Διαδυκτιακή ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού - Συμμετέχει η Μαριγούλα Κρητσιώτη

Διαδυκτιακή ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού - Συμμετέχει η Μαριγούλα Κρητσιώτη

Με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας Χορού (2021) στο Διαδίκτυο, δίνουμε την ευχή να ξαναζήσουν οι χοροί στους δρόμους, στις πλατείες, στα πάρκα, στις σκηνές και τα χορευτικά ξεδόματα σε γλέντια και πανηγύρια.

Ο εξ αποστάσεως εορτασμός θα έχει την μορφή συνάντησης-συζήτησης με σχετικό οπτικοακουστικό υλικό και ζωντανά παραδείγματα μουσικής. Το θέμα, οι Σούστες Δωδεκανήσων και Κρήτης, με αναφορά σε λίγα μόνο παραδείγματα της περιοχής, θα μπορέσει να δείξει πως όσο πλησιάζουμε στην ανατολικο-κρητικο-δωδεκανησιακή πολιτισμική λεκάνη η Σούστα πλάθεται και αναπλάθεται σαν εκδοχή η μια, της άλλης. Δεν είναι μόνο το τόξο Ανατολικής Κρήτης-Κάσου-Καρπάθου που συνεπάγεται το πάρε -δώσε μουσικο-κινητικού υλικού. Στην Κάλυμνο η Σούστα λέγεται και Κρητικά. Τα ενσωματωμένα δάνεια σε κάθε επιμέρους μουσικο-χορευτικό πολιτισμό κυκλοφορούν εκ νέου, οδηγώντας σε νέες προσμείξεις. Σε ένα διαχρονικό παιχνίδι ανταλλαγών από κρητικο-δωδεκανησιακά και ευρύτερα μουσικοκινητικά περιβάλλοντα που φέρνουν στο παρόν τον χαρακτήρα της κάθε Σούστας, αλλά και της οικογένειάς τους. Καθώς, μάλιστα, η μουσικοκινητική διάσταση δεν αποκόπτεται από κοινωνικά και πολιτισμικά νοήματα, θα γίνει επιπλέον κατανοητή τόσο η επί μέρους πολιτισμική ιδιαιτερότητα, όσο και η συνολική της περιοχής.

Οι εισηγητές μας, πέραν των άλλων ιδιοτήτων τους, είναι γεννημένοι και μεγαλωμένοι με τους χορούς τους κι επιπλέον , τους ερευνούν και τους διδάσκουν. Σας καλούμε στα παράθυρα του Zoom της παρέας μας. Οι ερωτήσεις και παρατηρήσεις σας θα συμβάλουν στο θέμα .

Μαριγούλα Κρητσιώτου

Πρόεδρος του Τμήματος Αθηνών του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού

Πρώτη ημέρα, θέμα: “H ΣΟΥΣΤΑ ΚΑΙ Η ΑΡΧΟΝΤΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΣΤΗ ΣΥΜΗ”
Time: Apr 7, 2021 20.00
Join Zoom Meeting
Meeting ID: 930 2467 0577
Passcode: ry7FjX
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Μανόλης Αντώνογλου
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Σύμη. Σπούδασα οικονομικά στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή του Πειραιά. Από το 1983 ζω και εργάζομαι στην Ρόδο.
Από μαθητής στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο, είχα το ενδιαφέρον για τις παραδόσεις της πατρίδας μου. Ημουν φοιτητής όταν διοργανώσαμε δύο παραστάσεις με τοπικούς χορούς και τραγούδια για την εκπομπή του Παναγιώτη Μυλωνά, ΕΡΤ1.
Το 1981 γράφω και στήνω την αναπαράσταση του συμιακού γάμου στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.
Το 1984 είμαι υπεύθυνος και οργανώνω το βεστιάριο από παραδοσιακές φορεσιές της Σύμης, στον σύλλογο Συμιακών Ρόδου, «Ο Γλαύκος». Το βεστιάριο περιλαμβάνει φορεσιές από τον 18ο αι. αντρικές, γυναικείες και παιδικές.
Το 1985, με δική μου ευθύνη, ιδρύεται το Συμιακό Θέατρο, με σκοπό την διάσωση γλωσσικού ιδιώματος της Σύμης. Το Συμιακό Θέατρο στην μέχρι τώρα ζωή του έχει διαγράψει μια πλούσια πορεία στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας, με μεγάλες και πλούσιες θεατρικές παραγωγές που ξεπερνούν τα ερασιτεχνικά πλαίσιο. Είναι το μακροβιότερο θέατρο που ανεβάζει παραστάσεις με γλωσσικό ιδίωμα. Κορυφαίο έργο που ανέβηκε είναι, η Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, που από κορυφαίους κριτικούς του θεάτρου θεωρείται ότι είναι η καλύτερη που ανέβηκε.
Το 1994, μέσα από τον σύλλογο Συμιακών, ο Γλαύκος και με προσωπική μου καθοδήγηση στήνεται το «Συμιακό Σπίτι», στην Ρόδο, με αντικείμενα, φορεσιές, έπιπλα, κοσμήματα, έγγραφα, πίνακες, φωτογραφικό υλικό, βιβλία. Είναι ένα Λαογραφικό Μουσείο στο κέντρο της Ρόδου, με υλικό πλούσιο για κάθε μελετητή.
Στο διάστημα όλων αυτών των χρόνων διδάσκω τους συμιακούς χορούς.