γράφει ο Μανώλης Δημελλάς
Από την Πίζα ήταν ο αστρονόμος και φιλόσοφος Galileo Galilei, ο μαθηματικός Leonardo Bonacci, ο γλύπτης Andrea Pisano, ο βραβευμένος με Νόμπελ δάσκαλος και ποιητής
Giuseppe Carducci, ο Νομπελίστας φυσικός Carlo Rubbia αλλά και ο διάσημος τραγουδιστής των ημερών μας Andrea Bocelli.
Λοιπόν σε ετούτη την πανέμορφη και ξακουστή πόλη της Β. Ιταλίας η Κάρπαθος έχει προσφέρει ένα δικό της σπουδαίο άνθρωπο.
Ψηλός, οξυδερκής, καλλιεργημένος, με ταλέντο στην επικοινωνία και με απίστευτο αστείρευτο χιούμορ.
Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Καβαλλάρο, δεύτερο γιο της Μενετιάτισσας Σοφίας Γεωργίας Κουμούτσου και του Alessandro Cavallaro, του αξιωματικού που υπηρέτησε πριν τον πόλεμο στο νησί, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και έμεινε στη μνήμη των Καρπαθίων. Αδελφός του είναι ο διάσημος διευθυντής ορχήστρας Άγγελος Καβαλλάρο.
Ο Αλέξανδρος, με τη σύζυγο του, Pucci Nissini, έχουν γυρίσει όλο τον πλανήτη, όμως επιλέγουν και ταξιδεύουν τακτικά στην Κάρπαθο γιατί το νησί είναι ο τόπος της καρδιάς τους.
Ο Κωνσταντίνος αποφοίτησε από τη Νομική σχολή και ως σήμερα είναι δικηγόρος στην Πίζα. Εκλέχτηκε Σύμβουλος του Δήμου της Πίζας από το 1970 έως το 1980 και από το 1990 έως το 1998. Από το 1998 έως το Φεβρουάριο του 2008 κατείχε τη θέση του Αντιδημάρχου του ίδιου Δήμου. Ήταν Πρόεδρος του αεροδρομίου της Πίζα από τον Μάιο του 2006 μέχρι το 2014.
Τον Ιούλη του 2014 τον ανάγκασαν σε παραίτηση από τη θέση του Προέδρου, του αεροδρομίου της Πίζας, γιατί τότε είχε διαφωνήσει με την πώληση του. Σήμερα, έξι χρόνια από τότε, το δικαστήριο τον δικαίωσε και μάλιστα του επιδίκασε αποζημίωση! Ο Κωνσταντίνος Καβαλλάρο με την επιμονή και το σθένος του ήταν η αιτία να μην πουληθεί το αεροδρόμιο της Πίζα.
Μια από τις ιστορίες που αρέσει στον Κωνσταντίνο να διηγείται, όταν μιλά για την πόλη του και για τη πίστη των ανθρώπων, είναι εκείνη του θαυματουργού Αγίου Τόρπε (Άγιος και Απόστολος Τρόφιμος) που τον έκανε χριστιανό ο Απόστολος Παύλος.
Σύμφωνα με τον θρύλο, στα χρόνια της βασιλείας του Νέρωνα αυτός ο Άγιος αρνήθηκε να απαρνηθεί την πίστη του αποκεφαλίστηκε και πέταξαν το πτώμα του σε μια βάρκα, μαζί με ένα κόκκορα και ένα σκύλο. Η βάρκα αυτή παρασύρθηκε από τα ρεύματα και από τότε διεκδικούν το σώμα του Αγίου τρεις τουλάχιστον χώρες.
Πάντως η λατρεία του στην Πίζα είναι πολύ παλιά και αυτό φαίνεται από τις εκκλησίες που είναι αφιερωμένες σε αυτόν τον Άγιο κι είναι χτισμένες από τον 11ο αιώνα.
Για τον Κωνσταντίνο η Πίζα και η Κάρπαθος είναι οι τόποι που τον καθορίζουν.
Μα δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ακόμη και ο πατέρας του, ο αξιωματικός Allesandro Cavallaro, από το Σαν Νικόλα της Καλαβρία, έλεγε πως μέσα του έτρεχε αίμα Ελληνικό, και στο τελευταίο αντίο, όταν μαθεύτηκε στο νησί ο θάνατος του, το Νοέμβρη 1971, χτύπησαν πένθιμα οι καμπάνες.
Ένα πρόσωπο-κλειδί στην ανατροφή του Κωνσταντίνου ήταν η γιαγιά του, η Μαριγώ Κουμούτσου. Η βαθιά της πίστη, πρώτα στον εαυτό της κι έπειτα στην υπέρτατη ύπαρξη, ο σεβασμός στα πατρογονικά και ο σκληρός αγώνας επιβίωσης πάνω στον άγριο βράχο, όλα αυτά μετουσιώθηκαν στις ψυχές των απογόνων και κυριολεκτικά τους έδεσαν με την Κάρπαθο.