Η Άρτεμις Αντωνίου μας μιλά για την «κουλτούρα» του βιασμού

Η Άρτεμις Αντωνίου μας μιλά για την «κουλτούρα» του βιασμού

 

Η Σοφία Μπεκατώρου έγινε η αιτία να ανοίξουν πολλά στόματα. Με τη γενναιότητα της μετέδωσε ενέργεια και θάρρος σε πολλές γυναίκες να αποκαλύψουν τις τραυματικές εμπειρίες τους.

Ο βιασμός είναι άγριο έγκλημα και για αυτό ευθύνεται αποκλειστικά ο βιαστής και πρέπει, επιβάλλεται να γνωρίσει την πιο σκληρή τιμωρία.

Στη μάχη απέναντι στην εκμετάλλευση και την καταπίεση θα χρειαστεί πολύς αγώνας και μέσα μας και συλλογικά κι όπως λέει η Σοφία Σακοράφα: «Μέχρι να γίνει αυτό, κάθε φορά που κάποια από εμάς βρίσκει το κουράγιο να βγει να μιλήσει, να την ακούμε, να μιλάμε, να κάνουμε φασαρία».

Απευθυνθήκαμε στην Καρπαθιά ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Άρτεμις Αντωνίου και κείνη μας απαντά και μας βοηθά να κατανοήσουμε τα σεξουαλικά εγκλήματα.

  • Άρτεμις μίλησε μας για την «κουλτούρα» του βιασμού, για την ευθύνη της πατριαρχικής οικογένειας και του ανδροκρατούμενου κόσμου μας.

Από ιστορικής και κοινωνιολογικής πλευράς το πατριαρχικό μοντέλο σχεδόν πάντοτε φαινόταν να ενθαρρύνει ή/και να αποδέχεται με φυσικότητα την κυριαρχία του αρσενικού (όχι μόνο του βιολογικά αρσενικού αλλά και της αρσενικής πλευράς του ψυχισμού μας που έχει να κάνει π.χ. με την δύναμη, την εξουσία, την κυριαρχία, την κτητικότητα, την επιβίωση) επάνω στο θηλυκό.

 

Φυσικά, καθώς οι κοινωνίες εξελίσσονται άρχισαν να βγαίνουν ολοένα και περισσότερο στο φως οι τρωτές και νοσηρές κάποιες φορές πλευρές αυτής της προσέγγισης. Η πρόοδος φαίνεται στις μέρες μας, από το γεγονός ότι φαινόμενα όπως π.χ. η σεξουαλική παρενόχληση – ανεξαρτήτως βιολογικού φύλου – μπορούν περισσότερο από το παρελθόν να βγουν στην επιφάνεια και να είναι επί το πλείστων καταδικαστέες. Χρειάζεται ακόμη δουλειά βέβαια και ατομικά και συλλογικά.

 

Μην ξεχνάμε, όμως, ότι εκτός από το κοινωνικό σύστημα στο οποίο κανείς μεγαλώνει δεν παύει να υπάρχει ταυτόχρονα και η ατομική ευθύνη, η ιδιοσυγκρασία, οι ηθικές αξίες ή ακόμα και η ψυχοπαθολογία ενός ανθρώπου που προβαίνει σε τέτοιες πράξεις. Σίγουρα δεν βίασαν ή παρενόχλησαν όλοι όσοι γαλουχήθηκαν σε πατριαρχικό περιβάλλον. Είναι πολυπαραγοντικό ζήτημα.

 

  • Με τι κινήσεις λοιπόν θα κάνουμε τη νέα γενιά καλύτερη; 

Μεγάλη ερώτηση αυτή με πολλές προεκτάσεις. Σύντομα θα πω ότι είναι σημαντικό να προσφέρουμε στα παιδιά μια νέα σχεσιακή παιδεία, που να ανταποκρίνεται στην εποχή μας κι όχι σε δογματικά στερεότυπα που δεν εξυπηρετούν πια. Τα αγόρια καλό θα ήταν να εξασκηθούν στο να ακούν και να αφουγκράζονται περισσότερο και τα κορίτσια να εξασκηθούν στο να εκφράζονται περισσότερο χωρίς παθητικότητα. Το υγιές αρσενικό δεν αποζητά την δύναμη και την αυτονομία μέσω του φόβου και της κυριαρχίας και το υγιές θηλυκό δεν αποζητά να συνδεθεί με αντάλλαγμα το να χάσει τον εαυτό του μέσα στη σχέση, αν αυτό βοηθάει.

 

  • Υπάρχει διαφορετική αντίληψη στους μικρούς τόπους; όπως για παράδειγμα είναι η Κάρπαθος; Εκεί, από την εμπειρία σου, εντοπίζεις τέτοιες λανθασμένες αντιλήψεις;  Πως, με πια μέθοδο, “φωτίζεις” μια μικρή κοινωνία;

Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε θα έλεγα “παντού τα πάντα”. Έχει τύχει να συναντήσω ανθρώπους σε πόλεις με δογματικές απόψεις και πολλές προκαταλήψεις κι ανθρώπους που ζουν κοντά στη φύση κι η ψυχή τους είναι πλατύτερη και σοφότερη. Στις αγροτικές κοινωνίες, όπου επικρατούν περισσότερο παραδοσιακές παρά σύγχρονες αντιλήψεις, μπορεί να υπάρχει έλλειμα καινούριας γνώσης ή επιμόρφωσης ή να επικρατεί ένα παλιότερο κοινωνικό ή πολιτικό σύστημα. Όμως, αν μιλάμε για φαινόμενα βίας (σωματικής, ψυχικής ή πνευματικής) αυτά φαίνεται ότι μπορούν να συμβούν λίγο πολύ σε όλα τα περιβάλλοντα και σε όλες τις μορφές σχέσεων, ανεξαρτήτως οικονομικού, κοινωνικού, μορφωτικού κτλ επιπέδου. Κάτι που κατά τη γνώμη μου δείχνει ότι η βιωματική εκπαίδευση, η κοινωνική και ψυχολογική παιδεία, ο σεβασμός στη δεοντολογία, η καίρια εφαρμογή κι ο εκσυγχρονισμός των νόμων αποτελούν βασικά συστατικά στην αντιμετώπιση και διαχείριση τέτοιων φαινομένων.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Η Άρτεμις Αντωνίου είναι ψυχολόγος και συνθετική θεραπεύτρια. Η προσέγγισή της είναι κατά βάση ανθρωπιστική και συνθετική.

Δουλεύει σε ατομικό επίπεδο από το 2002 ξεκινώντας από τη Μ. Βρετανία ενώ από το 2005 εργάζεται στην Ελλάδα ιδιωτικά ως σύμβουλος ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια (www.artemisantoniou.com) καθώς επίσης εισηγείται σε σεμινάρια πάνω σε σύγχρονα θέματα ψυχολογίας.

Είναι μέλος αναγνωρισμένων συλλόγων στην Ελλάδα και τη Μ. Βρετανία καθώς και πιστοποιημένο μέλος του EuroPsy.

Απέκτησε το πτυχίο της στην Ψυχολογία (BSc Hons) από το University of Reading της Μεγάλης Βρετανίας και στη συνέχεια το μεταπτυχιακό της (MSc) στη Συμβουλευτική Ψυχολογία από το London Metropolitan University στο Λονδίνο.

Εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και αρθρογραφεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

To 2015 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Ας μιλήσουμε για ψυχοθεραπεία» (εκδόσεις iWrite).

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ιστοσελίδα: http://www.artemisantoniou.com