Το τέλος μιας εποχής για το ερευνητικο αεροσκάφος Boeing 747SP της ΝΑΣΑ στο οποίο κυβερνήτης ήταν και ο καρπαθιακης καταγωγής Μανώλης Αντιμισιάρης!
Η ΣΟΦΙΑ θα έχει το παντοτινό της σπίτι στο Pima Air and Space Museum στο Tucson, AZ
«Η αποστολή SOFIA μπορεί να τελείωσε, αλλά το μέλλον είναι λαμπρό», είπε ο Δρ Naseem Rangwala, ο επιστήμονας του έργου SOFIA στο Ερευνητικό Κέντρο Ames της NASA στη Silicon Valley της Καλιφόρνια. «Η SOFIA έχει κάνει πολυάριθμες και σημαντικές συνεισφορές στην αστροφυσική και θα συνεχίσει να το κάνει καθώς η επιστημονική μας κοινότητα βρίσκει νέους και δημιουργικούς τρόπους ανάλυσης των δεδομένων SOFIA στο αρχείο».
Το SOFIA είναι ένα τροποποιημένο αεροσκάφος Boeing 747SP που χρησιμοποιήθηκε από το Armstrong. Οι επιχειρήσεις της αποστολής SOFIA ολοκληρώθηκαν στις 29 Σεπτεμβρίου 2022, αλλά η ομάδα των απίστευτων και επιμελών πιλότων και μηχανικών συνέχισε να υποστηρίζει τη SOFIA καθώς ετοιμαζόταν να πάει στο νέο της σπίτι (από την επίσημη σελίδα της NASA).
Ο Μανώλης Αντιμισιάρης, γνωστός στη NASA ως Manny, έχει καταγωγή από το Απέρι της Καρπάθου. Γεννήθηκε το 1961 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μιλάει ελληνικά, ωστόσο η αγγλική γλώσσα του είναι πολύ πιο εύκολη.
Πέρασε σχεδόν όλα τα παιδικά του καλοκαίρια στην Κάρπαθο. Και όπως λέει με καμάρι: “ακόμη και το περασμένο καλοκαίρι ήμουν στο νησί. Είχα πετάξει ένα αεροσκάφος 747 μέχρι το Αμβούργο στη Γερμανίας και από εκεί έβγαλα εισιτήριο και έφυγα αμέσως για τη Κάρπαθο”. Δεν είχε ειδοποιήσει κανέναν και έτσι έκανε μια ευχάριστη έκπληξη σε όλους, ακόμη και στη μητέρα του.
Η μητέρα του, Άννα Χατζηκωνσταντή και τα δυο αδέλφια του, ο Μπίλι Aντιμησιάρης και ο Γιώργος Χατζηκωνσταντής σήμερα ζουν στα Πηγάδια.
Έκανε στρατιωτικές σπουδές στο ROTC, αλλά και στο Πανεπιστήμιο Rutgers, και από εκεί απέκτησε Bachelor of Arts στην Ψυχολογία και στη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων.
Η καριέρα του ξεκίνησε από την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, ως πλοηγός σε ένα βομβαρδιστικό αεροσκάφος Β-52. Πέταξε επίσης τα γνωστά κατασκοπευτικά E – 3 AWACS, σε περισσότερες από 40 αποστολές υποστήριξης μάχης κατά τη διάρκεια της επιχείρησης “Καταιγίδα της Ερήμου”. Στον πόλεμο του Περσικού Κόλπου, το 1991.
Ο Μανώλης Aντιμησιάρης εργάστηκε ως πιλότος και ο πλοηγός του πληρώματος πτήσης της Διεύθυνσης Πτητικής Εκμετάλλευσης πτήσης, στο Ερευνητικό Κέντρο Armstrong της NASA.
Ήταν ένας από τους πιλότους του ιδιαίτερα τροποποιημένου 747SP Boeing που φτάνει σε ύψος τα 13.000 μέτρα και χρησιμεύει ως πλατφόρμα για το στρατοσφαιρικό Παρατηρητήριο υπερύθρης Αστρονομίας, το γνωστό από τα αρχικά του, SOFIA! (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy)
Στη NASA πετάει επίσης ένα αεροσκάφο Beechcraft King Air B200 που φτάνει μέχρι και 35.000 πόδια, επίσης το τζέτ Gulstream 3, που αγγίζει τα 45.000 πόδια και είναι πλοηγός για αποστολές της NASA με ένα DC-8, πρόκειται για αεροσκάφος που έχει διαμορφωθεί σε ένα μοναδικό ιπτάμενο ερευνητικό εργαστήριο του διαστήματος.
Ποιο ήταν το πρόγραμμα SOFIA;
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αστρονομικό αεροπλάνο.
Οι φακοί των επίγειων τηλεσκοπίων μπορεί να είναι τεράστιοι αλλά οι εικόνες που μας δίνουν είναι πολλές φορές παραμορφωμένες εξαιτίας της ατμόσφαιρας.
