Bistrot de Nicolas. Όταν ένας Καρπάθιος απογειώνει γευστικά τη Μύκονο!

Bistrot de Nicolas. Όταν ένας Καρπάθιος απογειώνει γευστικά τη Μύκονο!

Είναι αλήθεια πως όποια πέτρα κι αν σηκώσεις από κάτω θα βρεις έναν Καρπάθιο κι αν έχετε αμφιβολίες δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε μακριά, φτάνει μια ματιά σε ένα από τα γνωστά εστιατόρια της Μυκόνου. Το Bistrot de Nicolas ανήκει σε έναν Καρπάθιο! Στον Νικόλα Πελεγρίνη. Ο γνωστός σεφ έχει καταγωγή από Απέρι και Βωλάδα και είναι ο γιος του πρώην υπουργού Παιδείας, πρώην πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη.

Ο Νικόλας Πελεγρίνης αρχικά επικεντρώθηκε σε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα στην ψυχολογία. Αλλά αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Middlesex στο Λονδίνο, άρχισε να εξερευνά τις δεξιότητές του στο μαγείρεμα. Σύντομα γοητεύτηκε πολύ από τη δημιουργικότητα που υπάρχει στις κουζίνες και αποφάσισε να εξερευνήσει βαθύτερα τη μαγειρική τέχνη.

Μετά την αποφοίτησή του από τη μαγειρική σχολή Le Monde το 2003, ξεκίνησε το γαστρονομικό του ταξίδι, επεκτείνοντας την εμπειρία και τις γνώσεις  μέσω εξαιρετικά απαιτητικών θέσεων.

Η Αθήνα και η Μύκονος ήταν σημαντικοί σταθμοί στην καριέρα του αλλά η Ελλάδα ήταν μόνο η αρχή για τον Νικόλα. Έτσι, το 2010 ταξίδεψε στη Γαλλία και πέρασε μια δεκαετία δουλεύοντας δίπλα σε σημαντικούς σεφ όπως ο Στεφάν Ντεμικελής, ο Γιοάν Βαντρίς και ο  Ερίκ Φουκς.

Εξερεύνησε μεγάλο μέρος της χώρας, μαθαίνοντας στην πράξη τις συνταγές και τις πρώτες ύλες της κάθε περιοχής. Η μαγειρική του εμπειρία συμπεριλαμβάνει γαστρονομικά εστιατόρια όπως το Les Templiers στο Vence, Νότια Γαλλία και το L’arbre Gastronomique με ένα αστέρι Μισελίν στο Gruson, Βόρεια Γαλλία, καθώς και τετράστερα ξενοδοχεία όπως Le Bailli de Suffren, στο Saint Tropez and Hotel Les Pins, Haguenau στην Ανατολική Γαλλία.

Τι περιλαμβάνει, όμως, η δουλειά ενός σεφ και τι δυσκολίες αντιμετωπίζει; Σε συνέντευξη του στην Τζούλια Τασώνη για το www.clickatlife.gr  ο Νικόλας Πελεγρίνης είχε αναφέρει:

«Με το που μπαίνεις σε μια κουζίνα υπάρχουν απαιτήσεις, δεν προλαβαίνεις να κάτσεις. Απαιτείται από εσένα να είσαι παραγωγικός και συνεπής κι επειδή, μάλιστα, είναι ένα επάγγελμα δύσκολο και ψυχολογικά και σωματικά, οι περισσότεροι Γάλλοι δεν το επιλέγουν πλέον. Γι’ αυτό και στις κουζίνες της Γαλλίας βρίσκονται πολλοί Ιταλοί, Έλληνες και άλλων εθνικοτήτων επαγγελματίες, με μεγάλη προσέλευση από άλλες χώρες. Αυτό, βέβαια, είναι καλό για εμάς που θέλουμε να εξελιχθούμε, αφού και το επίπεδο πρώτων υλών, αλλά και η οργάνωση εδώ είναι καλύτερη. Έχοντας και το φιλότιμο και την επιθυμία για εξέλιξη, γινόμαστε και πιο ανταγωνιστικοί. Σε αυτό, βέβαια, βοηθούν οι δυσκολίες που έχουμε αντιμετωπίσει στις κουζίνες της Ελλάδας πολλοί από εμάς, που μας έχουν σκληραγωγήσει. Να πούμε, βέβαια, πως αν η Ελλάδα ήταν υγιής οικονομικά, δεν νομίζω να έφευγαν τόσο εύκολα έξω οι περισσότεροι».

 

 

Ο Νικόλας αποφάσισε να επιστρέψει και να περάσει τα πιο παραγωγικά χρόνια του στην Ελλάδα. Πριν από έναν χρόνο δημιούργησε ένα πολύ όμορφο εστιατόριο στη Μύκονο που προσφέρει στους ντόπιους και τους επισκέπτες τη μοναδική αυθεντική γαλλική κουζίνα στο νησί, επηρεασμένη φυσικά από τις ελληνικές του ρίζες.

 

Με στοιχεία από  www.winevein.gr

φωτογραφίες bistrot de Nicolas, facebook Nikolas Pelegrinis