Κρίση στον Δήμο Καρπάθου - Ας κάνουμε στην άκρη το κλισέ με τις «κόκκινες γραμμές»

Κρίση στον Δήμο Καρπάθου - Ας κάνουμε στην άκρη το κλισέ με τις «κόκκινες γραμμές»

 

Εδώ και δυο μήνες ακούμε αυτή τη φράση κλισέ. Οι «κόκκινες γραμμές», συνοδεύουν σχεδόν κάθε συζήτηση, με θέμα τις συμμαχίες που αναπτύσσονται, όσον αφορά την διοίκηση στον Δήμο της Καρπάθου.

Τι είναι η «κόκκινες γραμμές»; Προφανώς πρόκειται για έκφραση την οποία χρησιμοποιούν εκείνοι που θέλουν να δείξουν κάποια όρια, μια «διαχωριστική γραμμή» που πέρα από αυτή δεν υπάρχει διαπραγμάτευση. Ωστόσο αυτό το διάστημα, της κρίσης, όλες οι πλευρές απέφυγαν όχι απλά να εκφράσουν άποψη, για τα τυχόν όρια στην πιθανή συνεργασία με το Δήμαρχο του νησιού, αλλά δεν μας είπαν ούτε καν αν υπήρξε διαπραγμάτευση.

Κι αν κάτι θα μπορούσαμε να υποθέσουμε είναι ότι οι όποιες πολιτικές συζητήσεις-διαπραγματεύσεις θα έπρεπε να είχαν τουλάχιστον ως βάση τις προεκλογικές εξαγγελίες των παρατάξεων. Ούτε και για αυτό δεν έχουμε εικόνα. Ας πάρουμε την περίπτωση του λιμανιού. Αλήθεια μήπως γνωρίζεται πια είναι η τελευταία πρόταση Γιαμίν; Έχετε εικόνα για την ενδιαφέρουσα πρόταση του κ. Καραξή; Υπάρχει πρόταση του «Λιμενικού Ταμείου»;

Θα περιμέναμε από όλες τις παρατάξεις να διεκδικήσουν την ενημέρωση της κοινωνίας και την άποψη της. Κάτι που ωστόσο όχι μονάχα δεν είδαμε αλλά ακόμη και στην πρόσφατη εξαγγελία, των 9.000.000 ευρώ από τον Περιφερειάρχη για «έργα βελτίωσης του λιμανιού της Καρπάθου» εισπράττουμε τη σιωπή του συνόλου των δημοτικών συμβούλων (μοναδική εξαίρεση τον Δημήτρη Σπανό).

Με το ΕΠΑΛ; Ο δήμος προχωρά σε ακόμη μια απευθείας ανάθεση η οποία αφορά «σύνταξη πρότασης αποκατάστασης και αναβάθμισης φέροντος οργανισμού κτηρίου ΕΠΑΛ Καρπάθου. Με αντικείμενο τη φωτογραφική αποτύπωση, αποτύπωση πιθανών βλαβών, τεχνική έκθεση για την αποκατάσταση του κτηρίου». Πολλοί είναι εκείνοι που ρωτούν με απορία: πρόκειται για «μελέτη στατικής επάρκειας»;

Κι αν ναι, γιατί δεν αναφέρεται αυτός ο όρος; Υπάρχει κάποιος που να μπορεί να δώσει στέρεες απαντήσεις σε αυτό το θέμα;

Επίσης πολλοί είναι εκείνοι που ρωτούν γιατί τόσες πολλές απευθείας αναθέσεις. Για πιο λόγο όλες αυτές οι αποφάσεις δεν περνούν από το δημοτικό συμβούλιο; Κι εδώ, σ΄αυτή την απορία, δεν έχουμε απαντήσεις.

Δεν είναι το χρώμα που καθορίζει τις «διαχωριστικές γραμμές», αλλά η στάση που κρατούν όλοι εκείνοι που αποφασίζουν να εμπλακούν με τα κοινά του τόπου. Θα περιμέναμε λοιπόν «σαφή όρια» και «ξεκαθαρισμένες απόψεις», όσον αφορά την επόμενη μέρα κι αν όλα αυτά υπάρχουν γιατί δεν γίνονται γνωστά στην κοινωνία;

Μια κόκκινη γραμμή τράβηξε σε όλα κι η Νατάσα Θεοδωρίδου το 2009 (Στίχοι: Θάνος Παπανικολάου – Μουσική: Γιώργος Θεοφάνους) και έγινε τεράστια επιτυχία! Μα ίσως να μην είναι κατάλληλη για την περίπτωση. Ίσως λοιπόν θα έπρεπε να κάνουν στην άκρη τις «κόκκινες γραμμές», αφού έτσι κι αλλιώς δεν οδηγούν πουθενά και περισσότερο μπλοκάρουν παρά απελευθερώνουν τον τόπο.

Ωστόσο επιβάλλεται να μας πουν τι έχουν σκοπό να κάνουν από εδώ και μπρος. Πια είναι η γραμμή-ρότα που θα ταξιδέψουν το νησί και με ποιους τρόπους έχουν σκοπό να διαφοροποιηθούν από την μέχρι σήμερα πορεία πλεύσης. Γιατί αν δεν αλλάξει ούτε αυτό, τότε γεννιέται μια εύλογη  απορία, γιατί άραγε είχαμε 3 παρατάξεις στις περασμένες εκλογές; Γιατί χάσαμε χρόνο και χρήματα αν όλοι είχαν το ίδιο σχέδιο για τον τόπο; Και μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία της τελευταίας στιγμής, φαίνεται πως προχωρούν οι ανεξαρτητοποιήσεις των δημοτικών συμβούλων, με ό,τι σημαίνει αυτό για τις δυο παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Καρπάθου.

Μανώλης Δημελλάς Καρπαθιακά Νέα