Τη λύση στο παραπάνω πρόβλημα έδωσε το πρόγραμμα SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy) της NASA, με τη τοποθέτηση ενός τηλεσκοπίου (19-ton, 2,5 μέτρων, γερμανικής κατασκευής. Η συντήρηση ή η επισκευή τους είναι επικίνδυνη και πολυέξοδη διαδικασία), τοποθετημένο σε ένα Boeing 747, το οποίο πετάει ψηλά πάνω από τα σύννεφα, αφήνοντας “από κάτω του” το 99% των υδρατμών της ατμόσφαιρας, που απορροφούν την υπέρυθρη ακτινοβολία.
Με αυτόν τον τρόπο οι αστρονόμοι του προγράμματος SOFIA μπορούν να ανιχνεύουν υπέρυθρα σήματα για να μελετήσουν μεταξύ άλλων τη χημεία διαστρικών αστεριών, την ατμόσφαιρα πλανητών, κομήτες, όπως το νεφέλωμα Minkowski 2-9 που δεν είναι πολύ κοντά μας! Μοιάζει με πεταλούδα (Butterfly Nebula) και βρίσκεται 2.100 έτη φωτός μακριά από τη γη!
Στην πρώτη πραγματική πτήση του, η οποία διεξήχθη τον Νοέμβριο του 2009 και διήρκεσε 10 ώρες, το μάτι του SOFIA κατέγραψε την υπέρυθρη εικόνα του Νεφελώματος του Ωρίωνα, και ένα σύμπλεγμα από νεαρά αστέρια που βρίσκονται 3.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη.
Οι επιστήμονες προσπαθούν να προσδιορίσουν τη χημική σύνθεση αυτών των απομακρυσμένων περιοχών μέσω μιας τεχνικής γνωστής ως φασματοσκοπία, η οποία εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι διαφορετικοί τύποι υλικών απορροφούν διάφορα τμήματα του φάσματος που παράγεται από μια δεδομένη πηγή ενέργειας, στην περίπτωση αυτή, οι νέοι αστερισμοί.
Η ομάδα ψάχνει για μόρια όπως μεθάνιο, αμμωνία, μυρμηκικό οξύ, μεθανόλη και φορμαλδεΰδη. Για όλα τα συστατικά που περιέχονται στη συνταγή για να γίνουν οι δομικές μονάδες της ζωής, δηλαδή τα αμινοξέα.
“Θέλουμε να ανακαλύψουμε από που ήρθε και πως διαμορφώθηκε η απαραίτητη ύλη για τη ζωή. Και δεδομένου ότι συνέβει εδώ και χρόνια στο δικό μας ηλιακό σύστημα, αναρωτιόμαστε θα μπορούσε να συμβεί άραγε και κάπου αλλού”; θα απαντήσει σε μια συνέντευξη ο υπεύθυνος του προγράμματος, αστροβιολόγος Douglas Whittet.
Επιχειρήσεις είχε συμμετοχή ο πιλότος Μανώλης Αντιμησιάρης:
Με το αεροσκάφος DC-8 το 2008 έχει αναπτυχθεί σε διάφορες εκστρατείες εναέρια επιστήμης, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης IceBridge πάνω από την Ανταρκτική.
Η Επιχείρηση IceBridge της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας (ΝΑΣΑ) έχει αναλάβει και πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη και λεπτομερέστερη ως σήμερα από αέρος καταγραφή των πολικών πάγων του πλανήτη.
Πρόκειται για ένα εξαετές πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε το 2009 και, με την ολοκλήρωσή του, αναμένεται να προσφέρει μια χωρίς προηγούμενο τρισδιάστατη απεικόνιση των παγετώνων, των παγοκρηπίδων και των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής και της Ανταρκτικής. Τα όργανα LIDAR του ερευνητικού αεροσκάφους βασίζονται κυρίως στην εκπομπή παλμών λέιζερ και προσφέρουν τρισδιάστατες απεικονίσεις.
Ο Μανώλης Αντιμισιάρης βρέθηκε και στο σημείο πτώσης του σκάφους Hayabusa κοντά Αυστραλία. Το ιαπωνικό διαστημόπλοιο Hayabusa εκτοξεύτηκε με έναν πύραυλο M-V στις 9 Μαΐου 2003. Επιταχύνθηκε με ένα πέρασμα από τη Γη τον Μάιο του 2004 και έφθασε το στόχο του, τον αστεροειδή Itokawa, στις 12 Σεπτεμβρίου 2005, μετά από ταξίδι περίπου 2 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων.
Τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του ίδιου έτους, το Hayabusa ολοκλήρωσε τις μετρήσεις του στον Itokawa και έκανε δύο προσγειώσεις το Νοέμβριο για να συλλέξει δείγματα.
Το Ιαπωνικό διαστημικό σκάφος, μετά από ένα ταξίδι 7 ετών, εισήλθε 12/6/2010 στην ατμόσφαιρα της Γης και προσγειώθηκε στην έρημο Woomera της Αυστραλίας.
14.12.2022
Καρπαθιακά Νέα