Η άποψη του Θεοδόση Πελεγρίνη για την αστυνομία στα ΑΕΙ

Η άποψη του Θεοδόση Πελεγρίνη για την αστυνομία στα ΑΕΙ

«Οταν η καταστολή ξεπεράσει τα όρια, θα ακολουθήσει η εξέγερση»

Τα πανεπιστήμια –εφόσον μιλάμε για δημόσια πανεπιστήμια– δεν είναι απλώς, όπως υποστηρίχτηκε στη συνέντευξη Τύπου των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και της Παιδείας, «κρίσιμοι δημόσιοι χώροι», για να προστατεύονται με τον τρόπο που φρουρείται μια τράπεζα ή ένα υπουργείο. Τα πανεπιστήμια είναι εκπαιδευτήρια των οποίων στόχος, εκτός από την παροχή γνώσεων, είναι η καλλιέργεια ελεύθερων συνειδήσεων έτσι ώστε οι νέοι και οι νέες που θα αποφοιτήσουν από αυτά να βοηθήσουν την κοινωνία να απαλλαγεί από αγκυλώσεις του παρελθόντος ανοίγοντας νέους δρόμους προς το μέλλον.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι στο όνομα της ελευθερίας δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τα φαινόμενα βίας που έχουν παρατηρηθεί. Να αντιμετωπίζονται όμως τα φαινόμενα αυτά από τα αρμόδια όργανα του πανεπιστημίου, όπως επιτάσσει το συνταγματικό δικαίωμά του να αυτοδιοικείται. Προς τούτο τα πανεπιστημιακά όργανα χρειάζονται την οικονομική και ηθική στήριξη της πολιτείας.

Προφανώς, η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη τη συγκυρία της πανδημίας, η οποία κρατάει τα πανεπιστήμια κλειστά, και με δεδομένη την κοινοβουλευτική της πλειονοψηφία δεν θα δυσκολευτεί να νομοθετήσει την εγκατάσταση της αστυνομίας στα πανεπιστήμια.

Η καταστολή, ωστόσο, δεν είναι ο ασφαλής τρόπος για να αλλάξεις τα πράγματα. Απεναντίας μπορεί να επιφέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Η συσσώρευση ποσότητας, επισήμανε ο πολύς Εγελος, μοιραία οδηγεί σε ποιοτική μεταβολή, πράγμα που εν προκειμένω σημαίνει ότι όταν η καταστολή επαναλαμβανόμενη ξεπεράσει τα όρια, θα ακολουθήσει η εξέγερση. Αυτό δεν συνέβη με τον Μάη του ’68 στο Παρίσι, όταν η καταστολή ξεπερνώντας τα όρια επέφερε όχι μόνο την εξέγερση των φοιτητών αλλά προκαλώντας πολιτική και κοινωνική κρίση υποχρέωσε τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Σαρλ ντε Γκολ να προκηρύξει εκλογές; Οταν δε στενός συνεργάτης του εισηγήθηκε να συλλάβουν τον Σαρτρ ως υποκινούντα τις φοιτητικές ταραχές, ο Ντε Γκολ του απάντησε: «Ο Σαρτρ είναι η Γαλλία!» αναγνωρίζοντάς του έτσι το δικαίωμά του να υπερασπίζεται την ελευθερία.

πηγή: documentonews.gr