karpathiakanea.gr

Διαγωνισμοί λογοτεχνικής έκφρασης για μαθητές από το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του ΔΟΠΑΡ

Διαγωνισμοί λογοτεχνικής έκφρασης για μαθητές από το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του ΔΟΠΑΡ

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του ΔΟΠΑΡ διοργανώνει το 10ο κύκλο του εκπαιδευτικού προγράμματος ΒΙΒΛΙΟΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ, που είναι αφιερωμένο στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Η δράση περιλαμβάνει Διαγωνισμούς ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ και ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ για μαθητές και μαθήτριες νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.

Σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση της φιλαναγνωσίας, ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες να οδηγηθούν στην ανάγνωση βιβλίων ως ελεύθερη βούληση και όχι ως υποχρέωση, μέσα από τη βιωματική εμπλοκή τους με το κείμενο και τις παιγνιώδεις δραστηριότητες.
Φέτος οι ιδιαίτερες συνθήκες που προκάλεσε η εξάπλωση του κορωνοϊού στερεί τη χαρά από το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων να βρεθεί μέσα στις σχολικές τάξεις και να πραγματοποιήσει τα Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής και Μετάφρασης, όμως οι Μαθητικοί Διαγωνισμοί θα διεξαχθούν, όπως κάθε χρόνο

Για να δηλώσετε συμμετοχή στις δράσεις του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Βιβλιοπεριπέτειες» και για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα του ΔΚΣΜΡ: 22410 32510, 22410 32520, 22410 28557 (Ελευθερία Μπινίκου, Μαρία Σπανού, Νάνσυ Τρυποσκούφη).

Το 2021 γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Οι «ΒΙΒΛΙΟΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ» τιμούν την επέτειο επιλέγοντας βιβλία με θεματολογία εμπνευσμένη από τις προσωπικότητες, τους ήρωες και τα κατορθώματα του 1821. Η γνώση του παρελθόντος αποτελεί βασική προϋπόθεση για το μέλλον!

Προκηρύσσονται οι εξής Μαθητικοί Διαγωνισμοί:
• Εικαστικός Διαγωνισμός για παιδιά Νηπιαγωγείου και Α’ Δημοτικού

Με αφορμή το βιβλίο «1821 ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» της Σοφίας Ζαραμπούκα σε εικονογράφηση της ίδιας (Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ) προκηρύσσεται Διαγωνισμός για παιδιά Νηπιαγωγείου και Α’ Δημοτικού, όπου η κάθε ομάδα – τάξη που θα συμμετάσχει θα δημιουργήσει το δικό της Πλοίο-Μπουρλότο (χρησιμοποιώντας όποιο τρόπο και όποια υλικά θέλει) ξαναζωντανεύοντας τα ηρωικά κατορθώματα των Ελλήνων στη θάλασσα. Θα δοθούν τρία Βραβεία και τρεις Έπαινοι σε κάθε τάξη.

• Εικαστικός Διαγωνισμός για παιδιά Β’ Δημοτικού

Με αφορμή το βιβλίο «1821 ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» της Σοφίας Ζαραμπούκα σε εικονογράφηση της ίδιας (Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ) προκηρύσσεται Διαγωνισμός για παιδιά Β’ Δημοτικού, όπου η κάθε ομάδα – τάξη που θα συμμετάσχει θα δημιουργήσει το δικό της Λάβαρο με ένα σύνθημα για την Επανάσταση (χρησιμοποιώντας όποιο τρόπο και όποια υλικά θέλει). Θα δοθούν τρία Βραβεία και τρεις Έπαινοι σε κάθε τάξη.

• 13ος Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής «Μικροί Λογοτέχνες»
Για μαθητές/τριες Γ’ και Δ’ τάξης Δημοτικού
Με αφορμή το βιβλίο «Διονύσιος Σολωμός» της Αγγελικής Βαρελλά  και επιμέλεια εικονογράφησης της Ελένης Ξυπολίτου – Ρώιμπα (Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ) τα παιδιά ατομικά ή σε ομάδες (έως 4 άτομα) καλούνται να γράψουν το δικό τους Ποίημα αντλώντας έμπνευση από τη θεματολογία του εθνικού μας ποιητή:  Φύση, Έρωτας, Πατρίδα, Ελευθερία. Η κάθε ομάδα θα επιλέξει μία από τις παραπάνω θεματικές ενότητες.

