Αριστείδης Μιαούλης: Έκθεση στη Βουλή για την επέτειο των 200 χρόνων του Ολοκαυτώματος της Ηρωϊκής Κάσου

Αριστείδης Μιαούλης: Έκθεση στη Βουλή για την επέτειο των 200 χρόνων του Ολοκαυτώματος της Ηρωϊκής Κάσου

Με μια σειρά εκδηλώσεων και άλλων δράσεων  θα τιμηθεί εφέτος η 200η Επέτειος  του Ολοκαυτώματος της Ηρωικής Νήσου Κάσου τον Ιούνιο του 1824.

΄Ήδη η Βουλή  των Ελλήνων θα συμμετάσχει στην Επέτειο με την πραγματοποίηση ειδικής εκδήλωσης, στην αίθουσα της Γερουσίας σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία, ενώ παράλληλα η ΕΡΤ ανέλαβε την χορηγία προβολής όλων των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν για το σκοπό αυτό.

Έκθεση στη Βουλή για την επέτειο των 200 χρόνων του Ολοκαυτώματος της Ηρωϊκής Κάσου

Η συμμετοχή της Βουλής την Ελλήνων με έκθεση ντοκουμέντων

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων  στο γραφείο του Ειδικού Γραμματέα κ. Βασιλείου Μπαγιώκου, στην οποία συμμετείχαν ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης και ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας οι  Πρόεδροι της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αττικής Γιάννης Φραγκούλης, της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Παροικιακών Σωματείων Ρόδου  Νίκος Κωνσταντινίδης του Συλλόγου των εν Ελλάδι Κασίων Μίνωα Κομνηνός και ο το μέλος της οργανωτικής επιτροπής Ντίνος Ζαχάρης. Η αντιπροσωπεία της Κάσου συναντήθηκε και με τον βουλευτή Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ  Γιώργο Νικητιάδη.

Ο κ. Μπαγιώκος δήλωσε ότι, ανταποκρινόμενος ο Πρόεδρος της Βουλής σε σχετικό αίτημα των συμμετεχόντων συλλόγων,  η Βουλή θα συμμετάσχει στην Επέτειο με την πραγματοποίηση ειδικής εκδήλωσης, στην αίθουσα της Γερουσίας σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής εξετάζουν επίσης, πρόταση του Βασίλη Α. Υψηλάντη, με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Βιβλιοθήκης της Βουλής, για την υλοποίηση έκθεσης με θέμα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Ηρωικής Νήσου Κάσου, με αντικείμενα και έργα που ανάγονται στην  ιστορική αυτή περίοδο.

Έκθεση στη Βουλή για την επέτειο των 200 χρόνων του Ολοκαυτώματος της Ηρωϊκής Κάσου

΄Εκδοση νομισμάτων και γραμματοσήμων θα σηματοδοτήσουν την επέτειο

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ν.Αιγαίου ο Συντονιστής κ. Ζαχάρης αφού υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως πρόεδρος της Επιτροπής του εορτασμού των 200 χρόνων  του Ολοκαυτώματος της Ηρωικής νήσου Κάσου είναι ο ίδιος ο δήμαρχος Μιχάλης Ερωτόκριτος, που ετοιμάζει αυτές τις δράσεις από την προηγούμενη ακόμα θητεία του με στόχο να πετύχουν το σκοπό του εορτασμού και τη φιλοσοφία του που κινείται σε τρείς άξονες. «Θυμόμαστε,  τιμούμε,  οραματιζόμαστε» Προσπαθήσαμε, τονίζει ο κ. Ζαχάρης,  να θυμηθούμε όλα τα επιτεύγματα των προγόνων μας από την αρχαία εποχή μέχρι και την καταστροφή του νησιού και να τα τιμήσουμε ανάλογα .

Η προσπάθειά μας είναι να κάνουμε κοινωνό αυτού του ιστορικού γεγονότος σ΄όλο τον ελληνικό λαό.  Θέλουμε να πληροφορηθεί ο κόσμος ότι η Κάσος ένα μικρό νησί του αιγαίου είχε και αυτό μία σημαντική συμβολή στην επανάσταση του 1821 και τη πλήρωσε αυτό με την καταστροφή της στις 7 Ιουνίου του 1824 .

Έτσι λοιπόν από τη μία εξασφαλίσαμε ως χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ την οποία και ευχαριστούμε. Παράλληλα είμαστε στο στάδιο της έκδοσης επετειακού νομίσματος και προς την κατεύθυνση αυτή βρισκόμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών οικονομίας και το νομισματοκοπείο.  Επίσης θα εκδοθεί και επετειακό γραμματόσημο..

Ταυτόχρονα γίνεται ανάλογη προσπάθεια μέσω δημοσιευμάτων σε διάφορα έντυπα τα οποία θα δώσουν το στίγμα της επετείου σε όλη τη χώρα .

