Η συνέντευξη του Κομνηνού Σακέλλη για τις ανεμογεννήτριες του Δήμου Καρπάθου

Η συνέντευξη του Κομνηνού Σακέλλη για τις ανεμογεννήτριες του Δήμου Καρπάθου

Η συνέντευξη του κ. Κοσμά Σακέλλη δημοσιεύτηκε στις 19 Μαίου 2021

Από τις αρχές Ιανουαρίου 2020 ο κ. Κοσμάς Σακέλλης είναι ο Πρόεδρος της Αιολικής Καρπάθου. Πρόκειται για τον άνθρωπο που προσπαθεί να βάλει σε τάξη μια υπόθεση που κρατά αρκετά χρόνια και είναι αλήθεια ότι βασανίζει την Κάρπαθο. Όσοι παρακολουθούν τα δημοτικά συμβούλια του Δήμου Καρπάθου από το διαδίκτυο είναι σίγουρο ότι θα έχουν πάρει μια γεύση από αυτό το θέμα. Ωστόσο σήμερα εδώ στα Καρπαθιακά Νέα ξεκινάμε μια προσπάθεια ενημέρωσης, να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει με το δημοτικό Αιολικό πάρκο. Γιατί παραμένει ανενεργό; πια είναι τα επόμενα βήματα;

Στις απορίες απαντά, εφ όλης της ύλης, ο Πρόεδρος της Αιολικής Καρπάθου:

  • Κ. Σακέλλη η εικόνα που έχουν οι Καρπάθιοι για τις ανεμογεννήτριες του Δήμου είναι μάλλον αρνητική. Θα θέλατε να μας περιγράψατε το τι έχετε παραλάβει; 

 

Κύριε Δημελλά καταρχήν, θέλω να σας ευχαριστήσω για την δυνατότητα που μου παρέχεται μέσω του έγκριτου δημοσιογραφικού σας μέσου, να ενημερώσω τους συμπατριώτες μας για τις «αμαρτωλές» ανεμογεννήτριες του Δήμου Καρπάθου. Συμφωνώ απόλυτα ότι, η εικόνα που έχουν οι καρπάθιοι για τις ανεμογεννήτριες του Δήμου, κρίνεται αρνητική. Όχι αδικαιολόγητα, αφού επί σειρά ετών δεν αξιοποιήθηκε η εν λόγω επένδυση ουσιαστικά και δεν υπήρξε η δέουσα μέριμνα να βρίσκονται σε μία σταθερά εύρυθμη λειτουργία. Αυτό το σημαντικό περιουσιακό στοιχείο των καρπαθίων, δυστυχώς μέσα στο χρόνο έχει απαξιωθεί εξαιτίας μίας σειράς εσφαλμένων επιλογών, διοικητικών αγκυλώσεων, τεχνικής ανεπάρκειας αλλά και κακοδιαχείρισης. 

Το σπιτάκι στο Αιολικό πάρκο όπως το παρέλαβε ο κ. Σακέλλης

 

Είχα την τύχη να εκλεγώ για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος στις τελευταίας αυτοδιοίκητές εκλογές. Μετά την ορκωμοσία μας, δέχτηκα μία πρόσκληση από τον Δήμαρχο κύριο Γιάννη Νισύριο για να συζητήσουμε κάποιο θέμα στο γραφείο του. Το θέμα αυτό που συζητήσαμε ήταν η πρόταση της παράταξης του, να μου αναθέσει την αναδιοργάνωση και τη διαχείριση της εταιρείας ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο.Τ.Α «ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΡΠΑΘΟΥ Α.Ε».

Άρχισε να με βασανίζει η συγκεκριμένη πρόταση, την οποία δε σας κρύβω την συζήτησα και προσπάθησα να μάθω τι υπάρχει και ποιος είναι ο λόγος που το αιολικό πάρκο είναι ανενεργό. Επίσης το συζήτησα με τα μέλη της παράταξης μου. Η άποψη των περισσότερων ήταν αποτρεπτική, να μην ανακατευτώ γιατί «θα μπλέξω». Όμως αισθανόμενος την ευθύνη του εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου, επέλεξα να θέσω τον εαυτό μου προ των ευθυνών και να κάνω το δικό μου αγώνα μήπως και θέσουμε σε λειτουργία το αιολικό πάρκο.