Για μαθητές/τριες Ε’ Δημοτικού
Με αφορμή το βιβλίο «Τα χρόνια της φωτιάς» της Μαρίας Σκιαδαρέση σε εικονογράφηση Κατερίνας Βερούτσου (Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ), με ήρωα το θρυλικό μπουρλοτιέρη του Αγώνα, Κωνσταντίνο Κανάρη, τα παιδιά ατομικά ή σε ομάδες (έως 4 άτομα) καλούνται να δημιουργήσουν το δικό τους σύγχρονο ήρωα/ηρωίδα και μέσα από μια φανταστική ιστορία να αναδείξουν το χαρακτήρα και την προσωπικότητα του/της και να περιγράψουν τα κατορθώματά του/της.

Για μαθητές/τριες ΣΤ’ τάξης Δημοτικού
Με αφορμή το βιβλίο «Σαν άνεμος. Λόρδος Μπάιρον» της Μαρίας Σκιαδαρέση σε εικονογράφηση Κατερίνας Βερούτσου (Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ), τα παιδιά ατομικά ή σε ομάδες (έως 4 άτομα) καλούνται να γράψουν μια Επιστολή προς Διεθνείς Οργανισμούς (ΟΗΕ, UNESCO, Ευρωπαϊκή Ένωση κ.λπ.) δημιουργώντας ένα φιλελληνικό κίνημα στο εξωτερικό για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Λόρδος Μπάιρον στο ποίημά του «Η κατάρα της Αθηνάς» υψώνει τη φωνή του κατά του Έλγιν για τη λεηλασία του Παρθενώνα. Γράφει μεταξύ άλλων:

«Η Παλλάδα πρώτος
θάναι της Πατρίδας σου εχθρός
Την αιτία θες να μάθεις;
Κοίτα γύρω σου κι εμπρός
Έχω δει πολλούς πολέμους
κι ερημώσεις να πληθαίνουν
Κι άλλες τόσες τυραννίες
να ανεβοκατεβαίνουν
Απ’ των Τούρκων τη μανία γλύτωσα
και των βανδάλων
Μα η χώρα σου έναν κλέφτη
μούχει στείλει πιο μεγάλο»

 Για μαθητές/τριες Α’ Γυμνασίου
Με αφορμή το βιβλίο «Έντεκα μέρες του Απρίλη» της Λίλης Λαμπρέλλη σε εικονογράφηση Κατερίνας Βερούτσου (Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ), οι μαθητές και οι μαθήτριες ατομικά ή σε ομάδες (έως 4 άτομα) καλούνται να γράψουν μια πρωτότυπη ιστορία με θέμα: Δημιουργήστε τη δική σας ιστορία με τον/την ήρωα/ηρωίδα να βιώνει συνθήκες περιορισμού. Πώς αισθάνεται; Τι σκέφτεται; Πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση;

Για μαθητές/τριες Β’  και Γ’ Γυμνασίου
Με αφορμή το βιβλίο «Ο πρίγκιπας» της Μαρίας Σκιαδαρέση σε εικονογράφηση Κατερίνας Βερούτσου (Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ), με κεντρικό πρόσωπο τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας, οι μαθητές και οι μαθήτριες ατομικά ή σε ομάδες (έως 4 άτομα) καλούνται να γράψουν ένα πρωτότυπο κείμενο με θέμα: Είστε ιδρυτικά μέλη μιας σύγχρονης Φιλικής Εταιρείας με σκοπό να υπερασπιστείτε έναν υψηλό στόχο της επιλογής σας και να αναλάβετε δράση απέναντι σε ένα πρόβλημα της εποχής μας. Διατυπώστε τους σκοπούς, τους κανόνες της Φιλικής σας Εταιρείας καθώς και τις προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος μέλος της.

Για μαθητές/τριες Λυκείου
Με αφορμή το βιβλίο «Λίγο πριν το τέλος – Ρήγας Βελεστινλής» της Μαρίας Σκιαδαρέση σε εικονογράφηση Κατερίνας Βερούτσου (Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ), οι μαθητές και οι μαθήτριες ατομικά ή σε Ομάδες (έως 4 άτομα) καλούνται να αναπτύξουν τις ιδέες τους στο παρακάτω θέμα: «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή». Θεωρείτε ότι βρίσκει εφαρμογή η ρήση του Ρήγα στις μέρες μας; Αν ναι, με τι τρόπο;
Θα δοθούν τρία Βραβεία και τρείς Έπαινοι σε κάθε τάξη.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των έργων και κειμένων των προαναφερθέντων Διαγωνισμών είναι η Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021.
• Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Μετάφρασης «Μικροί Μεταφραστές» αγγλικής, γαλλικής και γερμανικής γλώσσας για εφήβους B’ Γυμνασίου έως και Γ’ Λυκείου.  

