Με αναφορές στον αείμνηστο Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Μελίτωνα ο λόγος του Αρχιμανδρίτη Αμβροσίου

Με αναφορές στον αείμνηστο Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Μελίτωνα ο λόγος του Αρχιμανδρίτη Αμβροσίου

Χθες, ημέρα κατά την οποία εόρτασε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Αμβρόσιος τα σεπτά του ονομαστήρια, ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Μαναρουλάς, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, δανείστηκε αποσπάσματα από την ομιλία του μοναδικού και ανεπανάληπτου Μητροπολίτου της γεροντικής Μητροπόλεως Χαλκηδόνος κυρού Μελίτωνος Χατζή, η οποία εκφωνήθηκε κατά την ημέρα της χειροτονίας εις επίσκοπον, του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Αμβροσίου, το 1983.

Αφού αναφέρθηκε στον Άγιο Αμβρόσιο, Επίσκοπο Μεδιολάνων και τον βίο του, ακολούθως έκανε αναφορά στον λόγο του μακαριστού Γέροντος Χαλκηδόνος Μελίτωνος. Από όπου και παραθέτουμε αποσπάσματα.

«Σεβασμιώτατε πάτερ και δέσποτα, Μητροπολίτα της Ανεμόεσσας Καρπάθου και της Ηρωικής Νήσου Κάσου , Υπέρτιμε και έξαρχε των Κυκλάδων Νήσων κ.κ. Αμβρόσιε Λαυριώτα…

Πριν απο 40 χρόνια, όπως σας είχε προτρέψει ο μοναδικός και ανεπανάληπτος Μητροπολίτης της γεροντικής Μητροπόλεως Χαλκηδόνος κυρός Μελίτων Χατζής, εστάθητε προ των πυλών με προσοχήν και αυτοσυγκέντρωσιν, σιωπών, έτσι ώστε να ακούσετε τον λόγον της Μητρός Εκκλησίας, καλώντας σας παράλληλα να περιέλθετε εις κατάστασιν κενώσεως, την στιγμήν της επικλήσεως και της επιδημίας του Παναγίου Πνεύματος.

Διόλου τυχαία δεν ήτο τα μηνύματα που σας απηύθυνε εκείνη την ημέρα της χειροτονίας σας, ο μελίρρυτος μακαριστός Χαλκηδόνος Μελίτων.

Το πρώτο από το Άγιον Όρος, την πνευματικήν ενδοχώραν της Κωνσταντινουπόλεως, τον τόπον της πνευματικής σας καταγωγής και πατρίδος. Ειδικότερα από την Ιεράν Μονήν Μεγίστης Λαύρας, την μητρόπολη του αγιορειτικού μοναχισμού, όπου υπό την πνευματικήν καθοδήγησην της αιθρίας , όπως αναφέρει, γεροντικής μορφής του Αμβροσίου Λαυριώτου, του οποίου και το όνομα φέρετε, και του εξαιρέτου Λαυριώτου μοναχού Γέροντός σας Ναθαναήλ, εμυήθητε εις τας μυστικάς φωνάς της ερήμου και εβιώσατε την αγιότητα και το κάλλος της ορθοδοξίας, την δύναμιν της ησυχίας και της νοεράς και λειτουργικής προσευχής, την σιωπήν, την ταπείνωσιν και την υπακοήν.

Είμαι σίγουρος Σεβασμιώτατε, ότι εις κάποιαν κόγχην του Μητροπολιτικού μας Ναού, σήμερον, επιφοιτούν τα πνεύματα Αθανασίου του Αθωνίτου, του κτήτορος της Λαύρας και οικιστού της ερήμου, και του πνευματικού του υιού Νικηφόρου Φωκά του χορηγού της Λαύρας, του παραλίγον Λαυριώτου μοναχού, του Αυτοκράτορος της Κωνσταντίνου πόλεως.

Εάν δεν υπήρχε η Πόλις αυτή, δεν θα υπήρχεν Άγιον Όρος και εάν δεν υπήρχεν Άγιον Όρος η Εκκλησία της Πόλεως ταύτης δεν θα ήτο ό,τι είναι.

Το δεύτερον μήνυμα έρχεται από την μαρτυρικήν μας Δωδεκάνησο, η οποία δεν υπέκυψε ποτέ στα δεινά της δουλείας. αλλά πρέπει να προφυλαχθεί από τον πειρασμό της ελευθερίας. Υπάρχει άραγε τοιούτος κίνδυνος;

Κατά τον λόγιον και πάλιν μακαριστόν Χαλκηδόνος Μελίτωνα, οι εν δουλείᾳ διατελούντες, αγωνίζονται ελευθέρως υπέρ της ελευθερίας. Οι δε από της δουλείας εις ελευθερίαν αναχθέντες, λησμονούντες την ιστορικήν εμπειρίαν, πολιτεύονται την δουλείαν εις ελευθερίαν. Και εδώ είναι η θέσις της εκκλησίας, η θέσις των ποιμένων της Δωδεκανήσου. Θέσις προασπιστών της πραγματικής ελευθερίας από τον πειρασμόν της δουλείας της εξωτερικής και κατά συνθήκην ελευθερίας.

Το τρίτον μήνυμα έρχεται από την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησίαν, γιατί από αυτήν την Πόλιν ευρίσκονται οι ρίζες της, του Άθω και της Δωδεκανήσου. Εδώ είναι συνεπώς και οι δικές σας ρίζες. Συγκλονίζει ο μοναδικός θα πω ξανά και ανεπανάληπτος Χαλκηδόνος, όταν σας προτρέπει:

Προ πάντων έχε υπόψιν ότι εδώ στην Πόλη που πατείς αυτήν την στιγμήν, είναι το νέον Σινά. Εδώ αύτη η εκκλησία, η εκκλησία σου, είναι η φλεγομένη και μη καιομένη βάτος, εδώ φυλάσσονται από αιώνων οι πλάκες της διαθήκης, εδώ το μάννα, εδώ η επτάφωτος λυχνία, εδώ η ράβδος Ααρών, η αεί βλαστάνουσα.

Τέλος ο Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος ευχήθηκε εκ μέρους του Ιερού κλήρου, των αρχόντων και του Λαού του Θεού, έτη πολλά, ευλογημένα και θεάρεστα στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη.

8.12.2023

Καρπαθιακά Νέα