Η επετιακή ομιλία του Δημάρχου ΗΝ ΚΑΣΟΥ στην επέτειο 200 χρόνων Α'  ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η επετιακή ομιλία του Δημάρχου ΗΝ ΚΑΣΟΥ στην επέτειο 200 χρόνων Α'  ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

 

 

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ  ΤΗΣ 200ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ Α’  ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΡΩΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΑΣΟΥ

ΜΙΧΑΛΗ ΕΜΜ. ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ

Επίδαυρος, 19 Μαρτίου 2022

Θέμα: “Η επικαιροποίηση της ανάγκης της πολιτικής Ελευθερίας και η ανάδειξή της ως θεμελιώδους αξίας στη ζωή μας”.

 

Αξιότιμε Δήμαρχε Επιδαύρου

κ. Αναστάσιε Χρόνη,

Αξιότιμοι κ.κ. Συνάδελφοι,

Αγαπητοί Προσκαλεσμένοι,

Επιτρέψτε μου πριν απ’ όλα να εκφράσω και δημόσια τις θερμές μου ευχαριστίες προς τον συνάδελφο Δήμαρχο Επιδαύρου, κ. Αναστάσιο Χρόνη, τόσο εμού προσωπικά όσο και του συνόλου των Κασιωτών συμπατριωτών μου για την τιμητική του πρόσκληση να παραβρεθώ, ως Εκπρόσωπος του Δήμου Ηρωικής Νήσου Κάσου, στην παρούσα ιστορική επανασύνδεση των σημερινών αιρετών αυτοδιοικητικών εκπροσώπων των περιοχών εκείνων της πατρίδας μας, οι οποίες ίδρυσαν διά της πρωτοποριακής συμμετοχής των εντεταλμένων εκπροσώπων τους και με συναλληλία την πολιτική οντότητα του Νέου Ελληνικού Κράτους πριν διακόσια (200) ακριβώς χρόνια στο πλαίσιο της Α΄ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων.

Μεγάλη η τιμή, βαριά η ευθύνη όλων όσων συμμετέχουμε σε μια τόσο φορτισμένη ιστορικά συνεύρεση, που θέτει τον δάκτυλον της ανίχνευσης στα θεμέλια της φιλτάτης μας Ελληνικής πατρίδας, τα οποία ως γνωστόν μπήκαν εδώ στην Πιάδα, την Νέα Επίδαυρο, του ξακουστού ανά το Πανελλήνιο, ήδη από την αρχαιότητα, Δήμου της Επιδαύρου.

Παραβρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση ως ιστορικός διάδοχος του τότε Παραστάτη της Επαρχίας Κάσου καπετάν – Μανώλη Χατζηαντωνίου, που εκπροσώπησε με παρρησία  το ακριτικό νησί μας στις εργασίες της Α΄ Εθνοσυνέλευσης, καθώς η ιδιαίτερη πατρίδα μας είχε ξεσηκωθεί εννιά σχεδόν μήνες πριν και συμμετείχε ολόψυχα στην πρώτη γραμμή του κατά θάλασσαν ιερού αγώνα του Γένους με τον αρματωμένο ναυτικό της στόλο.

Διακόσια χρόνια μετά η έννοια της πολιτικής ελευθερίας έχει αναγνωριστεί παγκόσμια πια σαν ένα πανανθρώπινο ιδανικό, είτε αυτή αναφέρεται σε εθνικό ή και σε κοινωνικό επίπεδο. Και τούτο γιατί μόνο μέσω αυτής προασπίζονται με αποτελεσματικότητα τόσο τα καλώς νοούμενα εθνικά όσο και τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα.

Γι’ αυτό ακριβώς αποτελεί αναπόδραστη ανάγκη η χωρίς χρονοτριβή οικονομική αναδιάταξη της χώρας μας, ώστε μέσω του στεριώματος της πολιτικής  ελευθερίας της Ελλάδας να στηριχθεί η ισχυροποίηση του αμυντικού βραχίονά της, ο οποίος εν συνεχεία θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα την άσκηση όλων των αναπαλλοτρίωτων κυριαρχικών δικαιωμάτων, που της αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο.

Για να γίνω σαφέστερος, αν και αρκετά σαφής, είναι άμεση ανάγκη η πολυεπίπεδη εδραίωση της πολιτικής Ελευθερίας της χώρας μας, ώστε δι’ αυτής να μπορέσουμε αφενός να προχωρήσουμε με αυτοπεποίθηση στην καθυστερούμενη επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα δώδεκα ναυτικά μίλια (12 ν. μ.) και αφετέρου στην μονομερή οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που μας αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο, Λιβυκό και Ιόνιο.

Και φυσικά στο ίδιο πλαίσιο μεσομακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής θα πρέπει να ενταχθεί χωρίς χρονοτριβή και η υλοποίηση της απορρέουσας από τις Διεθνείς Συνθήκες υποχρέωσης της Ελλάδας, ως αναγνωρισμένης Εγγυήτριας Δύναμης, για την υπ’ ευθύνη της αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και της νόμιμης κρατικής κυριαρχίας σε όλη την έκταση του εδάφους, του θαλάσσιου και εναέριου χώρου της μίας ενιαίας και αδιαίρετης Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μόνο με τέτοιους ακλόνητους εθνικούς σχεδιασμούς και τέτοιες αταλάντευτες πατριωτικές στοχεύσεις θα μπορέσουμε να μείνουμε συνεπείς στις επιταγές της Α΄ Εθνοσυνέλευσης των επαναστατημένων Ελλήνων, της οποίας τιμούμε σήμερα τα διακόσια (200) χρόνια από τη σύγκλισή της.

Αυτές μάλιστα οι θεμελιακές θέσεις, που μόλις εκτέθηκαν, θα πρέπει να περιληφθούν ρητώς και κατηγορηματικώς στο “Πρωτόκολλο επανασύνδεσης των ιστορικών Επαρχιών / Σύγχρονων Δήμων” το οποίο θα υπογραφεί σε λίγο από τους Δήμους, που συμμετέχουν στη σημερινή συνάντηση.

Κλείνοντας τη σύντομη αυτή ομιλία μου επιτρέψτε μου να αναφωνήσω:

Ζήτω η Ελληνική Επανάσταση του 1821!

Ζήτω η Α΄ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων!

Ζήτω η αξιοπρέπεια και η περηφάνεια του Ελληνικού Έθνους!!!