Ο Δήμος Η.Ν. Κάσου στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την    Α΄ Εθνοσυνέλευση (1822-2022)

Ο Δήμος Η.Ν. Κάσου στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την      Α΄ Εθνοσυνέλευση (1822-2022)

Η Νέα Επίδαυρος τίμησε τα 200 χρόνια από την Α΄ Εθνοσυνέλευση (1822-2022) –                            

  Στις εκδηλώσεις  εκπροσωπήθηκε ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Κάσου

Πραγματοποιήθηκαν στην Νέα Επίδαυρο το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022, μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Επιδαύρου κ. Τάσου Χρόνη οι επίσημοι εορτασμοί της συμπλήρωσης 200 χρόνων από τη σύγκληση της Α΄ Εθνοσυνέλευσης, οι οποίες τέθηκαν υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Όπως ήταν προγραμματισμένο οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου 19 Μαρτίου με τη συνεδρίαση στο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου Νέας Επιδαύρου του Σώματος των τριανταέξι (36) προσκεκλημένων Δημάρχων και των Εκπροσώπων των Δήμων, των οποίων οι περιοχές είχαν στείλει Αντιπροσώπους στην Α΄ Εθνοσυνέλεση της Επιδαύρου. Ανάμεσά τους οι Δήμοι Η. Ν. Κάσου, Η. Ν. Ψαρών, Ύδρας, Σπετσών και Δυτικής Μάνης.

Η Α΄ Εθνοσυνέλευση έλαβε χώρα, ως γνωστόν, από τις 20 Δεκεμβρίου 1821 έως τις 15 Ιανουαρίου 1822 στη Νέα Επίδαυρο (τότε γνωστή ως Πιάδα) οπότε και ψηφίστηκε το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας.

Των εργασιών προέδρευσε τιμητικά ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κων. Λύρος. Το μήνυμα του Δημάρχου Ηρωικής Νήσου Κάσου κ. Μιχάλη Ερωτόκριτου διαβάστηκε από τον Εκπρόσωπό του κ. Γιώργο Νικ. Τσαμπανάκη, Μέλος της Επιτροπής Πολιτιστικής Διαχείρισης – Προβολής και Επικοινωνίας του Δήμου Η. Ν. Κάσου. Στο τέλος της συνεδρίασης υπογράφτηκε από τους συμμετέχοντες Δημάρχους και Εκπροσώπους των Ιστορικών Επαρχιών το Πρωτόκολλο της Ιστορικής Επανασύνδεσής τους.                                                          Την Κυριακή 20 Μαρτίου οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στην οποία παραβρέθηκαν τα σχολεία της περιοχής και πλήθος επισήμων και συνεχίστηκε με επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο της αναθηματικής στήλης της Α΄ Εθνοσυνέλευσης στην πλατεία Ν. Επιδαύρου, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου. Ακολούθησαν ομιλίες των επισήμων και καταθέσεις στεφάνων.

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Βουλευτής Αργολίδας κ. Γιάννης Ανδριανός ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κων/νου Τασούλα, ο στρατηγός κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, πρώην Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και νυν Σύμβουλος του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, Εκπρόσωποι των κομμάτων της Βουλής, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και οι προσκληθέντες Δήμαρχοι και Εκπρόσωποι των Δήμων.

Με το πέρας των τελετών πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια εντυπωσιακής ανάγλυφης σύνθεσης αφιερωμένης στη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη σύγκλιση της Α΄ Εθνοσυνέλευσης, η οποία τοποθετήθηκε στο χώρο της κεντρικής πλατείας της Νέας Επιδαύρου.

Ο φάκελος του Εκπροσώπου του Δήμου Η. Ν. Κάσου.
Το Προεδρείο της Συνεδρίασης των Δημάρχων και των Εκπροσώπων των Δήμων.
Οι συμμετέχοντες.
Νικ. Τσαμπανάκης, ανάμεσα στους Δημάρχους Δωρίδος Γ. Καπεντζώνη και Η. Ν. Ψαρών Κ. Βρατσάνο.
Σκηνή από τη λειτουργία στον Ι. Ν. Ευαγγελίστριας Νέας Επιδαύρου.
Ο Δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης προσφωνεί τους προσκαλεσμένους.
Το αποκαλυφθέν ανάγλυφο της επετείου των 200 χρόνων της Α΄ Εθνοσυνέλευσης.
Το μνημείο της Α΄ Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου.
Οι παρευρεθέντες επίσημοι.
Ο Εκπρόσωπος του Δήμου Η. Ν. Κάσου Γιώργος Νικ. Τσαμπανάκης με τον οικοδεσπότη Δήμαρχο Επιδαύρου Τάσο Χρόνη.