Άρτεμις Αντωνίου: "Η εικόνα του παιδόφιλου έχει συνδεθεί με πολλά στερεότυπα και μύθους"

Άρτεμις Αντωνίου: "Η εικόνα του παιδόφιλου έχει συνδεθεί με πολλά στερεότυπα και μύθους"

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνες, το 20% των παιδιών θα τα προσεγγίσουν παιδόφιλοι τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, ενώ σύμφωνα με στατιστικές περίπου 10 με 15% παιδιών και εφήβων έχουν υπάρξει σεξουαλικά θύματα από ενηλίκους τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Για το θέμα της παιδοφιλίας έχει μιλήσει στην Σοφία Νεττα, για την «Ε» η σύμβουλος ψυχολόγος και συνθετική θεραπεύτρια Αρτεμις  Αντωνίου (www.artemisantoniou.com), τονίζοντας πως η εικόνα του παιδόφιλου έχει συνδεθεί με πολλά στερεότυπα και μύθους.
Σύμφωνα με καταγραφές παιδοφιλικών περιστατικών τα στοιχεία δείχνουν περίπου τα εξής:

«Ο γονιός», τονίζει η κ. Αντωνίου, «πρέπει να προσπαθεί να έχει ουσιαστική επαφή με το παιδί του όχι μόνο για τα καθημερινά πρακτικά πράγματα, αλλά να έχει επαφή με το συναισθηματικό του κόσμο, τις σκέψεις και τη συμπεριφορά του. Αν βλέπει και αισθάνεται μια ιδιαίτερα άστατη και περίεργη συμπεριφορά στο παιδί του, ίσως αξίζει να το διερευνήσει». Επίσης συμβουλεύει τους γονείς:
– Προσπάθησε να του δώσεις έγκυρες και σύγχρονες πληροφορίες για σεξουαλικά θέματα απλά και ήρεμα, με τρόπο ανάλογο στην ηλικία του, όπως ίσως θα ήθελες να τα είχαν πει και σε σένα.
Τα παιδιά μεγαλώνοντας συνήθως μπορεί να αποκαλύπτουν λιγότερα για τα προσωπικά τους. Ομως, είναι πολύ βασικό να ξέρουν πότε τους έχει συμβεί κάτι πραγματικά βλαβερό ή επικίνδυνο και να ξέρουν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να απευθυνθούν σε εσένα ως γονιό, ότι θα τα ακούσεις και ότι θα είσαι μαζί τους ως σύμμαχος και όχι ως αντίπαλος κριτής τους.
– Το Διαδίκτυο (ή Internet) είναι ένα παράθυρο στον κόσμο, αλλά όπως και οποιοδήποτε άλλο μέσο χρειάζεται να μάθεις πώς να το χρησιμοποιείς σωστά. Μπορεί να είναι ένας κόσμος που το παιδί σου ίσως ξέρει να τον χειρίζεται πρακτικά καλύτερα απ’ ό,τι εσύ. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ξέρει να το διαχειρίζεται σωστά ή ότι ξέρει να προφυλάσσεται από τους κινδύνους. Προσπάθησε να μάθεις περισσότερα για το Διαδίκτυο και για το πώς να μην έχει το παιδί σου πρόσβαση σε ακατάλληλες ιστοσελίδες. Επίσης, ενημέρωσέ το για το πώς να προφυλάσσεται, π.χ., να μη δίνει προσωπικά του στοιχεία. Θα ήταν καλό να έχεις την επίβλεψη όταν το παιδί σου κάνει χρήση του Διαδικτύου (π.χ. ο υπολογιστής να είναι στο σαλόνι και όχι στο δωμάτιο του παιδιού).
– Προσπάθησε να μη θεωρείς το παιδί σου ενήλικο, όσο έξυπνο κι αν φαίνεται να είναι διανοητικά. Ακόμη δεν είναι σε θέση να μπορεί και να ξέρει πώς να προστατεύει τον εαυτό του, όπως ένας ενήλικος, κι ούτε μπορεί να έχει τις ευθύνες ενός ενηλίκου. Η ψυχολογική και συναισθηματική εξέλιξη ενός παιδιού είναι ακόμα στα πρώτα στάδια διαμόρφωσης. Ως γονιός, πώς πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις ακόμα καλύτερη τη συμβολή σου σε αυτή τη διαδικασία;
Είναι καλό το παιδί να γνωρίζει ότι υπάρχουν κάποια όρια που χρειάζεται να μάθει να τα σέβεται (π.χ., μέχρι και την ηλικία των τουλάχιστον 16 ετών είναι καλό να γνωρίζουν οι γονείς πού και με ποιους βρίσκεται το παιδί τους και πότε θα επιστρέψει στο σπίτι). Τα υγιή όρια δίνουν την αίσθηση στο παιδί ότι οι γονείς του το αγαπούν και νοιάζονται γι’ αυτό.
– Αν δεν είσαι γονιός και παρατηρήσεις κάτι περίεργο ή ύποπτο σε σχέση με έναν ενήλικο κι ένα παιδί ή αν δεις περίεργη τη συμπεριφορά ενός παιδιού ή γίνεις μάρτυρας, πιστεύεις ότι θα μπορούσες να κάνεις κάτι γι’αυτό; Δυστυχώς, πολλές φορές μπορεί κάποιος να γνωρίζει γεγονότα, αλλά να μη θέλει να τα πιστέψει, ή από ντροπή ή φόβο για κοινωνικό στιγματισμό να παραμένει σιωπηλός.

«Αν είσαι παιδί», καταλήγει η κ. Αντωνίου «και σου συμβεί ποτέ ένας μεγάλος να αγγίξει μέρη του σώματός σου που συνήθως τα καλύπτει το μαγιό σου ή σου λέει λόγια ή σου δείχνει εικόνες που σε κάνουν να αισθάνεσαι άβολα και δεν σου αρέσουν, πήγαινε αμέσως να το πεις σε έναν μεγάλο που είναι καλός. Εκείνος ξέρει τι θα κάνει για να σε βοηθήσει».
Πού μπορείς να απευθυνθείς:
– Ελληνική Εταιρεία Πρόληψης και Αγωγής Υγείας, Αλεξανδρουπόλεως 25, Τ.Κ. 115 27 Αθήνα.
Τηλ.: 210-7482015, fax: 210-7485872. Ιστοσελίδα: http://www.neahygeia.gr
– Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, Λεωφ. Αλεξάνδρας 173, Τ.Κ. 115 22 Αθήνα. Τηλ.: 210-6476000. Ιστοσελίδα: http://www.dart.gov.gr
– Συνήγορος του Πολίτη. Ιστοσελίδα: http://www.0-18.gr/gr/adults/linksen_ad.html
– Δίκτυο για την πρόληψη και καταπολέμηση της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά. Ιστοσελίδα: http://somatikitimoria.gr/nomothesia.htm

Πηγή Ελευθεροτυπια