Δημιουργήθηκε στη Ρόδο το δίκτυο "ΟΜΠΡΕΛΑ"! Για την καταπάτηση του αιγιαλού και της παραλίας

Δημιουργήθηκε στη Ρόδο το δίκτυο "ΟΜΠΡΕΛΑ"! Για την καταπάτηση του αιγιαλού και της παραλίας

Αίτημα που συνοδεύεται από 600 υπογραφές πολιτών της Ρόδου και αφορά τη συζήτηση του θέματος της καταπάτησης του αιγιαλού και της παραλίας, θα καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, το δίκτυο που δημιουργήθηκε στο νησί για την προάσπιση του δημόσιου χώρου.

Το δίκτυο έχει τον τίτλο «ΟΜΠΡΕΛΑ» και χτες οι ιδρυτές του παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου τους σκοπούς και τους στόχους του ζητώντας από τους πολίτες να το στηρίξουν και να συμμετάσχουν σε αυτό. Συγκεκριμένα παρευρέθηκαν οι:
Γρηγοριάδης Δημήτρης, Πρόεδρος Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου
Γρύλλης Ιάκωβος, Πρώην Πρόεδρος ΤΕΕ Δωδεκανήσου
Κούκουλας Δημήτρης, Πρόεδρος ΑΜΚΕ–ECOMUSEUMRhodos
Μαλιαράκης Χρίστος, Πρόεδρος R.I.C.He.S.

Σχοινοχωρίτης Κώστας, Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
ενώ όπως αναφέρθηκε συμμετέχει στο δίκτυο και η Δασακλή Νεκταρία Πρόεδρος Συλλόγου για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Ρόδου

Οι παρευρισκόμενοι περιέγραψαν αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας καταθέτοντας συγκεκριμένα περιστατικά παρεμπόδισης ατόμων να έχουν πρόσβαση στις παραλίες μας, τονίζοντας ότι το πρόβλημα γιγαντώνεται συνεχώς.

Ειδικότερα καθένας από τους παραπάνω δήλωσε τα εξής:
Ιάκωβος Γρύλλης
«Όπως όλοι διαπιστώνετε την τελευταία περίοδο υπάρχει μία τρομακτική έξαρση στην αυθαιρεσία που διαπιστώνεται στους κοινόχρηστους χώρους του αιγιαλού και της παραλίας και πολύ συχνά υπάρχουν προβλήματα και αδυναμία πρόσβασης των πολιτών σε αυτά.Τα φαινόμενα αυτά δεν υπάρχουν μόνο στις παραλίες της πόλης αλλά και του νησιού και το πρόβλημα γιγαντώνεται. Εμείς βρεθήκαμε όλοι μαζί κάναμε μία κουβέντα και είπαμε ότι από τη στιγμή που μας ενδιαφέρει ένα τόσο σημαντικό θέμα ο μόνος τρόπος να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ο καθένας να προσφέρει με τις εμπειρίες και τη γνώση του στην κοινή προσπάθεια.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία πρωτοβουλία πολιτών που έχει σηκωθεί από τον καναπέ και πάμε σε πιο ενεργή δράση, …έχουμε την αισιοδοξία ότι μπορούμε να καταρρίψουμε την άποψη ότι τίποτα δεν αλλάζει και τίποτα δεν μπορούμε να κάνουμε. Το όνομα της κίνησης είναι ΟΜΠΡΕΛΑ, καθώς η ομπρέλα είναι κάτι που προστατεύει και κάτω από αυτήν μπαίνουν οι παρέες. Αυτό σημαίνει ότι πάμε να κάνουμε κάτι που έχει σχέση με την προστασία του νησιού μας, θα είναι από κοινού και θα είναι κάτι όμορφο.

Είναι ένα δίκτυο που έχει στόχο την προστασία και τη διασφάλιση του δημόσιου χώρου και σ’ αυτό μπορούν να μπουν είτε πολίτες είτε σύλλογοι. Ο στόχος μας είναι μέσα από αυτή την ενεργοποίηση των πολιτών και μέσα από αυτή τη δράση που θα έχουμε το επόμενο διάστημα να έχουμε μία αποτελεσματική παρέμβαση στα θέματα αυτά.