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, πολλοί άνθρωποι του Πνεύματος και των Τεχνών, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης αλλά και στην Αμερική, μέσω των συγγραφικών και των καλλιτεχνικών τους δραστηριοτήτων, διαμόρφωσαν μία κουλτούρα που επηρέασε έντονα την κοινή γνώμη της εποχής τους υπέρ των Ελλήνων. Πρόκειται για το Φιλελληνικό Κίνημα που δημιούργησε ευρύ κύμα συμπάθειας και έμπρακτης στήριξης προς τον ελληνικό λαό. Πολλοί, λοιπόν, σπουδαίοι συγγραφείς και ποιητές έγραψαν κείμενα και ποιήματα που εκθειάζουν την ελληνική ψυχή και την αυτοθυσία των Αγωνιστών και ευαισθητοποιούν τους συμπατριώτες τους για το δίκαιο Αγώνα των Ελλήνων για Ανεξαρτησία.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο φετινό διαγωνισμό «Μικροί Μεταφραστές» έχουν επιλεγεί κείμενα της Μαίρης Σέλλεϋ για τα Αγγλικά, του Φρανσουά ντε Σατωμπριάν για τα Γαλλικά και του Βίλχελμ Μύλλερ για τα Γερμανικά. Ο Σατωμπριάν και ο Μύλλερ ταξίδεψαν στην Ελλάδα και γνώρισαν από κοντά τους Έλληνες και εμπνεύστηκαν από τον Αγώνα τους ενώ η Μαίρη Σέλλεϋ ήταν στενή φίλη του Λόρδου Βύρωνα και μιας ευρύτερης παρέας ανθρώπων με έντονο το αίσθημα του Φιλελληνισμού.

Οι εκπαιδευτικοί των ξενόγλωσσων τμημάτων που θα συμμετάσχουν στο Διαγωνισμό Λογοτεχνικής Μετάφρασης θα λάβουν ηλεκτρονικά το λογοτεχνικό κείμενο που θα μεταφράσουν οι μαθητές/μαθήτριες στην ελληνική γλώσσα από τα Αγγλικά ή Γαλλικά ή Γερμανικά (εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να διαγωνιστούν και σε περισσότερες από μία γλώσσες).

Οι μεταφράσεις των μαθητών/μαθητριών πρέπει να αποσταλούν το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021 (ημερομηνία ταχυδρομείου) ή να παραδοθούν στις εγκαταστάσεις του ΔΚΣΜΡ.

Όλες αυτές οι δράσεις θα κορυφωθούν στις 2 Απριλίου, που γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, ως εξής:

• Τα ονόματα των παιδιών που θα διακριθούν στους παραπάνω Διαγωνισμούς θα δημοσιευτούν στον Τύπο, σε Ιστοσελίδες και Κοινωνικά Δίκτυα. Τα Βραβεία και οι Έπαινοι θα παραδοθούν στα παιδιά μέσω των σχολείων τους.

• Τα σχολεία και οι τάξεις που θα συμμετάσχουν στις «Βιβλιοπεριπέτειες»  καλούνται να στείλουν ένα βίντεο με ένα μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Το κάθε βίντεο δεν πρέπει να ξεπερνά το ένα λεπτό, η λήψη να γίνει μέσω κινητού και να αποσταλεί στο messenger της σελίδας του Κέντρου στο Facebook (Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου – Δήμος Ρόδου – ΔΟΠΑΡ) μέχρι την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021. Όλα αυτά τα μηνύματα των παιδιών από τα σχολεία της Δωδεκανήσου θα αναρτηθούν στη σελίδα του Facebook του Κέντρου και θα ενώσουν τη φωνή τους για να γιορτάσουμε πανηγυρικά το Παιδικό Βιβλίο!

• Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έχουν την ευκαιρία να υποδεχτούν διαδικτυακά στην τάξη τους  Συγγραφείς των Βιβλίων που θα διαβάσουν από τις φετινές Βιβλιοπεριπέτειες καθώς και καταξιωμένους Μεταφραστές.