Η ανάληψη των καθηκόντων μου έγινε στις 09 Ιανουαρίου 2020, όπου δυστυχώς δεν είχα κάποια παράδοση επίσημη από το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο, παρά το μόνο που παρέλαβα από τον ίδιο τον Δήμαρχο ύστερα και από δική του αναζήτηση και έρευνα, ήταν μία στοίβα από άτακτους φακέλους και έγγραφα τα οποία βρεθήκανε απ’ ότι μου είπανε σε κάποιο γραφείο στο Δήμο και μία σφραγίδα της εταιρείας. Προσπάθησα να αποδελτιώσω το αρχείο που μου δώσανε για να μπορέσω να δω τι υπάρχει και που μπορούμε να πατήσουμε. Ενημέρωσα το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας για το τι υπάρχει και ποια κατάσταση καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Ως προς το τεχνικό –πρακτικό μέρος δεν θα σας μιλήσω για τον μηχανολογικό εξοπλισμό του πάρκου απλά σας παραθέτω κάποιες φωτογραφίες οι οποίες μιλάνε από μόνες τους….

 

  • Ακούσαμε σε πρόσφατα Δημοτικά Συμβούλια τις παρεμβάσεις σας. Τι αλλάζει τα μηχανήματα τελικά μπορούν θα δουλέψουν; Θα υπάρξει απόδοση για τους Καρπάθιους;  

 

Όντως κύριε Δημελλά σε κάποια δημοτικά συμβούλια ενημέρωσα πολύ επιγραμματικά τους συναδέλφους μου, καθώς και τους συμπατριώτες που παρακολουθούνε τα δημοτικά συμβούλια για κάποιες ενέργειες που έχω κάνει μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. Στα επόμενα δημοτικά συμβούλια θα κάνω πλήρη ενημέρωση. Καταρχήν το πρώτο πράγμα που προσπάθησα να κάνω ήταν να ανακτήσει τη λειτουργική της υπόσταση η εταιρεία και να μπορεί να λειτουργεί ως εταιρεία.

Δυστυχώς η εταιρεία όταν την παρέλαβα δεν είχε καμία υπόσταση, προσπαθήσαμε και ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες, όπου πίστεψε με, μας πήρε αρκετό χρονικό διάστημα για το λόγο του ότι το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο του Δήμου δεν είχε ούτε γραφείο, ούτε γραμματειακή υποστήριξη, ούτε οικονομική επάρκεια, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να τα κάνω τις περισσότερες φορές όλα μόνος μου, ακόμα μέχρι και να αποδελτιώνω τα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και για να απευθυνθούμε για τα στοιχειώδη στην γραφειοκρατία του Ελληνικού Κράτους σε υπηρεσίες όπως το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) αλλά και στην.ίδια την τράπεζα που διατηρεί τον λογαριασμό της, η Εταιρεία του Δήμου. Εδώ θα πρέπει να πω το ότι ο Δήμαρχος κύριος Νισύριος βοήθησε στο να υπάρξει χορός φύλαξης του αρχείου και γραμματειακή υποστήριξη, όπου όμως μέχρι σήμερα δεν έχει αναλάβει καθήκοντα η υπάλληλος που έχει προταθεί, αφού δεν έχει υπάρξει επίσημα ο ορισμός της από την δημοτική αρχή. Αυτό λοιπόν που κατορθώσαμε είναι: α) να επαν-εγγραφεί η εταιρεία στο ΓΕΜΗ, β) να ξεμπλοκάρει ο τραπεζικός της λογαριασμός, γ) να εξασφαλίσουμε φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα χωρίς να υπάρχουν περαιτέρω οικονομικές εκκρεμότητες και οφειλές, δ) να εισπραχθούν τα δεδουλευμένα και έσοδα-πόροι παρελθόντων ετών από το ΔΕΔΔΗΕ τα οποία ήταν ανείσπρακτα από το 2015, ε) να ενεργοποιήσαμε το λογαριασμό της εταιρείας στο Διαύγεια και Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ). Με βάση το τελευταίο θα ήθελα να επισημάνω πως για να διασφαλίσει τη νόμιμη λειτουργία της προς όλες τις επιλογές και τις δράσεις της μία Εταιρεία, όπως η Αιολική, που ανήκει σε έναν δημόσιο φορέα, όπως είναι ο Δήμος μας απαιτείται διαφάνεια στις οικονομικές και στις συμβατικές της υποχρεώσεις  διασφαλίζοντας τα συμφέροντα που υπηρετεί που δεν είναι άλλα από αυτά των δημοτών της Καρπάθου και της τοπικής νησιωτικής μας κοινωνίας, χωρίς εκπτώσεις και προχειρότητες.

