Άξιος ο Νέος Διάκονος της Καρπάθου!

Άξιος ο Νέος Διάκονος της Καρπάθου!

γράφει ο Μανώλης Δημελλάς – φωτογραφίες Ζήνα Παπαγιάννη

Η σημερινή μέρα, Κυριακή 28 Μαρτίου 2021, είναι σπουδαία κι αυτό γιατί η Μητρόπολη Καρπάθου-ΗΝ Κάσου απέκτησε νέο κληρικό!

Στον  Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στις Πυλές Καρπάθου, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καρπάθου-ΗΝ Κάσου κ. Αμβροσίου τον οποίο συνεπικούρησαν ο, Πανοσ. Αρχ. Καλλίνικος Μαυρολέων, ο οποίος είναι και ο πνευματικός του νέου διάκονου και ο Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Μαναρουλάς  και τον Οικονόμο π. Δημήτριο Σκαρβελάκη, Εφήμεριο Όθους.

 

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Ποιμενάρχης Καρπάθου-Κάσου τέλεσε την εις διάκονον χειροτονία ενός ευσεβούς έγγαμου νέου, του  Μιχαήλ Βασ. Φράγκου, ο οποίος είναι 30 ετών.

Ο νέος Διάκονος αποκάλυψε στα ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΑ ΝΕΑ ότι:

Με την ανατολή του 2021 κλήθηκα από τον σεπτό μας ποιμενάρχη, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιο να συμπεριληφθώ στην οικογένεια του κλήρου της τοπικής μας Εκκλησίας. Τόσο εγώ όσο και η σύζυγός μου αισθανθήκαμε  την υψίστη τιμή και ευλογία που μας κάνει ο ίδιος ο Θεός».  Καθώς ο Επίσκοπος είναι «εις τύπον και τόπον Χριστού». Με την ευχή του γέροντά μου και πνευματικού μου πατέρα Καλλίνικου Μαυρολέοντα δέχτηκα με προθυμία να προσφέρω τις ασθενείς μου δυνάμεις στη διακονία του Κυρίου. Να δανείσω  τα χέρια μου και να συμμετέχω στο σωτηριώδες έργο Του.

Γνωρίζω ότι δεν είμαι άξιος για μία τέτοια αποστολή, καθώς η Ιεροσύνη κατά το Μ. Βασίλειο «είναι η Τέχνη των Τεχνών και η Επιστήμη των Επιστημών». Παρόλο αυτά έχω εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού και στο άπειρο έλεός Του”.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπάθου ΗΝ Κάσου, κ. Αμβρόσιος, αφού ολοκληρώθηκε η τελετή ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: « να τον χαιρόμαστε αλλά κυρίως να προσευχόμαστε για να τον έχει ο Θεός όρθιο. Άξιος»!

 

Ο Νέος Διάκονος Μιχαήλ Βασ. Φράγκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991 κι όπως ο ίδιος με είπε:

«Έζησα και μεγάλωσα στο ευλογημένο νησί της Καρπάθου. Βαπτίστηκα στις Πυλές το καλοκαίρι του ίδιου έτους από τον  π. Καλλίνικο Μαυρολέοντα.

Είμαι το 2ο παιδί από τα 4 παιδιά των γονιών μου. Ο πατέρας μου Βασίλης με καταγωγή από την Αρκάσα και τις Μενετές, προκειμένου να θρέψει την εξαμελή οικογένειά του αγωνιζόταν σκληρά, με αγροτικές και ξυλουργικές εργασίες. Η δε μητέρα μου Ζωή Μαστρολέων από τις Πυλές είχε την ευθύνη της ανατροφής και  της διαπαιδαγώγησης των παιδιών. Ενώ η μόνιμη κατοικία μας ήταν στην Αρκάσα, οι γονείς μου έκριναν και αποφάσισαν να πηγαίνουμε στο μονοθέσιο Δημοτικό σχολείο Πυλών Καρπάθου. Έτσι είχα την ευκαιρία να μαθητεύσω και τα έξι χρόνια του Δημοτικού πλάι στον εμπνευσμένο και χαρισματικό δάσκαλό μου πατέρα Καλλίνικο Μαυρολέοντα, ο οποίος, πέρα από τις γνώσεις του αναλυτικού προγράμματος, μου εμφύσησε την αγάπη για την πατρίδα και φρόντισε για την καλλιέργεια της ψυχής μου όπως και σε όλους τους μαθητές του.

 

Στη συνέχεια φοίτησα στο Γυμνάσιο Πηγαδίων Καρπάθου, καθώς και στο Γενικό Λύκειο Απερίου. Ανέκαθεν είχα μία ιδιαίτερη αγάπη για τα μαθηματικά γι΄ αυτό και αποφάσισα να σπουδάσω αυτήν την επιστήμη. Έτσι στα 18 μου ξεκίνησα στις σπουδές μου στην Αθήνα στο τμήμα Μαθηματικών του ΕΚΠΑ ενώ παράλληλα μου δόθηκε η ευκαιρία και η δυνατότητα να ασχοληθώ με την πατρώα μας  Βυζαντινή μουσική και την ψαλτική τέχνη, «τη μουσική των αγγέλων», η οποία και με κέρδισε με την αρχοντιά της.  Αρχικά στο ΚΕΠΕΜ (Ωδείο Σίμωνος Καρά) όπου και συνειδητοποίησα και την αξία της τοπικής μας  Καρπαθιακής μουσικής και στη συνέχεια στο χορό των Ιλισιωτών Ψαλτών όπου και  απέκτησα το δίπλωμά μου με το δάσκαλό μου κ. Γρηγόριο Αναστασίου.

 

Είχα την  χαρά να γνωρίσω και να συνδεθώ με φίλους από διάφορα μέρη της Ελλάδας με κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες με τους οποίους συνεχίζουμε την επικοινωνία και την επαφή.

Την ίδια περίοδο με ελέησε ο Κύριος στέλνοντάς μου το άλλο μου μισό. Τη μετέπειτα  συνοδοιπόρο στη ζωή και σύζυγό μου. Έτσι με την απόκτηση του πτυχίου των Μαθηματικών  νυμφεύθηκα το Δεκέμβριο του 2019 στην Αθήνα τη Τριάδα Μανέτα η οποία και δέχτηκε να με ακολουθήσει στο νησί μου την Κάρπαθο.

Τον περασμένο Νοέμβριο του 2020 ο Θεός μας χάρισε και ένα αγοράκι, το Βασιλάκη ο οποίος συμπληρώνει την οικογένειά μας και μας έχει δώσει πολλή χαρά.

Τα τελευταία χρόνια με την εγκατάστασή μου στο νησί παραδίδω ιδιαίτερα μαθήματα μαθηματικών ενώ παράλληλα κάνω μεταπτυχιακό εξ’ αποστάσεως στα Μαθηματικά. Τιμή μου που διακονώ ως ψάλτης στην Κοίμηση Θεοτόκου Πυλών.

Τον ελεύθερο  χρόνο ασχολούμαι με το τρέξιμο, τη γυμναστική και το ποδόσφαιρο ενώ μ΄ αρέσει να συμμετέχω σε χορευτικά δρώμενα και να τραγουδάω παραδοσιακά τραγούδια.

 

φωτογραφία εξώφυλλο: facebook, Αργοναύτης Πυλών