα Μαυράκη, μέσω των Καρπαθιακών Νέων, αναζητά την άκρη του νήματος αφού το επώνυμο Σκορδαράς το συναντάμε στην Κάρπαθο και μάλιστα πριν από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο ο Αντώνης Σκορδαράς ήταν ένας από τους πιο ενεργούς Καρπάθιους. Μάλιστα ένα από τα μοναδικά στοιχεία είναι η διεύθυνση κατοικίας της εκείνα τα χρόνια Θησέως 11Β……… (1939-1940) χωρίς ωστόσο να αναφέρεται η περιοχή.
Η οικογενειακή ιστορία όπως μας τη μετέφερε η Ίρις Μαυράκη:
«Η μητέρα μου ήταν Εβραία από την Βιέννη. Το 1938, 2 μήνες μετά την εισβολή των Ναζί, έφυγε για την Ιταλία και βρέθηκε στην Ιταλοκρατούμενη Ρόδο όπου γνωρισε τον πατέρα μου. Εκείνος είχε υψηλή θέση στην Shell Oil Hellas Limited του Ιταλού Gino Pacchiani (ήταν και από τους ιδρυτές της ΚΑΙΡ) και μεγαλοεπιχειρηματίας».
Ο πατέρας της Ίριδας, Λευτέρης Μαυράκης, ήταν Χριστιανός Ορθόδοξος . Ήταν δε και πληροφοριοδότης και συνεργαζόταν με το Ελληνικό Προξενείο και την ΜΙ6 και τους μετέφερε πληροφορίες για τις θέσεις ανεφοδιασμού καυσίμων των Ιταλών κλπ.
Επειδή ήταν Έλληνας υπήκοος, λόγω του πατέρα του από την Χίο, αναγκάστηκε να πάρει την μεγάλη Ιταλική Υπηκοότητα , όπως τον συμβούλεψε και ο φίλος του Γραμματέας του Προξενείου, Γεώργιος Λέων, αλλά και ο Έλληνας Πρόξενος.
«Όταν ήρθε η ώρα να παρουσιαστεί στον στρατό κι επειδή υπήρχε φόβος να αποκαλυφθεί η δράση του κι επειδή η μητέρα μου ήταν Εβραια , στις αρχές του 39, δραπέτευσε στην Αθήνα. Εκεί η μητέρα μου βαπτίστηκε, αφού δεν υπήρχε τότε πολιτικός γάμος και παντρεύτηκαν στον Αγιο Διονύσιο από έναν Καθολικό ιερέα.
Στην ουσία ο πατέρας μου και ο Φραγκισκανός ιερέας, που την βάφτισε και τους πάντρεψε, της έσωσαν την ζωή. Όπου πια με Ελληνικό διαβατήριο και εγκυμονούσα επέστρεψε στην Βιέννη για να σώσει τους γονείς της αλλά γύρισε πίσω άπραγη. (Οι γονείς της διέφυγαν το 1941 μέσω Ισπανίας στην Κουβά και μετά στην Νέα Υόρκη. Παρεμπιπτόντως εμεινα 2 χρόνια στο Elmhurst) .
O πατέρας μου έφυγε στην Αφρική στο Βελγικό Κονγκό είχε πολλούς φίλους εκεί καθώς και Εβραίους της Ρόδου.
Η μητέρα μου γέννησε την μεγάλη μου αδερφή τον Νοέμβριο του 1939 και έφυγε με το μωρό το 1940 για την Αφρική όπου γεννήθηκα».
Φτάνοντας στο δια τάυτα, η κυρία Ίριδα Μαυράκη μας ρωτάει:
«Η μεγάλη μου αδερφή βαπτίστηκε στην Αθήνα, στις αρχές του 1940, από μια κυρία ΚΟΥΛΑ ΣΚΟΡΔΑΡΑ.
Έχω ψάξει να βρω στοιχεία της, το μόνο που βρήκα ήταν το όνομα Σκορδαράς από την Κάρπαθο που ήταν στα λατομεία της Πεντέλης.»
Στην φωτογραφία η Κούλα Σκορδαρά.
Να αναφέρουμε ότι στην ιστορία της Καρπάθου συναντάμε τον Αντώνιο Σκορδαρά. Ο “ραδιούργος και ξεχωριστός” Καρπάθιος γεννήθηκε στις Μενετές την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα και εκτός από τη συμμετοχή του στο εθελοντικό τάγμα Γαριβαλδινών (μαζί με τον Βωλαδιώτη γιατρό Βάσο Βέργη) ήταν και συνιδρυτής του Εργατικού Κέντρου των Αθηνών! Ο Αντώνιος Σκορδαράς παραμένει ένας άγνωστος μύθος για τους Καρπάθιους.
Αν έχετε κάποια πληροφορία ή κάποιο στοιχείο για την Κούλα Σκορδαρά επικοινωνήστε με τα Καρπαθιακά Νέα info@karpathiakanea.gr (τηλ: 6977010457).
8.7.2023
Καρπαθιακά Νέα