Σκεφτείτε ότι η εταιρεία έμεινε με μόλις 600 € στο ταμείο της και σήμερα που μιλάμε έχοντας εκπληρώσει όλες τις φορολογικές της υποχρεώσεις, τις απαιτήσεις ιδιωτών που έγιναν απαιτητές με εξώδικα και διαταγές πληρωμής, έχουμε ένα αποθεματικό που αγγίζει τις 24.000 €. 

Εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσω τον κύριο Ηλία Χαλκιά για τις λογιστικές του υπηρεσίες, καθώς και τον έγκριτο νομικό κύριο Μιχάλη Παπαγεωργίου για τις νομικές του συμβουλές και υπηρεσίες.

Είμαστε υποχρεωμένοι επίσης από την αλλαγή των διατάξεων του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα να κάνουμε τροποποίηση του Καταστατικού συγχρονίζοντάς το και με τις αλλαγές του νόμου περί Ανωνύμων Εταιρειών («Α.Ε.»), προσδίδοντας ωστόσο και μία νέα ταυτότητα στην Εταιρεία ως προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και τα «πράσινα» έργα υποδομής που μπορεί να υποστηρίξει στο Δήμο και εάν θέλουμε να μιλάμε ρεαλιστικά για την επαναλειτουργία του πάρκου θα πρέπει να γίνει Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου. Μην ξεχνάμε ότι η εταιρεία ανήκει σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, δηλαδή είναι μία εταιρεία η οποία ο μόνος μέτοχος είναι ο Δήμος και διέπεται από τις διατάξεις του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα, στη νομοθεσία περί Δημοσίων Συμβάσεων, περί Δημοσιονομικού Ελέγχου κλπ. 

Σήμερα είμαστε στην φάση της επαναλειτουργίας των ανεμογεννητριών, και τι εννοώ μ’ αυτό, για να μπορέσουμε να θέσουμε σε λειτουργία το πάρκο θα χρειαστούμε μία οικονομικο-τεχνική έκθεση στην οποία θα βασιστούμε με καθαρά επιστημονικά δεδομένα και οικονομική διαφάνεια για να προχωρήσουμε στην κατάρτιση Δημόσιου Διαγωνισμού για την επενδυτική αξιοποίηση του αιολικού πάρκου με βάση τις αδειοδοτήσεις που έχει στη διάθεσή του. Σε συνεργασία λοιπόν με τον αξιότιμο καθηγητή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου τον κύριο Στέφανο Μανιά τον οποίο ευχαριστώ δημόσια για την άριστη συνεργασία που έχουμε προχωράμε στην σύνταξη της τεχνοοικονομικής μελέτης μέσω του Πολυτεχνείου Αθηνών, όπου με την ολοκλήρωση αυτής της μελέτης θα προχωρήσουμε άμεσα στην δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσω ανοιχτών διαγωνιστικών διαδικασιών  όπως ορίζει ο νόμος για την συντήρηση και τη λειτουργία του πάρκου. Δε σας κρύβω ότι αρκετές αξιόλογες εταιρείες του χώρου έχουν εκδηλώσει το επενδυτικό τους ενδιαφέρον και ελπίζω ότι θα έχουμε ένα ευτυχές αποτέλεσμα. Όλη αυτή η αυστηρή διαδικασία γίνεται πρώτον για να είμαστε εμείς ως διοικητικό συμβούλιο συνεπείς όπως και η δημοτική αρχή εν γένει, ώστε να μην υπάρχει η οποιαδήποτε σκιά για τις επιλογές μας και τις πρωτοβουλίες μας. Θεωρώ λοιπόν ότι το αιολικό πάρκο θα ξαναζωντανέψει και η απόδοση για το νησί μας θα είναι ουσιαστική, αφού κατά μέσο όρο αν δουλεύουνε και οι δύο ανεμογεννήτριες, σε μηνιαία βάση τα έσοδα που θα αποφέρε κατ’ ελάχιστο στο Δήμο θα υπερβαίνουν 15.000 ευρώ.(180.000 ευρώ ετησίως)

 

  • Ο δήμος μας είναι υπέρ της χρήσης ΑΠΕ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας; Κι αν ναι γιατί δεν προχωρούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες;  

