Δημόσια έκκληση για τη χωροθέτηση, έστω και την ύστατη ώρα, ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟΥ στο ΔΙΑΦΑΝΙ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Δημόσια έκκληση για τη χωροθέτηση, έστω και την ύστατη ώρα, ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟΥ στο ΔΙΑΦΑΝΙ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

του Γιώργου Νικ. Τσαμπανάκη

Έχουν περάσει 19 σχεδόν χρόνια από τότε που ο γράφων άνοιξε για πρώτη φορά στο νησί μας τη συζήτηση για τη δημιουργία Υδατοδρομίου στην Κάρπαθο. 

Έκτοτε και σε όλο το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα το θέμα ήρθε και ξαναήρθε στην Καρπαθιακή και όχι μόνο επικαιρότητα με την άμεση ή έμμεση εμπλοκή στις σχετικές προσπάθειες του γράφοντος, τις περισσότερες φορές, και με σκοπό την χωροθέτηση του υπό δημιουργίαν υδατοδρομίου στο Διαφάνι, όπως ευθύς εξ αρχής και με μακρά σειρά διαβημάτων και άλλων ενεργειών είχαν ζητήσει όλοι οι Ολυμπίτικοι Αυτοδιοικητικοί και Συλλογικοί Φορείς. 

Μόλις πρόσφατα όμως και πιο συγκεκριμένα στις 17 Μαρτίου 2023, αιφνιδιαστήκαμε δυσάρεστα όταν πληροφορηθήκαμε ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου, Μέλη του οποίου είναι τόσο ο Δήμαρχος Καρπάθου Γιάννης Θ. Νισύριος όσο και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μηνάς Μ. Πρωτόπαπας εκαλείτο να αποφασίσει για την “Έγκριση παραχώρησης για χρήση χώρου εντός της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης του λιμένα που βρίσκεται στη θέση Πηγάδια της νήσου Καρπάθου για τη λειτουργία Υδατοδρομίου και τον ορισμό αντικλήτου. 

Για την ενημέρωση όμως των μη πληροφορημένων συμπατριωτών και των άλλων αναγνωστών παραθέτω τον λεπτομερειακό κατάλογο των πρωτοβουλιών και λοιπών κινήσεων που αναλήφθηκαν στο μήκος της τελευταίας εικοσαετίας με σκοπό τη χωροθέτηση του Υδατοδρομίου στο Διαφάνι. 

 • Το έτος 2004 ανοίγει το θέμα με σχετική αρθρογραφία του Γιώργου Νικ. Τσαμπανάκη, τότε Συμβούλου Έκδοσης του εντύπου, στην τοπική μας εφημερίδα «Η Φωνή της Ολύμπου», αρ. φ. 313, Απριλίου – Μαΐου – Ιουνίου 2004, (σ. 24) με τίτλο “Να καθιερωθούν δρομολόγια υδροπλάνου στη γραμμή Ρόδος – Διαφάνι” στο οποίο γίνεται για πρώτη φορά λόγος στην Κάρπαθο για συγκοινωνιακή χρήση επιβατηγών υδροπλάνων.

 

 • Ακολουθεί αργότερα η δημοσίευση στο φύλλο υπ’ αριθμόν 322, Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2006 (σελ. 14) του προαναφερθέντος εντύπου του προεκλογικού προγράμματος της παράταξης “Ολυμπίτικο Μέλλον” του τότε εκλεγέντος Κοινοτάρχη Ολύμπου Καρπάθου Κωστή Μηνά Τσαμπανάκη στο οποίο αναφερόταν ρητώς ότι: …θα αγωνιστούμε, όσο κι αν χρειαστεί να επιμείνουμε για να υλοποιήσουμε την πρωτοπόρα πρόταση για καθιέρωση αεροθαλάσσιας σύνδεσης Ρόδου – Διαφανίου με σύγχρονα υδροπλάνα!” (Σημ.: ο υπογράφων ήταν ο συντάκτης του σχετικού κειμένου).