Η προσπάθεια όλων μας είναι να δοθεί η μεγαλύτερη λαμπρότητα που αξίζει στις εκδηλώσεις του ολοκαυτώματος όχι μόνο στην Κάσο αλλά και όπου υπάρχουν Κασιώτες στις πολυπληθείς παροικίες Ρόδου της Αθήνας και της Αμερικής».

Ο κ. Ζαχάρης χαρακτηρίζει πολύ θετικό και σημαντικό το γεγονός της στήριξης της Βουλής των Ελλήνων . Παράλληλα η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου προγραμματίζει για το τέλος Ιουνίου την πραγματοποίηση του ΚΓ (23ου) Πολιτιστικού Συνεδρίου της στην Κάσο .

Έκθεση στη Βουλή για την επέτειο των 200 χρόνων του Ολοκαυτώματος της Ηρωϊκής Κάσου

Ντοκουμέντα -αφηγήσεις για πρώτη φορά στο φως στην εναρκτήρια εκδήλωση

Ο Κασιώτης Ομότιμος καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α. ιστορικός και συγγραφέας Εμμανουήλ Π. Περσελής θα ανοίξει την αυλαία των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Κάσου στο εντευκτήριο του Συλλόγου εν Ελλάδι Κασίων στην Αθήνα (3ης Σεπτ. 56, 2ος όροφος) την Τετάρτη 24 Ιαν. 2024 στις 6.30 το απόγευμα με μια ενδιαφέρουσα ομιλία όπου θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά αφηγηματικά στιγμιότυπα από την Καταστροφή του Ηρωϊκού νησιού το 1824.

΄Όπως δηλώνει στην ΕΡΤ Ν.Αιγαίου ο κ.Περσελής, «εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να επικοινωνήσω με το κοινό κείμενα τα οποία έχουν διττό  χαρακτήρα: Ένα μέρος είναι τα επίσημα κείμενα, μέσα από τις επιστολές που έστελναν οι πρόκριτοι Κασιώτες  εκείνη την εποχή προς τη διοίκηση επιλεκτικά βέβαια, για να φανεί η επιθυμία τους να συμμετέχουν στον αγώνα .Φαίνεται επίσης η αγωνία των Κασιωτών να τους προμηθεύσουν με πολεμικό υλικό το οποίο δεν είχαν ούτε μπορούσαν πάντοτε με δικά τους έξοδα να καλύψουν και αυτό ήταν πολύ φυσικό εξάλλου. Το άλλο μέρος έχει να κάνει με αφηγήσεις απογόνων των ανθρώπων εκείνων που είχαν αναμνήσεις μέσα από τις οικογένειες τους από την περίοδο του αγώνα .Είναι διαφωτιστικά αυτά τα πράγματα και συνδέονται με διάφορες έννοιες με την επιθυμία για ελευθερία και τη μανία του εχθρού ο οποίος σφάζει εξανδραποδίζει κλπ. Έπειτα φαίνεται η προσφυγιά η οποία δημιουργήθηκε μέσα από τις συνθήκες αυτές της καταστροφής της Κάσου .

«Δεν γνωρίζει ακόμη ο κόσμος το Ολοκαύτωμα της Κάσου»

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της ΕΡΤ Ν.Αιγαίου κ. Περσελής υποστηρίζει πως « δεν είναι γνωστά τα γεγονότα που αφορούν την καταστροφή της Κάσου στο βαθμό που άλλα νησιά εκείνης της περιόδου έγιναν περισσότερο γνωστά από τις συμμετοχές τους στην επανάσταση και βέβαια στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν διάφοροι λόγοι: Αφενός, παρά το γεγονός ότι οι Κασιώτες από εκείνη την εποχή του Αγώνα ζητούσαν να ενταχθούν στη διοίκηση των τριών μεγάλων νησιών όπως ήταν η Ύδρα οι Σπέτσες και τα Ψαρά δεν βρήκαν ανταπόκριση, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν οι υποσχέσεις  σύμφωνα με τα πρακτικά των εθνοσυνελεύσεων και αφ΄ετέρου ότι  δεν εντάχθηκε το 1830 με το πρωτόκολλο του Λονδίνου στην απελευθερωμένη Ελλάδα ή Δωδεκάνησος άρα και η Κάσος και ως εκ τούτου έμεινε στην τουρκική κατοχή .

Αυτό που εγώ προσπαθώ, και ήδη προχωράει είναι να προκηρυχθεί μία θέση μέσω του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδιαιτέρως του ιστορικού τμήματος του μια έδρα για να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν σε αυτό το πεδίο της καταστροφής της Κάσου πριν και μετά .Βλέπω πολύ μεγάλη ανταπόκριση.

πηγή www.ertnews.gr

20.1.2024