Ο ναός στην Μπέϊρα της Μοζαμβίκης χρειάζεται τη βοήθεια μας

Ο ναός στην Μπέϊρα της Μοζαμβίκης χρειάζεται τη βοήθεια μας

 

Έκκληση για οικονομική βοήθεια, ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές τις οποίες υπέστη από τον κυκλώνα στις 25 Ιανουαρίου 2021, ο ιστορικός Ελληνορθόδοξος ναός της Αγίας Τριάδας στην πόλη Μπέϊρα της Μοζαμβίκης, απηύθυνε η Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Μαρία Τσιχλάκη, μιλώντας στη Φωνή της Ελλάδας και στην εκπομπή «Η Ελλάδα στον κόσμο» με τον Γιώργο Διονυσόπουλο.

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδας, κτίστηκε το 1886, ανάμεσα στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες ήταν και αρκετοί Κασιώτες.

Ο δήμαρχος του νησιού, Μιχάλης Ερωτόκριτος, προλογίζοντας το βιβλίο «Ελληνική Παροικία της Μοζαμβίκης» του Αντώνιου Χαλδαίου, αναφέρει ότι οι «Μπεριανοί» Κασιώτες ήταν γνήσιοι πατριώτες, ίδρυσαν σύλλογο μόλις το 1914, τον «Προοδευτικό Σύλλογο των εν Μπέϊρα Κασίων». Πρωταγωνίστησαν στην ίδρυση Ελληνικής κοινότητας. Δημιουργοί της Κοινότητας ήταν τα δύο αδέλφια Αντωνίου και αρκετοί πρόεδροί της υπήρξαν  Κασιώτες, όπως ο αείμνηστος Γεώργιος Μαρκαντώνης, ο Μανώλης Μωραίτης, ο Δημήτρης Σοφός, κ.α., Επίσης συμμετείχαν στην ίδρυση του Ελληνικού προξενείου, του Ελληνικού σχολείου καθώς και της εκκλησίας της Αγίας Τράδας, όλα αυτά στην Β. Μοζαμβίκη, στην πόλη Μπέϊρα. Μάλιστα ο Δήμαρχος Κάσου μνημονεύει στην εισαγωγή του και δυο Κασιώτες που σήμερα είναι ξακουστοί σε όλο τον κόσμο. Τον καπετάνιο και ποιητή Δημήτρη Αντωνίου και τον διάσημο τενόρο Μάριο Φραγκούλη.

Ο Ναός της Αγίας Τριάδας κατασκευάστηκε από Έλληνες ομογενείς και είναι ο παλαιότερος στη Ν. Αφρική, υπέστη, για πολλοστή φορά, μεγάλες ζημιές, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Το 2019 είχε υποστεί και πάλι μεγάλη καταστροφή, από το πέρασμα του κυκλώνα Ιντάι.

Όπως ανέφερε η κ. Τσιχλάκη, «ξοδέψαμε αρκετά και διορθώσαμε ότι μπορούσαμε αλλά πάλι πρέπει να ξεκινήσουμε απ΄ την αρχή και δεν είναι εύκολο για μας».

Όπως είπε , χρειάζονται περίπου 50.000 ευρώ για την αποκατάστασή του ναού και για την ανακαίνιση κάποιων χώρων που υπάρχουν στον περίβολό του και οι οποίοι θα μπορούσαν να ενοικιαστούν, ώστε με τα χρήματα των ενοικίων να καλύπτονται τα έξοδα του ναού τα οποία ανέρχονται στα 400$ τον μήνα συν τους φόρους.

Για κάποια χρόνια ο ναός, τον οποίο διεκδικούσαν και οι καθολικοί, είχε εγκαταλειφθεί, μέχρι που ο τότε Μητροπολίτης Μοζαμβίκης και νυν Ζάμπιας Ιωάννης, κατάφερε και πήρε την εκκλησία, την ζωντάνεψε και έστειλε και ιερέα για να λειτουργεί.

Όπως επισημαίνει η Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας,

«αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ιερέα. Είχαμε έναν ιερέα από το Μαλάουι αλλά επειδή λόγω του κορονοϊού έκλεισαν τα σύνορα, η κυβέρνηση τον έστειλε πίσω, δεν του έδινε βίζα για να μείνει».

Η κ. Τσιχλάκη δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην συμβολή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β΄, ο οποίος όταν ήταν Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε, συνέβαλε τα μέγιστα στην ανακαίνιση του ναού.

Συντάκτης: Κατερίνα Χούμπα   webradio.ert.gr

(Η φωτογραφία απεικονίζει τον Ναό στην Μπεϊρα πριν από την καταστροφή)