 

 • Στις 25/2/2014 ο τότε Πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού Ολύμπου Καρπάθου (Π.ΟΡ.Ο.Κ.) Γιώργος Νικ. Τσαμπανάκης υποβάλλει επίσημα στον Δήμαρχο Καρπάθου Μιχάλη Φρ. Χανιώτη έγγραφη πρόταση (αρ. πρωτ. 2/2014-Εξ.) δημιουργίας υδατοδρομίου στην περιοχή Διαφανίου της Βόρειας Καρπάθου και οριοθέτησης του αναγκαίου υδατοδιαδρόμου” με κοινοποίηση προς τους τότε βουλευτές Δωδεκανήσου Β. Υψηλάντη, Μ. Κόνσολα, Δ. Κρεμαστινό, Μ. Ιατρίδου και Δ. Γάκη, προς τον τότε Περιφερειάρχη Ι. Μαχαιρίδη και προς σειρά τοπικών αυτοδιοικητικών παραγόντων μεταξύ των οποίων και ο Ηλίας Βασ. Παπαηλίας με την τότε ιδιότητά του ως Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου. (βλ. και σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Ροδιακή”, 28/2/2014).

 

 • Στις 27/2/2014 και σε συνέχεια της συγκεκριμένης πρότασης ο τότε Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δημήτρης Γάκης κατέθεσε προς τους αρμόδιους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Ναυτιλίας & Αιγαίου και Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου σχετική ερώτηση με αναφορά και πάλι στην ίδρυση υδατοδρομίου στο Βόρειο τμήμα της Καρπάθου (βλ. σχετικά δημοσιεύματα στους ιστότοπους rodosreport.gr & www.e-dimitra.gr). 
 • Στις 27/2/2014 και σε συνέχεια επίσης της προαναφερθείσας πρότασης, απεστάλη προς τον Δήμαρχο Καρπάθου Μιχάλη Χανιώτη ενημερωτική επιστολή του Βουλευτή Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας Μάνου Κονσόλα σχετικά με το νομοσχέδιο «∆ιαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις» στο πλαίσιο του οποίου θα μπορούσε να ενταχθεί η κατασκευή του Υδατοδρομίου Καρπάθου.
 • Στις 17/2/2015 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Ροδιακή” άρθρο που ανέφερε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου ενέκρινε, στη βάση της εισήγησης του τότε Επάρχου Καρπάθου – Κάσου Γιάννη Γ. Μηνατσή, το ποσόν των 150.000€ για τη μελέτη, αδειοδότηση και κατασκευή υδατοδρομίου στην Κάρπαθο.
 • Στις 7/9/2015 η Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου – Κάσου με το υπ’ αριθ. πρωτοκόλλου 1.157 δελτίο τύπου, που έφερε την ιδιόχειρη υπογραφή του τότε Επάρχου Γιάννη Γ. Μηνατσή, ενημέρωνε τους συμπατριώτες μας για την υπογραφή της ενδεδειγμένης ανάθεσης μελέτης και αδειοδότησης του υδατοδρομίου της Καρπάθου από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο. Όπως μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά το δελτίο τύπου “Για το νησί μας η πρόταση που υπάρχει είναι το υδατοδρόμιο να λειτουργήσει στη Βόρεια Κάρπαθο προκειμένου να υπάρξει και στο Βόρειο τμήμα του αεροπορική συγκοινωνία!
 • Στις 24/07/2017 συνάπτεται μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου Προγραμματική Σύμβαση (ΑΔΑ: ΩΠΑ17ΛΞ-0ΑΚ) για την εκτέλεση του έργου: «Μελέτη, κατασκευή και άδειες ίδρυσης και λειτουργία υδατοδρομίου στην Κάρπαθο».
 • Στις 06/2/2020, η Βουλή των Ελλήνων υπερψήφισε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με αντικείμενο «Θέματα υδατοδρομίων, αστικών οδικών μεταφορών και λοιπές διατάξεις», με το οποίο ρυθμίζονται όλα ανεξαιρέτως τα ζητήματα που αφορούν την ίδρυση και λειτουργία Υδατοδρομίων ανά την Ελληνική Επικράτεια.
 • Στις 08/2/2020, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου Ηλίας Βασ. Παπαηλίας τοποθετούμενος ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου στο οποίο παρευρισκόταν και ο τότε Υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Ν. Κόνσολας εισηγήθηκε στο σώμα την αποδοχή απ’ αυτό της θεσμοθέτησης του Υδατοδρομίου Καρπάθου στο Διαφάνι. Στη διατύπωση μάλιστα του εκφρασθέντος αιτήματος είχε ήδη εξασφαλιστεί η δημόσια υποστήριξη όλων ανεξαιρέτως των πολιτευόμενων στην Αυτοδιοίκηση συμπατριωτών μας και των ανά την υφήλιο λειτουργούντων Ολυμπίτικων συλλογικών θεσμών, δηλαδή των: i. π. Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Ηλία Γ. Ζωγραφίδη, ii. π. Επάρχου Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου Γιάννη Γ. Μηνατσή,                                                                                       

