“Οι θρύλοι… Πιστεύανε οι άνθρωποι οι παλιοί. Πιστεύανε. Αλλά μπορεί να είναι θρύλος και να είναι αληθινός. Στο Παλιόκαστρο εκεί πέρα, λέγανε ότι όταν ερχόντουσαν οι πειρατές, ανεβαίνανε όλοι πάνω στο Παλιόκαστρο. Και αν έχετε πάει, έχει έναν λάκκο μεγάλο ο οποίος έχει διάμετρο 5-6 μέτρα και είναι με κάθετα τοιχώματα και το λέγανε ότι ήταν φυλακή. Δηλαδή αν σε κατεβάζανε εκεί, δεν μπορούσες να βγεις πάνω, ήτανε φυλακή. Αν έχετε δει, εκεί πέρα δεν μπορείς να ανέβεις από πουθενά, πρέπει να είσαι… Έχει έναν δρόμο εκεί αλλά έχει κάτι πέτρες. Πώς τις μετακινήσανε; Θηρία. Χτισμένους κάτι τοίχους! Όγκοι! Και λέγανε ότι πηγαίνανε εκεί πάνω, στην ακρόπολη. Γιατί ερχόντουσαν τότε πειρατές. Γυρνάγανε οι πειρατές και κάνανε πειρατείες στα χωριά. Βγαίνανε έξω, σκοτώνανε, αδειάζανε τα σπίτια… Αυτά ήταν αληθινά, δεν ήταν θρύλοι. Και τρέχανε οι άνθρωποι απάνω εκεί για να μην τους πιάσουνε οι πειρατές.
Ένας άλλος θρύλος είναι για τις Μενετές, ότι το όνομα βγήκε από το «Μένετε». Δηλαδή, τους κυνηγάγανε οι πειρατές και αυτοί πήγανε στην εκκλησία απάνω –από εκεί γύρω-γύρω είναι γκρεμός- και φώναξε κάποιος: «Μένετε!» Και πηγαίνανε εκεί και κρυβόντουσαν και το βγάλανε, λέει, το χωριό Μενετές.”
Αφήγηση: Εμμανουήλ
To διαγενεακό πρόγραμμα προφορικής ιστορίας “Από Γενιά σε Γενιά”αποσκοπεί να φέρει σε επαφή παιδιά από 5 έως 8 ετών με άτομα 3ης ηλικίας. Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος και μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιηθεί στα εξής νησιά:
Άνδρο, Σύρο, Τήνο, Νάξο, Μύκονο, Σκιάθο, Σκόπελο, Ρόδος, Κάρπαθος, Κέρκυρα και Ζάκυνθο ενώ έχει υλοποιηθεί και στο Λίβανο.
Μέχρι σήμερα η δράση «Από Γενιά σε Γενιά» έχει υλοποιηθεί σε περισσότερα από 11 νησιά της Ελλάδας ενώ έχει ταξιδέψει και στη Βηρυτό. Έχουν συμμετάσχει συνολικά περισσότερα από 450 παιδιά, 45 εκπαιδευτικοί, 70 αφηγητές.
Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί μυούνται στον κόσμο της προφορικής ιστορίας και μαθαίνουν πώς να κάνουν ερωτήσεις / συνεντεύξεις γύρω από τις θεματικές του προγράμματος: καθημερινή ζωή, τα παιχνίδια που έπαιζαν όταν ήταν μικροί και τα παραμύθια που άκουγαν από τους δικούς τους παππούδες και γιαγιάδες. Τα παιδιά συναντιούνται με τους αφηγητές και κατόπιν αναπτύσσουν εικαστικά έργα από ότι τους έκανε περισσότερο εντύπωση.
Αυτές οι ζωγραφιές αποκτούν κίνηση, αφήγηση, μουσική και γίνονται animation που εμπνέονται από τις ζωγραφιές των παιδιών και τις αφηγήσεις των γιαγιάδων και παππούδων.
Τα video animation που είναι ελεύθερα προς θέαση, διαθέτουν αγγλικούς υπότιτλους, ενδογλωσσικούς υπότιτλους για κωφούς/ές και βαρήκοους/ες (SDH) και ταυτόχρονη διερμηνεία νοηματικής γλώσσας (ΕΝΓ).
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΔΡΑΣΗΣ
Σκηνοθεσία/Art Director: Μαργαρίτα Γερογιάννη
Animation: Nephew design studio
Πρωτότυπη Μουσική: Σπύρος Γραμμένος
Ιστορική Επιμέλεια: Κυριακή Φωτιάδου
Υπηρεσίες Προσβασιμότητας: Liminal
Αγγλικοί Υπότιτλοι: Atlas
Ηχοληψία / Μίξη / Mastering: Αντώνης Παπαβομβολάκης / Music Row Studio
Εκτέλεση Παραγωγής: Κωνσταντίνα Αγγελέτου
Βοηθός Παραγωγής: Γιώργος Γερανάκης
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: Πλέγμα
Φωνές Αφηγήσεων: Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Μιχάλης Γιγιντής, Δημήτρης Δρόσσος, Ιωάννα Μιχαλά, Λίλα Μπακλέση, Γιώργος Παπαπαύλου, Στέλλα Ράπτη, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος.
Youtube: https://youtube.com/playlist?list=PLglSda8cUp6LBATrFZMNQScV-mMxoE5ES Περισσότερες πληροφορίες: www.apogenia.gr, www.plegma.org
Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Η διαγενακή δράση προφορικής ιστορίας “Από Γενιά σε Γενιά” χρηματοδοτείται με δωρεά του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος.
Τα εργαλεία προσβασιμότητας στα video animation υλοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση