Αθώοι οι τουριστικοί πράκτορες που καταμηνύθηκαν από τον Δήμο Καρπάθου για υπηρεσίες που πρόσφεραν… δωρεάν!  

Αθώοι οι τουριστικοί πράκτορες που καταμηνύθηκαν από τον Δήμο Καρπάθου για υπηρεσίες που πρόσφεραν… δωρεάν!     

Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου (μεταβατική έδρα Καρπάθου) δύο ημεδαποί, τουριστικοί πράκτορες κατηγορούμενοι για χρήση πλαστού εγγράφου κατ’ εξακολούθηση και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης (τετελεσμένης και σε απόπειρα) κατ’ εξακολούθηση σε υπόθεση που μονοπώλησε την συνεδρίαση καθώς είχε πολιτική χροιά.

Ειδικότερα, ο πρώτος εφέρετο αφού κατήρτισε κατά το χρονικό διάστημα 12-22 Μαρτίου 2018, στη συνέχεια, στις 23 Μαρτίου 2018 προσκόμισε στο λογιστήριο του Δήμου Καρπάθου απόδειξη διαμονής του ξενοδοχείου Aletto Hotel Kudamm ποσού 812,25 ευρώ επ’ ονόματί του για να αποδείξει τη διανυκτέρευσή του στο ανωτέρω ξενοδοχείο ώστε ακολούθως, να του πιστωθεί το εν λόγω ποσό από το Δήμο Καρπάθου ως δήθεν έξοδα συμμετοχής στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση στο Βερολίνο. Η απόδειξη, όπως κατηγορήθηκε, ήταν όμως εξ’ ολοκλήρου πλαστή αφού δεν είχε εκδοθεί από την παραπάνω επιχείρηση. Περαιτέρω, στις 18 Μαρτίου 2019 εφέρετο να κατήρτισε και στη συνέχεια να προσκόμισε στο λογιστήριο του Δήμου Καρπάθου απόδειξη διαμονής του ξενοδοχείου Aletto Hotel Kudamm ποσού 924,48 ευρώ επ’ ονόματί του για να αποδείξει τη διανυκτέρευσή του στο ανωτέρω ξενοδοχείο ώστε ακολούθως, να του πιστωθεί το εν λόγω ποσό από το Δήμο Καρπάθου ως δήθεν έξοδα συμμετοχής στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση στο Βερολίνο. Η ανωτέρω απόδειξη όμως ήταν, όπως κατηγορήθηκε, εξολοκλήρου πλαστή αφού δεν είχε εκδοθεί από την παραπάνω επιχείρηση.

Η δεύτερη κατηγορούμενη, εφέρετο να είχε πράξει τα ίδια και περαιτέρω να πέτυχε με εξαπάτηση χρησιμοποιώντας την πρώτη πλαστή απόδειξη διαμονής, να εκδοθεί ένταλμα πληρωμής του Δήμου Καρπάθου ποσού 1.723,86 ευρώ, το οποίο και εισέπραξε.

Οι δύο κατηγορούμενοι κατέστησαν σαφές ότι διατηρούν τουριστικό πρακτορείο και λόγω των ειδικών γνώσεων που έχουν στα θέματα του τουρισμού έχουν διατελέσει επί πολλά χρόνια άμισθα μέλη της τουριστικής επιτροπής του Δήμου Καρπάθου. Την περίοδο των ετών 2018 και 2019 είχαν διατελέσει μέλη της πιο πάνω τουριστικής επιτροπής και επιλέχθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου να εκπροσωπήσουν τον Δήμο δύο φορές τα έτη 2018 και 2019 στην τουριστική έκθεση στο Βερολίνο η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον μήνα Μάρτιο και θεωρείται η μεγαλύτερη και σημαντικότερη τουριστική έκθεση στην Ευρώπη.

Για τη δαπάνη της εκπροσώπησής του στην παραπάνω έκθεση ο Δήμος Καρπάθου διαλαμβάνει στον ετήσιο προϋπολογισμό του ένα κονδύλιο για τα έξοδα μεταβίβασης και διαμονής των εκπροσώπων του στη συγκεκριμένη έκθεση το οποίο για το έτος 2018 ήταν 5.000 ευρώ και για το έτος 2019 8.000 ευρώ.

Πριν από κάθε αναχώρηση της αντιπροσωπείας για την έκθεση Βερολίνου το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου με ειδική απόφασή του προσδιορίζει το μέγιστο όριο της δαπάνης που δικαιολογεί για κάθε μέλος της τουριστικής Επιτροπής.

Για τα έτη 2018 και 2019 το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου έλαβε τις αποφάσεις 3/2018 και 22/2019 σύμφωνα με τις οποίες οι δαπάνες της αεροπορικής μετάβασής τους από την Κάρπαθο στην Αθήνα, από την Αθήνα στο Βερολίνο με επιστροφή, της διαμονής τους σε ξενοδοχεία των Αθηνών και του Βερολίνου.