iii. Αντώνη Μ. Κωστάκη, Προέδρου του Πολιτισμικού Οργανισμού Ολύμπου Καρπάθου (Π.ΟΡ.Ο.Κ.)                            

iv. Γιώργου Ν. Διακογεωργίου, Προέδρου της Αδελφότητας των Απανταχού Ολυμπιτών Καρπάθου “Η ΔΗΜΗΤΡΑ” (έδρα Πειραιάς), (κατατέθηκε σχετική επιστολή)                                                                                      

v. Νίκου Γ. Αναστασιάδη, Προέδρου της Αδελφότητας Ολυμπιτών Ρόδου “Η ΒΡΥΚΟΥΣ”, (κατατέθηκε σχετική επιστολή)                                                                                      

vi. Νίκου Γ. Πρωτόπαπα, Προέδρου της Αδελφότητας Ολυμπιτών Καρπάθου Νέας Υόρκης Η.Π.Α. “Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ”,                                                                                         

vii. Γιάννη Β. Μαστροβασίλη, Προέδρου του Συλλόγου Ολύμπου-Διαφανίου Καρπάθου Βαλτιμόρης Η.Π.Α. “Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ”,                                                                           

viii. Γιάννη Β. Χατζηβασίλη, Προέδρου του Πολιτιστικού-Αναπτυξιακού Συλλόγου Ολύμπου Καρπάθου “Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ” (έδρα Όλυμπος Καρπάθου),                          

ix. Γιάννη Γ. Τσέρκη, Προέδρου του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Διαφανίου Καρπάθου “Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ” &                                                                         

x. Πόπης Ι. Παυλίδου, Προέδρου της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Συλλόγου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ολύμπου -Διαφανίου Καρπάθου “ΠΟΡΘΜΙΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ” (έδρα Όλυμπος Καρπάθου).     

  

Τοποθετούμενος ο Δήμαρχος Καρπάθου Γιάννης Θ. Νισύριος στο θέμα υποσχέθηκε δημόσια την αποστολή της ομάδας των μελετητών στο Διαφάνι για τη συγκρότηση σχετικής μελέτης.                               

Εντυπωσίασε πάντως τους παρευρεθέντες η δημοσίως διατυπωθείσα εξαιρετικά προωθημένη θέση του Υφυπουργού Μάνου Κόνσολα ο οποίος υποσχέθηκε ούτε λίγο, ούτε πολύ ……. τη δημιουργία πέντε (5) Υδατοδρομίων στην Κάρπαθο…!!!   

 • 10/2/2020, Εκδίδεται Ομόφωνο Ψήφισμα του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου για τη “Δημιουργία Υδατοδρομίου στο Διαφάνι του Δήμου Καρπάθου” (Πρακτικό αρ. 2/2020, Απόφ. α/α 4/2020).
 • 10/2/2020, Απεστάλη Επιστολή (Αρ. Πρωτ. 6) του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου Ηλία Βασ. Παπαηλία με θέμα την χωροθέτηση του υπό δημιουργίαν Υδατοδρομίου Καρπάθου προς τους:  α. Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη,                          

β. Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών Κων/νο Αχ. Καραμανλή,                                                                                  

γ. Υφυπουργό Τουρισμού Μάνο Κόνσολα.                                

