Κάρπαθος 1ο Φεστιβάλ «Γαστρονομία και Μπάσκετ»: Αυτό το γλυκό δεν έδεσε

Κάρπαθος 1ο Φεστιβάλ «Γαστρονομία και Μπάσκετ»: Αυτό το γλυκό δεν έδεσε

Λίγες βδομάδες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές διοργανώθηκε από τον δήμο Καρπάθου το 1ο «Γαστρονομικό-Αθλητικό» Φεστιβάλ στο νησί.

Τα Καρπαθιακά Νέα, αρκετές ημέρες πριν από αυτό το πολιτιστικό γεγονός, είχαν εκφράσει τις αμφιβολίες και τις αντιρρήσεις τους, για το κόνσεπτ «Μπάσκετ-φαγητού» και τον βιαστικό τρόπο της συγκεκριμένης διοργάνωσης.

1ο Φεστιβάλ Αθλητισμού, Γαστρονομίας και Τουρισμού

Στην κριτική μας, η απάντηση από επίσημα χείλη ήταν ότι πρόκειται για εθελοντές που απαρτίζουν την Τουριστική Επιτροπή του δήμου Καρπάθου και ότι πάλεψαν για να πετύχουν το καλύτερο που μπορούσαν. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για χρήματα του καρπαθιακού λαού, είμαστε υποχρεωμένοι να παρουσιάσουμε τα γεγονότα με το όνομα τους.

Πρόκειται για την συνδιοργάνωση του δήμου Καρπάθου με τον Α.Σ. «Πρωτέας Απερίου» και το τμήμα «Karpathos Basketball» για το 1ο Φεστιβάλ Αθλητισμού, Γαστρονομίας και Τουρισμού. Με προϋπολογισμό: 17.656,14 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 24% Κ.Α.Ε.: 15.6474.0001 (Στο τέλος μπορείτε να διαβάσετε το συνολικό εξοδολόγιο).

Το event ξεκίνησε από το χώρο του Ποσειδωνίου αμφιθέατρου στις 18.30 του Σαββάτου, 1η Σεπτεμβρίου 2023. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, δεν κατάφερε να προσελκύσει σχεδόν καθόλου θεατές, γεγονός που θα πρέπει τουλάχιστον να προβληματίσει τους διοργανωτές όταν και αν κάνουν την αυτοκριτική τους. Κάποιοι θα βρεθούν να μας πουν ότι έπαιξαν παιδιά κι εμείς, απαντώντας σε λαϊκισμούς, θα επαναλάβουμε, χωρίς υπεκφυγές, ότι είναι καλύτερα να ξοδεύεις αυτά τα χρήματα και να προσφέρεις αληθινή αθλητική προοπτική σε ένα νησί που διψά για πολιτισμό και αθλητισμό.

Επίσης το συγκριτικό πλεονέκτημα του Ποσειδωνιου αμφιθεάτρου, που δεν είναι άλλο από τη υπέροχη και στρατηγική θέση του πάνω στη θάλασσα, κατάφερε και έμεινε εκτός πλάνου! Αφού αποφάσισαν να περικλείσουν τα παιδιά και το παιγνίδι μέσα σε παραβάν που κάλυπτε όλη την θέα στην παραθαλάσσια πόλη μας και βεβαίως μπορεί να υπάρχει λόγος (ίσως για να μην φεύγει η μπάλα στον δρόμο ή να είχαν μόνο αυτό το παραβάν) όμως έτσι χάθηκε μια σπουδαία ευκαιρία έστω για να βγουν όμορφες εικόνες προς τα έξω και να χρησιμοποιηθούν για προβολή και διαφήμιση.

 

Λίγο αργότερα ξεκίνησε το δεύτερο, κεντρικό τμήμα του Φεστιβάλ στην πλατεία του Επαρχείου. Οι τουρίστες που συμμετείχαν στο event ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα με τους καρπαθιους να αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών. Να αναφέρουμε ότι είχε δυο σημεία με Καρπάθιους Σεφ, ακόμη ένα, όπου κυρία από την Όλυμπο με παραδοσιακή φορεσιά έφτιαχνε μακαρούνες και υπήρχαν λουκουμάδες, δηλαδή ένα γλυκό και ένα αλμυρό ήταν τα μοναδικά πιάτα που ήταν προγραμματισμένα να παρουσιαστούν στο κοινό από την πλούσια γαστριμαργική παράδοση της Καρπάθου. Ταυτόχρονα επτά ντόπιοι παραγωγοί είχαν τοποθετήσει τα όμορφα προϊόντα τους σε περίπτερα και τα γνώριζαν στο κοινό.

 

Η βραδιά ξεκίνησε περίπου 19.30 και μέχρι τις 20:15, 45 λεπτά μετά, δεν υπήρχαν πηρούνια έτσι οι επισκέπτες έτρωγαν μακαρούνες και λουκουμάδες με τα χέρια μέχρι που πολίτες το ανέφεραν και άνθρωπος από την τουριστική επιτροπή έσπευσε και μοίρασε τα πιρούνια που υπήρχαν διαθέσιμα για την διοργάνωση. Επίσης έχει ενδιαφέρον ότι από τους δυο εξαίρετους Καρπάθιους Σεφ, τον Βασίλης Ρουσάκη και τον Μιχάλης Γιαλλουράκη, δεν τους ζητήθηκε να μαγειρέψουν για όλο τον κόσμο αλλά για τους τέσσερις δημοσιογράφους που θα κατέγραφαν το Φεστιβάλ!