Ενημερώσαμε προς κάθε κατεύθυνση για τα θέματα που υπάρχουν στο νησί. Έχουμε ξεκινήσει άτυπα, γιατί δεν το έχουμε κάνει δημόσια, τη συγκέντρωση υπογραφών προκειμένου να υποβάλλουμε στο δημοτικό συμβούλιο αίτημα για να συζητήσουμε αυτό το θέμα. Η άποψη ότι επικρατεί νομιμότητα από άκρη σε άκρη στο νησί είναι κάτι που εμάς δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Πρέπει, να συζητήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε να ληφθούν αποφάσεις σε σχέση με το ποιος είναι ο ρόλος του δήμου και τι πρέπει να κάνει. Εμείς επιδιώκουμε διάλογο.

Έχουμε συγκεντρώσει σχεδόν 600 υπογραφές πολιτών που θα κατατεθούν άμεσα στο δημοτικό συμβούλιο και θα υποβάλλουμε και δεύτερη λίστα με υπογραφές. Το ΕΚΡ και το ΤΕΕ έχουν ήδη κάνει συζήτηση γι’ αυτό. Το θέμα είναι σοβαρό καθώς πρόκειται για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων σ’ αυτές τις παράνομες κατασκευές που δημιουργήθηκαν εκεί.

Εμείς δεν είμαστε μειοψηφία, είμαστε άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τον τόπο τους, είμαστε πολύ περισσότεροι και θα το δείτε αυτό στην πορεία. Η κίνηση δεν θα εξυπηρετήσει κομματικές και παραταξιακές σκοπιμότητες. Μετά τις εκλογές θα συναντηθούμε με τους βουλευτές και τις παρατάξεις του δήμου».

Χρίστος Μαλιαράκης
«Για τα δημόσια αγαθά του αιγιαλού και της παραλίας βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα κραυγαλέες περιπτώσεις αυθαιρεσιών και παρανομιών. Πρόκειται για βαρβαρότητες που πλήττουν το κοινωνικό σύνολο και θίγουν πρόσωπα ενώ τίθεται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού. Διάφοροι καταλαμβάνουν χώρο που ανήκει στην κοινωνία και σε όλους μας, τον εκμεταλλεύονται δεν τον αξιοποιούν χωρίς να πληρώνουν ενοίκια και σε κάποιες περιπτώσεις κάνουν ρευματοκλοπή.

Επειδή υπάρχει και το επιχείρημα ότι αυτές οι επιχειρήσεις δίνουν δουλειά σε κάποιους εργαζομένους να πούμε ότι η δουλειά αυτή έχει συνθήκες που δεν είναι γνωστές. Στις περισσότερες απ’ αυτές απαγορεύεται ο συνδικαλισμός, αλλά αν τυχόν συμβεί κάποιο εργατικό ατύχημα τι γίνεται, ποιος είναι υπεύθυνος;

Για να χτίσει κάποιος νόμιμα πρέπει να περάσει από πολλές υπηρεσίες. Εδώ σε 100% αυθαίρετες κατασκευές ποια είναι η ασφάλεια του εργαζομένου; Εδώ δημιουργούνται διάφορα θέματα τα οποία αφορούν κρατικούς φορείς και βλέπουμε να υπάρχει θέμα κατάλυσης και έλλειψης της νομιμότητας. Οι φορείς κάνουν το υπηρεσιακό τους καθήκον αλλά από εκεί και πέρα τίποτα, οι επιχειρήσεις λειτουργούν και πληθαίνουν. Αυτό δημιουργεί μία έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς.

Εμείς θεωρούμε ότι πρόκειται για θέμα που απασχολεί πολύ την τοπική κοινωνία. θέλουμε μία ανάπτυξη βιώσιμη, λελογισμένη με κανόνες ίσους για όλους».

Δημήτρης Γρηγοριάδης
«Για εμάς το θέμα αυτό ήταν προτεραιότητα για πάρα πολύ καιρό, αλλά τώρα είμαστε ικανοποιημένοι γιατί ενώνονται δυνάμεις για να διεκδικήσουν κάτι το οποίο για τους περισσότερους από εμάς είναι αυτονόητο.

Εδώ δεν είναι ότι καταλήφθηκε μία παραλία και έσπασε ένας βράχος και ότι κάποιος έκανε μία αυθαιρεσία, αλλά βλέπουμε μία συστηματική προσπάθεια να αλλάξει χαρακτήρα αυτό το νησί που ξέρουμε τις τελευταίες δεκαετίες.

Είναι ένας χαρακτήρας που εξασφάλιζε τα τελευταία 50 χρόνια ευημερία στο νησί και δε θέλουμε αυτός ο χαρακτήρας να αλλάξει και από πλευράς βιωσιμότητας του περιβάλλοντος αλλά και από πλευράς των οικονομικών όρων.