Πιστεύω πως ναι, εξάλλου η πλειονότητα των συναδέλφων μου δημοτικών συμβούλων έχουνε εκφραστεί υπέρ των ΑΠΕ και επιθυμούν την μετατροπή του νησιού μας σε πράσινο ενεργειακά. Μην ξεχνάμε εξάλλου το ότι ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο, ο οποίος παράγει την μέγιστη ενέργεια μέσω των ανανεώσιμων πηγών στον ελληνικό χώρο, αν θα μπείτε για παράδειγμα μέσα στην διαδικτυακή σελίδα του Photovoltaic Geographical Information System (PVGIS) η Κάρπαθος βρίσκεται στην κορυφή παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα. Εξ΄άλλου η αναφορά του πρωθυπουργού κου Μητσοτάκη, κατά την τελευταία επίσκεψη στο νησί μας, θεωρώ ότι δεν ήταν τυχαία. 

Όσον αφορά κύριε Δημελλά στο ερώτημα σας γιατί δεν προχωρούν γρήγορα οι διαδικασίες εγώ δεν είμαι ο καθ ύλην αρμόδιος να σας απαντήσει, αλλά ο δήμαρχος κύριος Νισύριος, ο όποιος γνωρίζει καλύτερα το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα. 

Στο μόνο που μπορώ να αναφερθώ εγώ στην ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στο να ιδρυθεί και ενεργειακή κοινότητα στην Κάρπαθο, όπου σε αυτό το σχήμα θα παίξει πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο η Αιολική Α.Ε. μαζί με την ίδια την κοινωνία των πολιτών της Καρπάθου. Θα ήθελα βέβαια να υπογραμμίσω πως η θετική μας στάση υπέρ των Α.Π.Ε. ως Δήμος θεσμικά και ως Δημοτικό Συμβούλιο πολιτικά εν γένει δεν είναι ούτε άκριτη , ούτε άνευ όρων, αφού η «Φέρουσα Ικανότητα» του νησιού μας, η εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών επιλογών σε «μέσα και τρόπους», και οι ήπιες και οι φιλικές παρεμβάσεις στο φυσικό και στο πολιτιστικό περιβάλλον είναι απαράβατοι όροι για τη νομιμοποίηση της «πράσινης ενέργειας» στον τόπο μας, καθώς η βιωσιμότητα της όποιας επενδυτικής πρωτοβουλίας δεν μεταφράζεται μόνο μέσα από παραγωγικούς δείκτες, αλλά και από το κοινωνικό όφελος που ανταποδίδουν. 

  • Στην κοινωνία υπάρχουν δυο απόψεις. Η μια είναι απέναντι στις ανεμογεννήτριες. Για το νησί υπάρχει κάποια πρόβλεψη ώστε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αστυπάλαιας;  

Είναι γεγονός ότι στην κοινωνία υπάρχουν δύο όψεις, η μία αυτή που τάσσεται υπέρ της χρήσης των ανεμογεννητριών και οι άλλη αυτή που τάσσεται κατά της χρήσης ανεμογεννητριών. Θεωρώ ότι στην Κάρπαθο λόγω της ιδιομορφίας του ανάγλυφου του νησιού, λόγω της έκτασης που έχει, λόγω των περιοχών NATURA, δεν θα προκύψει θέμα αλλοίωσης του περιβάλλοντος. Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι στην Κάρπαθο αυτή τη στιγμή η παραγωγική ενέργεια αγγίζει το 100%  των απαιτήσεων της ΔΕΗ Α.Ε, εν ολίγοις δεν έχουμε τη δυνατότητα να προσθέσουμε περισσότερες μονάδες παραγωγής ΑΠΕ, εάν δεν διασυνδεθεί καλωδιακά η Κάρπαθος με την Κρήτη ή με την Ρόδο, όπου σε αυτή την περίπτωση θα αλλάξει συλλήβδην το ενεργειακό τοπίο της περιοχής και θα πρέπει να είμαστε παρόντες και έτοιμοι για τις εξελίξεις, να δούμε το θέμα πιο ρεαλιστικά και αποτελεσματικά και πιο πρακτικά να εξετάσουμε ως κοινωνία και ως τόπος για το ποια σημεία είναι αυτά που θα οριστούν ως «βέλτιστα» ώστε να προστεθούν ανεμογεννήτριες ή φωτοβολταϊκά πάρκα. Η καθαρή πράσινη ενέργεια, η ενεργειακή αυτονομία της χώρας και των νησιών μας, η οικονομική ανταγωνιστικότητα, ο εκδημοκρατισμός και η προσβασιμότητα των καταναλωτών στους ενεργειακούς πόρους, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο εκσυγχρονισμός στις συνθήκες διαβίωσης σε παγκόσμιο επίπεδο με κάθε τόπο, μεγάλο ή μικρό να προσθέτει το δικό του λιθαράκι ή «θεμέλιο λίθο» δείχνουν ότι η χρηστή αξιοποίηση των Α.Π.Ε. είναι μονόδρομος έναντι των ορυκτών καυσίμων. Για αυτό και η νησιωτική μας κοινωνία οφείλει να αρπάξει τις ευκαιρίες που τίθενται σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς όφελος της με τους δικούς της όρους και επιδιώξεις.

