Αριστείδης Μιαούλης: ΔΙΑΦΑΝΙ ΚΑΡΠΑΘΟΥ - Τρίτη της Διακαινησίμου 2023

Αριστείδης Μιαούλης: ΔΙΑΦΑΝΙ ΚΑΡΠΑΘΟΥ - Τρίτη της Διακαινησίμου 2023

ΔΙΑΦΑΝΙ ΚΑΡΠΑΘΟΥ. ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ 2023

Η Διακαινήσιμος εβδομάδα για την αρχαία εκκλησία ήταν αυτή της ανακαίνισης και αναγέννησης των νέο βαπτισμένων Χριστιανών και καθόλη την εβδομάδα όλοι τους φορούσαν λευκά ενδύματα. Σε κάθε ελληνική γωνία τούτη η μέρα η καλούμενη και ως Νέα Τρίτη τηρούνται πάρα πολλά έθιμα πολλά από τα οποία έχουν ρίζες βυζαντινές. Τόσο στην Όλυμπο όσο και στο Διαφάνι της Καρπάθου τηρείται το έθιμο της περιφοράς των εικόνων. Ένα έθιμο που τηρείται και στο ιερό νησί της Πάτμου αυτήν την ημέρα.

Στο διαφάνι της Καρπάθου από νωρίς το πρωί ο εφημέριος παπά Μηνάς τέλεσε επιμνημόσυνες δεήσεις στα μνήματα του νεκροταφείου όπου οι συγγενείς των νεκρών προσφέρουν διάφορα γλυκίσματα κάτι που γίνεται και στην Όλυμπο της Καρπάθου τα οποία παραπέμπουν κατευθείαν στα νεκρό δείπνο της αρχαιότητας. Το ότι που ο θάνατος είχε άλλη νοηματοδότηση και ο κόσμος τον αντιμετώπιζε διαφορετικά.

Οι προσφορές γλυκισμάτων αυγών και άλλων εδεσμάτων την Τρίτη του Πάσχα πάνω από τους τάφους όπου γίνεται το μνημόσυνο, έρχονται ως επιβεβαίωση και ως μήνυμα των ζωντανών προς τους αγαπημένους που έχασαν ότι ο Χριστός Ανέστη, έχουμε νίκη της ζωής απέναντι στο θάνατο οπότε να ελπίζουν στην εκ νεκρών Ανάσταση. Κατά το έθιμο από την παλιά ενορία του Διαφανίου πού ήταν ο Άγιος Νικόλαος ξεκίνησε με τη συνοδεία νέων η περιφορά τον όμορφο στολισμένων παλαιών εικόνων του Χριστού της Παναγίας του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου .

Εκεί διαβάστηκε η πρώτη ευχή παράκληση προς τον Άγιο Νικόλαο για την ευπλοία. Η επόμενη στάση έγινε στο κέντρο του Διαφανιου εκεί όπου ήταν το σπίτι του αγωνιστή Παπαγιάννη Χαλκιά. Ο παπα- Μηνάς εκεί διάβασε ευχή που αφορά τους ναυτικούς και τους ψαράδες και εν συνεχεία στο Δημοτικό σχολείο Διαφανίου διαβάστηκαν ευχές για την παιδεία και εκπαίδευση.

Ακολούθησε η πορεία, ψάλλοντας Πασχάλιους Ύμνους με τη συμμετοχή πάρα πολλών κατοίκων του Διαφανίου μέχρι την Βανάντα. Αυτός ήταν και ο επόμενος σταθμός. Εκεί σε μία πολύ παλιά πηγή που προσφέρει άφθονο νερό ασταμάτητα όλο το χρόνο και ξεκουράζει τους περαστικούς, διαβάστηκε σχετική ευχή για το νερό.

Τέταρτος σταθμός η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων και πέμπτος η εκκλησία της Παναγίας. Ακολούθως οι πιστοί που ακολούθησαν την πομπή των εικόνων έκαναν μία στάση στην περιοχή για να γευθούν εδέσματα τα οποία ετοίμασαν οι οικογένειες.

Η επιστροφή έγινε από τον ίδιο υπέροχο πνιγμένο μέσα στα Πεύκα και στα βότανα της εποχής δρόμο με τελευταίο σταθμό την ενορία της Ζωοδόχου Πηγής. Εγινε εκεί το “θρόνιασμα” των εικόνων.

Έγινε δηλαδή ένας πλειστηριασμός στον οποίο συμμετείχαν κάτοικοι του Διαφανιου και όποιος έδωσε τα περισσότερα χρήματα ανέλαβε να τοποθετήσει την εικόνα για την για την όποια πλειοδότησε στη θέση της μέσα στο Ναό. Εθιμα βυζαντινά, που επιβιώνουν στον τόπο αυτό ως σήμερα, με τη συμμετοχή πάρα πολλών πιστών οι οποίοι θεωρούν ευλογία να συνοδέψουν τις εικόνες στην μακρά πορεία τους και να ευχηθούν και του χρόνου να είναι καλά στην υγεία τους και να ξανάρθουν.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Και του χρόνου.

18.4.2023

Καρπαθιακά Νέα