Δεκτή η πρόταση του Μάνου Κόνσολα για τα ανείσπρακτα ενοίκια και τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών ακινήτων

Δεκτή η πρόταση του Μάνου Κόνσολα για τα ανείσπρακτα ενοίκια και τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών ακινήτων

Μια σημαντική πρόταση του Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα ανείσπρακτα ενοίκια, έγινε δεκτή και παίρνει το δρόμο της νομοθέτησης της από τη Βουλή.

Ο κ. Κόνσολας πριν από ένα και πλέον μήνα είχε καταθέσει Ερώτηση και πρόταση προς το Υπουργείο Οικονομικών, με την οποία ζητούσε να απλοποιηθεί το πλαίσιο και να μην αναγκάζονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων να καταθέτουν αγωγές ή να εκδίδουν διαταγή πληρωμής προκειμένου να μην φορολογηθούν για ενοίκια που έχουν εισπράξει.

Σύμφωνα με ενημέρωση του κ. Κόνσολα από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, θα υπάρξει άμεση νομοθετική ρύθμιση. Θα αρκεί μια απλή εξώδικη δήλωση από τους ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να μην φορολογηθούν με φορολογικό συντελεστή από 15 έως 45% για ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει.

Όπως τονίζει ο κ. Κόνσολας:

«πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, αφού οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να στηριχθούν και να διευκολυνθούν σε αυτή τη συγκυρία. Θα ήταν παράλογο να αναγκάζονται να καταθέτουν αγωγές, με ό, τι αυτό σημαίνει σε επιπλέον έξοδα και δαπάνες, για να μην φορολογηθούν για εισοδήματα που δεν έχουν εισπράξει».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κόνσολας έχει καταθέσει τρεις ακόμα προτάσεις που εξετάζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, όπως:

1ον: Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επαγγελματίες με μείωση τζίρου άνω του 70% και κλιμακούμενη μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τις άλλες κατηγορίες,  ανάλογα και με τη μείωση του τζίρου.

2ον: Η κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που η μείωση του τζίρου τους, κινείται πάνω από το 35%, κάτι που ισχύει για την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και η γενναία μείωση για τις άλλες περιπτώσεις.

3ον: Η άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος των τεκμηρίων διαβίωσης, που δεν μπορούν να ισχύσουν στο ακέραιο από τη στιγμή που έχουν ανατραπεί τα δεδομένα της διαβίωσης και του τρόπου ζωής λόγω της πανδημίας.