Αστακίδα και Αστακιδόπουλο ανάμεσα στα 152 νησιά της τουρκικής λίστας

Αστακίδα και Αστακιδόπουλο ανάμεσα στα 152 νησιά της τουρκικής λίστας

πηγή newsbomb.gr

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έφερε ξανά στο προσκήνιο τη λίστα «EGAYDAAK», αρκτικόλεξο των λέξεων «Egemenligi Anlasmalarla Yunanistan’a Devredilmemis Ada Adacιkve Kayalιklar», που σημαίνουν «νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες».

Υπάρχουν νησιά νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με κάποια συμφωνία. Εδώ είναι το άνοιγμα “EGAYDAAK”. Εδώ δυστυχώς οι Έλληνες γείτονές μας συμπεριφέρονται εξαιρετικά εγωιστικά, ερμηνεύοντας το δίκαιο κατά το δοκούν και πρέπει να συζητήσουμε αυτήν την κατάσταση, τη μεταβίβαση της κυριότητας μέσω συνθηκών, ενώ πρέπει να ανακτήσουμε τα δικαιώματά μας και το δικαίωμά μας εδώ», ισχυρίστηκε ο Χουλουσί Ακάρ. 

Ανάμεσα στα 152 νησιά και βραχονησίδες διαβάσαμε και 20 νησάκια και βραχονησίδες που βρίσκονται Β.Δ της Καρπάθου:

 Αυγό, βραχονησίδα 1 δυτικά από Αυγό, βραχονησίδα 2 δυτικά από Αυγό, Καμηλονήσι, Μεγάλο Σοφράνο, Μικρό Σοφράνο, 2 βραχονησίδες νότια από το Μικρό Σοφράνο, Σόχας, Καραβονήσια, νησίδα νότια από Καραβονήσια, Αστακίδα Αστακιδόπουλο, νησίδα και βραχονησίδα βόρεια από Αστακιδόπουλο, νησίδα Β.Α. από Αστακιδόπουλο, Ουνιανήσια, νησίδα δυτικά από Ουνιανήσια

Δυο λόγια για την Αστακίδα από τον Γεωδίφη

Η Αστακίδα απέχει 32,5χλμ από την Σαρία της Καρπάθου και 51χλμ από την Κάσο. Το νησί ανήκει διοικητικά στο Δήμο Κάσου [Δωδεκάνησα, περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου] άν και για την κυριότητα της υπάρχει ζήτημα ανάμεσα σε Κάρπαθο και Κάσο.
Είναι επίσης γνωστή ως Isola di Stacchida, Nisis Astakida[Astakidha], Nisos Astakia, Stakida [Stakidha] και Στακίδα. Σε χάρτη του 1655  του «πατέρα της γαλλικής χαρτογραφίας» Νίκολας Σάνσον [1600 -1667] σημειώνεται ως Staquida.
Η Αστακίδα δεν φαίνεται να έχει κατοικηθεί κατά τους ιστορικούς χρόνους. Το όνομα ίσως οφείλεται στο σχήμα της που μοιάζει με τη μεγάλη δαγκάνα αστακού. Έχει έκταση 0,89 τετρ.χλμ, και περίμετρο 5,31χλμ. Το ψηλότερο σημείο του νησιού έχει ύψος 159μ. από την στάθμη της θάλασσας.
Το νησί περιβάλλεται από συστάδα βραχονησίδων που περιλαμβάνει το Αστακιδόπουλο με εμβαδόν 0,09 τετρ.χλμ και περίμετρο 1,69χλμ, την νησίδα Σίαλ [Σύλα ή Φωκά] με εμβαδόν 0,02 τετρ.χιλ & περίμετρο 0,59χλμ και μία ανώνυμη νησίδα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 όλα τα νησιά είναι ακατοίκητα.
Το νησιωτικό σύμπλεγμα αποτελείται από καρστικούς σχηματισμούς [ασβεστόλιθοι της ζώνης Τρίπολης-Γαβρόβου] ηλικίας 200-100 εκ.ετών και περιβάλλεται από βαθιά θάλασσα. Νοτιοδυτικά από τα Αστακιδονήσια υπάρχει ένας μοναδικός οικότοπος για την θαλάσσια ζωή, η δυτική τάφρος της Καρπάθου με βάθη που ξεπερνάνε τα 2500μ. Πρόκειται για μία σημαντική τεκτονική δομή με υποθαλάσσια όρη και φαράγγια που έχουν δημιουργηθεί από την δραστηριότητα των γειτονικών ρηγμάτων.
Στις 21 Ιουνίου 1942 ένας σεισμός ενδιάμεσου βάθους με μέγεθος 6.3 βαθμούς, από το ρήγμα Κάρπαθος 2 προκάλεσε καταστροφές στην Μάκρη της νοτιοδυτικής Τουρκίας. Ηταν η ισχυρότερη δόνηση που έχει παρατηρηθεί από την ομάδα υποθαλάσσιων ρηγμάτων τα οποία περιβάλλουν τα νησιά. Τα ρήγματα Αστακίδα, Σοφράνα, Ζαφόρα και τα Κάρπαθος2&3 ολισθαίνουν με ρυθμό από  0,01-3 χιλιοστά τον χρόνο και μπορούν να δώσουν σεισμούς με μέγεθος έως και 6,7 βαθμούς.
Οι νησίδες αποτελούν προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2004 [με κωδικό GR4210011].

Η γεωγραφική απομόνωση τους τα καθιστά σημαντικό μέρος ξεκούρασης για τα μεταναστευτικά πουλιά και περιοχή αναπαραγωγής για τα θαλασσοπούλια. Η χλωρίδα χαρακτηρίζεται από την παρουσία ενδημικών ειδών. Η βλάστηση χαρακτηρίζεται από φρύγανα και στην παράκτια περιοχή από αλόφυτα. Μεγάλη οικολογική αξία έχουν τα λιβάδια της θάλασσας [Posidonia oceanica] στη θαλάσσια περιοχή της Αστακίδας. Στις νησίδες φωλιάζουν σπάνια είδη πουλιών, όπως Μαυροπετρίτης [Falco eleonorae] και Audouin [Larus audouinii]

πηγή Γεωδίφης