Αρκετές δημοτικές αρχές άλλων νησιών τα τελευταία χρόνια έχουν προβεί σε παραδειγματικές ενέργειες, μετατρέποντας τις περιοχές τους πράσινες ενεργειακά, ένα από αυτά τα νησιά για παράδειγμα είναι η Αστυπάλαια, η Τήλος αλλά και η  Χάλκη, όπου έχουν κάνει κάποιες συμφωνίες και κάποια προσύμφωνα προγραμματικής συνεργασίας με κάποιες μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού. Έχουν προχωρήσει δηλαδή σε μία σύμπραξη τύπου, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.  Γνωρίζω τις προθέσεις και τις αγωνίες του Δημάρχου κου Νισύριου, όμως θεωρώ ότι θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο για να σας απαντήσει για τις προβλέψεις που έχουν σχεδιαστεί. 

 

  • Ποιος είναι ο σχεδιασμός για το άμεσο μέλλον και αν μπορείτε να μας κάνετε μια πρόβλεψη τι βλέπετε στο μέλλον; 

Κύριε Δημελλά όπως σας είπα και πριν ολοκληρώνεται η τεχνικο – οικονομική έκθεση η οποία είναι ο προπομπός ουσιαστικά για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην εκπόνηση Ανοιχτού Διαγωνισμού για την επαναλειτουργία του πάρκου. Επίσης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με τις τελικές μας αποφάσεις να συνδέονται με τις αναπτυξιακές επιλογές που θα έχουμε, θα ολοκληρώσουμε την τροποποίηση του Καταστατικού στο οποίο θα προστεθούν μέσα και κάποιες άλλες δράσεις που θεωρούμε ότι είναι επιτακτικές για την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας, υποστηρικτά του Δήμου στο πεδίο των προοπτικών της Βιώσιμης Ανάπτυξης και ελπίζω μέχρι το φθινόπωρο να μπορέσουμε να τρέξουμε τα θέματα της Ενεργειακής Κοινότητας, με τη συμμετοχή του Δήμου, της Αιολικής, τοπικών φορέων  αλλά και της ίδιας της Κοινωνίας των Πολιτών του νησιού μας.  

Επίσης εξετάζουμε το ενδεχόμενο να υποβάλουμε πρόταση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

 Ο Κομνηνός (Κοσμάς) Σακέλλης του Γεωργίου γεννήθηκε το 1971 στην Ρόδο του Νομού Δωδεκανήσου. Κατάγεται και από τους δυο γονείς από την Όλυμπο Καρπάθου και είναι παντρεμένος με την Φούλα Νιοτή, καταγόμενη και αυτή από την Όλυμπο – Διαφάνι Καρπάθου και έχουν αποκτήσει ένα αγοράκι.

Αποφοίτησε από το Λύκειο Απερίου και εν συνεχεία ολοκλήρωσε τις σπουδές του  στο Πάντειο Πανεπιστήμιο του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης, κατεύθυνσης Δημόσιας Οικονομικής απ’ όπου αποφοίτησε.

Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα από το 1997 έως και σήμερα ,όπου κατέχει την θέση του Διευθυντή Πωλήσεων, καθώς και του Υπεύθυνου Διαχείρισης πιστοποίησης ποιότητας ISO. 

Είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Οι κοινωνικές του ανησυχίες και η αγάπη του για τον τόπο καταγωγής του την Κάρπαθο, μετατράπηκαν σε ενεργό δράση στα παροικιακά Σωματεία της ιδιαίτερης πατρίδας του (της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματίων Αττικής,του Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων Αττικής,. της Αδελφότητας Ολυμπιτών Καρπάθου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», της εφημερίδας «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ»), στα οποία προσέφερε και προσφέρει τα τελευταία είκοσι χρόνια ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες του από διάφορες θέσεις στα Διοικητικά Συμβούλια.