Λέμε ότι η Ρόδος θέλουμε να γίνει βιώσιμος τουριστικός προορισμός. Είναι δυνατόν να πηγαίνουμε προς αυτό το σκοπό αλλά ταυτόχρονα να έχουμε καταπατημένες παραλίες; Είναι εξωφρενικό να το σκεφτεί κανείς αυτό όχι να το πει. Η αειφορία του νησιού εξαρτάται και από αυτά τα πράγματα.

Υπάρχει και το θέμα της υγιούς επιχειρηματικότητας, δηλαδή ο καθένας θα μπορεί αυθαίρετα να πηγαίνει να καταλαμβάνει έναν χώρο και να λέει εγώ θα δουλέψω με τους όρους που εγώ θέλω ανεξάρτητα αν αυτό είναι δημόσιος χώρος ή δάσος κλπ; Αυτό δε γίνεται, κάποιοι πρέπει να το προασπίσουν.

Εμείς είμαστε εδώ για να υπενθυμίζουμε στις αρχές τι πρέπει να κάνουν οι ίδιες και γι΄αυτό θέλουμε να έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. γιατί τα πολιτικά όργανα δεν έχουν άποψη; Δεν έχουν αρμοδιότητα, αλλά δεν έχουν ούτε άποψη για το τι πρέπει να γίνει στο νησί; Αν δεν έχουμε άποψη κακώς είμαστε εκεί που είμαστε…».

Κώστας Σχοινοχωρίτης
«Η σταδιακή υποβάθμιση των δημόσιων χώρων σε μεγάλα τμήματα του νησιού εξελίσσεται παράλληλα με μία έντονη δραστηριότητα ιδιοποίησης κοινόχρηστών χώρων σε αιγιαλούς και παραλίες.

Ζητάμε την αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας προς την άρση αυτών των παραβατικών φαινομένων όπως επίσης και τη συνολική θεώρηση των ζητημάτων αυτών υπό το πρίσμα του γενικού συμφέροντος όχι μόνο σε ποσοτικό αλλά και σε ποιοτικό επίπεδο.

Η συλλογικότητα που συγκροτείται γι΄αυτό το σκοπό απευθύνει το κάλεσμά της στους πολίτες καθώς το θέμα της διαχείρισης του κοινού τόπου που περιλαμβάνει τους δρόμους τα πεζοδρόμια τις παραλίες και άλλα πολλά εκτός από τα πρακτικά και τεχνικά ζητήματα έχει έντονες κοινωνικές προεκτάσεις.

Σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία έχει αρχίσει και διαφαίνεται μία τάση ενεργοποίησης προς τη θετική κατεύθυνση από την πλευρά της πολιτείας και ευελπιστούμε να είναι η αρχή μίας σειράς θετικών εξελίξεων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».

Δημήτρης Κούκουλας
«Με ενοχλεί το δημοσίευμα του δημάρχου ότι είμαστε μία μειοψηφία λίγο-πολύ προβληματικών ανθρώπων. Η δράση που εκπροσωπώ έχει μία τοπικότητα και όλα αυτά τα χρόνια έχει εστιάσει στο κάστρο Φερακλός και στην ευρύτερη περιοχή. Δε θεωρώ ότι αυτός ο λόγος του δημάρχου με ικανοποιεί και με εκφράζει.

Ο καθένας από εμάς έχει τη δικη του πορεία και κανένας δεν πρέπει να θεωρεί ότι είμαστε μπλεγμένοι σε σκοπιμότητες. Έχουμε αγάπη για το νησί μας και αυτό θέλουμε να αναδείξουμε. Εγώ στις 12 Αυγούστου δέχθηκα δολοφονική επίθεση από μπράβους. Πήγα στο νοσοκομείο έχω σημαντικές κακώσεις στο κεφάλι και έχω δημοσιοποιήσει το θέμα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ενώ έχω υποβάλει και μήνυση.

Κατά συνέπεια ο δήμαρχος πρέπει να γνωρίζει ότι στο νησί του λειτουργεί ήδη μία οργανωμένη μαφία η οποία είναι αδίστακτη δε διστάζει να σκοτώσει ανθρώπους… καλό θα είναι να γνωρίζουν όλοι τι έχει συμβεί στο νησί και να ξέρουν ότι η ανάγκη να στηρίξουν την προσπάθεια που κάνουμε όλοι μας ξεκινά από την ανάγκη να έχουμε τη ζωή μας».

πηγή www.rodiaki.gr

15.6.2023