Όμως οι δυο ταλαντούχοι Καρπάθιοι Σεφ, φιλότιμοι και φιλόξενοι, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και δεν άφησαν τους επισκέπτες χωρίς έστω να γευτούν κάτι, από τις όμορφες δημιουργίες τους! Έστω και αν πάλι οι αστοχίες της διοργάνωσης στάθηκαν εμπόδιο, δεν παρείχε πιρούνια ούτε εκεί, με πολλούς από τους επισκέπτες να προσπαθούν να γευθούν τα εξαιρετικά εδέσματα και πιάνοντας τα με χαρτοπετσέτες ή με τις διακοσμητικές ξύλινες κουτάλες και τις πιρούνες που υπήρχαν στους πάγκους ή ακόμη χειρότερα βουτώντας στα δάχτυλα τους στις σάλτσες και τις κρέμες!

 

Όπως είχαμε ξαναγράψει, τέτοιους είδους διοργανώσεις χρειάζονται σιδερένια οργάνωση-πειθαρχία και κατά γράμμα ενημέρωση δηλαδή θα έπρεπε ο όλος σχεδιασμός να ήταν ήδη γνωστός μέχρι την παραμικρή του λεπτομέρεια, να είναι κτήμα της κοινωνίας και να μην αποτελεί «έκπληξη» με στόχο ένα άρτιο αποτέλεσμα καθώς μονάχα μέσω της συμμετοχής μπορούμε να πάμε μπροστά. Κάτι που ωστόσο δεν είδαμε από τους διοργανωτές.

 

Να τονίσουμε ότι τόσο η κυρία Σκούλλου, όσο και οι εθελοντές που έβαλαν πλάτη, μπορεί και να υπερέβαλαν εαυτό. Ωστόσο σε τέτοιου είδους event αυτό δεν είναι αρκετό. Τα χρήματα που ξοδεύτηκαν είναι αρκετά για να δημιουργηθεί μια μικρή παιδική χαρά ή μια βιβλιοθήκη σε ένα χωριό της Καρπάθου.

Δεν παραλείπουμε να αναφέρουμε ότι άρθρα των δημοσιογράφων που κλήθηκαν στο νησί από την εταιρία που ανέλαβε την προβολή ήδη ξεκίνησαν να γράφονται στον ελληνικό τύπο για το «1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας της Καρπάθου». Άραγε ήταν αναγκαία παράμετρος μια βιαστική διοργάνωση για αυτή προβολή; Όσο για την live προβολή στα social media, που μπορεί να παρακολουθήσει πολύς κόσμος και τα νούμερα είναι εύκολα μετρήσιμα, ούτε λόγος να γίνεται αφού δεν ανέβηκε καμιά εικόνα στις επίσημες σελίδες του δήμου.

Ο Σεφ Βασίλης Ρουσάκης

 

Δεν αμφιβάλουμε διόλου για την  θετική προαίρεση του απερχόμενου δημάρχου της Καρπάθου, μάλιστα πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι ο κ. Νισύριος «θα μας λείψει». Είναι αλήθεια ότι εργάζεται έως την τελευταία ώρα για να παραδώσει ακέραιο τον δήμο στον επόμενο ωστόσο ούτε αυτό είναι αρκετό. Δεν αμφιβάλλουμε ούτε και για την αναγκαιότητα του γαστρονομικού φεστιβάλ ούτε και για σπουδαιότητα του και την ανάγκη να γίνει θεσμός.

 

Ο Σεφ Μιχάλης Γιαλλουράκης

 

Το 1ο Φεστιβάλ γαστρονομίας-μπάσκετ, εκτιμούμε ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένο κι αυτό θα έπρεπε να προβληματίσει όλους εκείνους που επιθυμούν να συμμετέχουν στα κοινά της Καρπάθου.

Χρειάζεται εμπειρία, χρόνος, ικανότητες, κανενός είδους έπαρση και πάνω από όλα συστράτευση για να επιτευχθούν οι έτσι κι αλλιώς δύσκολοι στόχοι σε ένα πεδίο με τεράστιο ανταγωνισμό που δε συγχωρεί σφάλματα, ούτε επιτρέπει ερασιτεχνισμούς και παραλείψεις.

Κλείνοντας να δώσουμε συγχαρητήρια στους δυο ταλαντούχους Καρπάθιους Σεφ, στους παραγωγούς που συμμετείχαν με τα υπέροχα προϊόντα τους τα οποία μας κάνουν περήφανους αλλά και στους διοργανωτές για την προσπάθεια τους. Ευχόμαστε ολόψυχα το 2ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας στην Κάρπαθο να είναι καλύτερο. Όμως για να γίνουμε καλύτεροι χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε στα ίσα και κατάματα τις δυσκολίες και τα προβλήματα.

 

Μανώλης Δημελλάς

4.9.2023

Καρπαθιακά Νέα