γράφει ο Δρ Κωνστανίνος Μ. Κωνσταντινίδης
Θεωρείται πως αποτελούν την εξέλιξη της κλασικής χειρουργικής. Η Λαπαροσκοπική και η Ρομποτική Χειρουργική αποτελούν ένα νέο κεφάλαιο της ιατρικής. Ποια είναι η διαφορά και ποια τα πλεονεκτήματά τους;
Τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα αυτών των μεθόδων χειρουργικής είναι πολλά. Άλλοι τις έχουν ξανακούσει αλλά δεν γνωρίζουν ακριβώς τι είναι, άλλοι πάλι είναι η πρώτη φορά που έρχονται σε επαφή με τις συγκεκριμένες έννοιες. Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε για τη λαπαροσκοπική και τη ρομποτική χειρουργική, ποιες είναι οι διαφορές τους και για ποιες παθήσεις είναι κατάλληλες;
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στη λαπαροσκοπική και τη ρομποτική χειρουργική;
Αρχικά, θα πρέπει να δηλώσουμε πως αυτές οι δύο μέθοδοι ουσιαστικά αποτελούν η μία εξέλιξη της άλλης, αφού βασίζονται στην ίδια τεχνική. Τόσο η λαπαροσκοπική όσο και η ρομποτική χειρουργικήπραγματοποιούνται μέσω μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα. Στην ουσία, γίνονται τέσσερις ή πέντε τομές του 0,5 έως 1cm και το βασικό είναι πως δε γίνεται διατομή των μυών. Έτσι, αποφεύγεται ένα από τα μεγάλα μειονεκτήματα της κλασικής χειρουργικής που δεν είναι άλλο από τον τραυματισμό των ιστών.
Η διαφορά ανάμεσα στις δύο μεθόδους χειρουργικής είναι ότι στη λαπαροσκοπική χειρουργική τα εργαλεία τα χειρίζεται ο ίδιος ο χειρουργός πάνω στον ασθενή, ενώ στη ρομποτική χειρουργική, ο χειρουργός βρίσκεται μπροστά σε μια χειρουργική κονσόλα – Η/Υ, όπου βλέπει σε μια οθόνη το χειρουργικό πεδίο, και πραγματοποιεί την επέμβαση κινώντας ειδικούς μοχλούς. Αυτό δίνει στον χειρουργό πλεονεκτήματα ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της επέμβασης, όπως δυνατότητα κινήσεων ακριβείας χιλιοστού και δυνατότητα περιστροφής 360˚μοιρών.
Επομένως, είναι απολύτως κατανοητό πως η ρομποτική χειρουργική υπερτερεί έναντι τόσο της λαπαροσκοπικής όσο και της κλασικής χειρουργικής, καθώς σε αυτή εκμηδενίζεται η πιθανότητα τρόμου των χεριών, αλλά και ενισχύεται ταυτόχρονα μια ευχέρεια κινήσεων ακόμα και σε δύσκολες περιοχές του σώματος.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των δύο μεθόδων έναντι της κλασικής χειρουργικής;
Το βασικό πλεονέκτημα και των δύο μεθόδων, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, είναι το γεγονός ότι δε δημιουργείται τραύμα στο κοιλιακό τοίχωμα. Αυτό έχει ως συνέπεια οι ασθενείς να χρειάζονται μικρότερης διάρκειας αποθεραπεία, να αντιμετωπίζουν λιγότερο πόνο, και η νοσηλεία τους στο νοσοκομείο να μην ξεπερνάει το ένα 24ωρο. Στα πλεονεκτήματα θα πρέπει επίσης να αναφερθούν η ακρίβεια, η ασφάλεια, το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και η εγγυημένη αποτελεσματικότητα.
Τέλος, με τη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική αποφεύγονται πλήρως οι τυχόν μετεγχειρητικές επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν μετά από μια επέμβαση κλασικής χειρουργικής, όπως οι μετεγχειρητικές κήλες, οι λοιμώξεις που σχετίζονται με την πολυήμερη νοσηλεία και οι διαπυήσεις του χειρουργικού τραύματος.
Ποιες επεμβάσεις γίνονται με λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική;
Η αλήθεια είναι πως και οι δύο μέθοδοι μπορούν να εφαρμοστούν σε μια ευρεία γκάμα επεμβάσεων. Μερικές από αυτές είναι η αποκατάσταση διαφραγματοκήλης και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, η χειρουργική αποκατάσταση αχαλασίας οισοφάγου, η γαστρεκτομή για καρκίνο στομάχου, η αφαίρεση παγκρέατος για όγκους παγκρέατος, η κολεκτομή για καρκίνο παχέος εντέρου & ορθού, η κολεκτομή για εκκολπώματα, η αφαίρεση χολής, η αφαίρεση κύστεων & όγκων ήπατος, ο καθαρισμός συμφύσεων, η αφαίρεση επινεφριδίων, η σπληνεκτομή, η αποκατάσταση κοιλιοκήλης & ομφαλοκήλης, η αποκατάσταση βουβωνοκήλης & κήλης αθλητών και η χειρουργική νοσογόνου παχυσαρκίας.
Γιατί η επιλογή εξειδικευμένου ιατρού είναι υψίστης σημασίας; Η λαπαροσκοπική και η ρομποτική χειρουργική πρέπει να εφαρμόζονται από τον κατάλληλο εξειδικευμένο χειρουργό. Δεν είναι δυνατό ένας χειρουργός κλασικής χειρουργικής να κάνει μία τέτοια επέμβαση, όπως δε γίνεται ένας καρδιολόγος να βγάλει διάγνωση για ένα πρόβλημα του πεπτικού.
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης MD, PhD, FACS είναι ο Διευθυντής Γενικής, Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής & Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και θεμελιωτής της Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν από τους πλέον πρωτοπόρους στο χώρο διεθνώς, έχοντας πραγματοποιήσει με το καινοτόμο ρομποτικό σύστημα da Vinci τη μεγαλύτερη σειρά επεμβάσεων Γενικής Χειρουργικής στην Ευρώπη.