Για το έτος 2018 τα χρηματικά εντάλματα το Δήμου Καρπάθου τα εξέδωσε η τότε προϊσταμένη του Λογιστηρίου και τα συνυπέγραψε ο τότε δήμαρχος Ηλίας Λάμπρου.

Τις αποδείξεις για τη μετάβασή τους στην έκθεση του Βερολίνου για το έτος 2019 τις παρέλαβε η τότε προϊσταμένη των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Καρπάθου η οποία, όπως ανέπτυξαν οι κατηγορούμενοι με αυτοτελείς ισχυριμούς που υπέβαλαν στο δικαστήριο, εντελώς αυθαίρετα ερμήνευσε κατά τη δική της άποψη τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αξιώνοντας όρους και περιορισμούς για τους οποίους δεν υπήρχε πρόβλεψη.

Ειδικότερα όταν το έτος 2019 υπέβαλαν τις αποδείξεις των ξενοδοχείων που διανυκτέρευσαν και τα αεροπορικά εισιτήρια, η αρμόδια υπάλληλος προέβαλε τον αυθαίρετο και αβάσιμο ισχυρισμό ότι η διανυκτέρευσή τους στο ξενοδοχείο κακώς περιελάμβανε και τη λήψη πρωινού γεύματος και ότι επειδή διέμεναν σε δίκλινο δωμάτιο αξίωσε να αναφέρουν το όνομα του δήθεν δεύτερου προσώπου με το οποίο τάχα διανυκτέρευσαν στα δωμάτια!!

Μάλιστα ζήτησε να προσκομίσουν νέες αποδείξεις από το ξενοδοχείο Aletτo του Βερολίνου στις οποίες να μην αναγράφεται η λήψη πρωινού γεύματος ή να «απαλείψουν» τη σχετική φράση ότι δηλαδή είχαν λάβει πρωινό!!

Εκείνοι συμμορφώθηκαν και απάλειψαν τη φράση.

Επειδή οι αποδείξεις του παραπάνω γερμανικού ξενοδοχείου δεν ήταν δυνατόν να αλλάξουν «κάλυψαν» την λέξη «πρωινό γεύμα» για να «συμφωνήσει» η προϊσταμένη των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Καρπάθου αφού οι σχετικές αποδείξεις αφορούσαν την εκ μέρους τους λήψη πρωινού παρόλο που η διαμονή τους στο ξενοδοχείο του Βερολίνου δεν υπερέβη το όριο των 170 ευρώ που έθεσε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για κάθε ημέρα διαμονής. Άλλωστε, με την απάλειψη της φράσης «πρωινό γεύμα» δεν προκλήθηκε οποιαδήποτε περιουσιακή βλάβη στον Δήμο Καρπάθου, όπως εσφαλμένα τους απέδωσε το Κλητήριο Θέσπισμα το οποίο μάλιστα προσδιόρισε τη δήθεν περιουσιακή βλάβη του Δήμου Καρπάθου στο συνολικό ποσό των 812,25 ευρώ δηλαδή στο σύνολο των χρημάτων που κατέβαλαν για εισιτήρια και διανυκτερεύσεις

Η αναίμακτη και άνευ νομικών συνεπειών απάλειψη του πρωινού γεύματος έδωσε την ευκαιρία στους καραδοκούντες πολιτικούς τους αντιπάλους να σπιλώσουν την τιμή και την υπόληψή τους, όπως εξέθεσαν, ότι δηλαδή εισέπραξαν παράνομα από τον Δήμο Καρπάθου χρήματα που δεν είχαν το δικαίωμα να εισπράξουν χρησιμοποιώντας τάχα «πλαστές»(!!) αποδείξεις.

Μόλις πληροφορήθηκαν μάλιστα αναφορά της δημοτικής υπαλλήλου εξοργίστηκαν γι’ αυτό και απέστειλαν στο Δήμο Καρπάθου εξώδικη δήλωσή τους ότι παραιτούνται της είσπραξης των ποσών που κατέβαλαν για να εκπληρώσουμε με επιτυχία την εκπροσώπηση του Δήμου Καρπάθου στη διεθνή τουριστική έκθεση του Βερολίνου για το έτος 2019.

Ωστόσο, αντιδήμαρχος υπέβαλε εναντίον τους για λογαριασμό του Δήμου Καρπάθου μηνυτήρια αναφορά παρότι καμία «βλάβη» δεν είχε υποστεί ο Δήμος Καρπάθου. Αντίθετα για δύο εκπροσωπήσεις στην Τουριστική Έκθεση Βερολίνου δεν επιβαρύνθηκε ούτε με ένα ευρώ!!

Ως συνήγορος υπεράσπισής τους παρέστη ο δικηγόρος κ. Μανώλης Κουτσούκος.

Πηγή:www.dimokratiki.gr