η οποία κοινοποιήθηκε και στους:                                              

α. Α΄ Κοσμήτορα της Βουλής των Ελλήνων Βασίλη Υψηλάντη                                                                                     

β. Βουλευτές Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδου, Γιάννη Παππά & Νεκτάριο Σαντορινιό                                                              

γ. Βουλευτή Α΄ Πειραιά Κωστή Κατσαφάδο                              

δ. Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο            

ε. Έπαρχο Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου Πόπη Νικολαΐδου                                                                                   

στ. Δήμαρχο Καρπάθου Γιάννη Νισύριο                                                                   

Επισυναπτόμενο: το Ομόφωνο Ψήφισμα του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου. 

 • Στις 27/8/2020, η Λαϊκή Συνέλευση των Δημοτών της Κοινότητας Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου, που συγκλήθηκε από τον Πρόεδρο Ηλία Βασ. Παπαηλία και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου ενέκρινε ενώπιον της Επάρχου Καρπάθου – Η.Ν. Κάσου Πόπης Ιωάν. Νικολαΐδου και των Αντιδημάρχων του Δήμου Καρπάθου Μανώλη Νικ. Τσέρκη και Δημήτρη Ιωάν. Ζαννάκη διά βοής και ομόφωνα Ψήφισμα (Αρ. Πρωτ. 31/27-8-2020) με το οποίο ζητούσε από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου καθώς και από τον Δήμαρχο Καρπάθου Γιάννη Θ. Νισύριο και το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου την άμεση προώθηση της θεσμοθέτησης του Υδατοδρομίου Καρπάθου στην περιοχή του λιμένα Διαφανίου, αρχής γενομένης με την επίσκεψη στο αμέσως προσεχές διάστημα της Αρμόδιας Επιτροπής των Τεχνικών που θα μελετήσει τα δεδομένα της συγκεκριμένης περιοχής. Έκρινε μάλιστα επιβεβλημένη την υλοποίηση της λύσης αυτής τόσο για λόγους ισόρροπης οικονομικής ανάπτυξης του νησιού της Καρπάθου όσο και για λόγους ιστορικής δικαίωσης των Ολυμπιτών που πρώτοι αυτοί μίλησαν και αγωνίστηκαν με την Αυτοδιοίκητη και την εν συνεχεία Τοπική Κοινότητά τους επί χρόνια για τη δημιουργία Υδατοδρομίου στο Βορρά του νησιού.
 • Στις 11/1/2021, απεστάλη από τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου Ηλία Βασ. Παπαηλία επιστολή (αρ. πρωτοκόλλου 4) προς τον συμπατριώτη μας Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κωστή Ι. Κατσαφάδο με σκοπό την λεπτομερειακή ενημέρωσή του σχετικά με την χωροθέτηση του υπό δημιουργίαν Υδατοδρομίου Καρπάθου.”
 • Στις 4/2/2022, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου Ηλίας Βασ. Παπαηλίας επισκέφτηκε στο γραφείο του στον Πειραιά τον, εξ Ολύμπου Καρπάθου καταγόμενο εκ μητρός, Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κωστή Ιωάν. Κατσαφάδο και ζήτησε με έγγραφο υπόμνημα (αρ. πρωτ. 1/2022) που κατέθεσε τη θεσμοθέτηση του σχεδιαζόμενου Υδατοδρομίου της Καρπάθου στον λιμένα Διαφανίου της Κοινότητας Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη του νησιού και όχι μόνο. Ο κ. Υφυπουργός υποσχέθηκε την αμέριστη βοήθειά του στην ικανοποίηση του υποβληθέντος πατριωτικού αιτήματος.
 • Στις 16/5/2022, εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το σχέδιο της 2ης Τροποποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης που συνήφθη μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου για το έργο: «Μελέτη, κατασκευή και άδειες ίδρυσης και λειτουργία υδατοδρομίου στην Κάρπαθο». Η προγραμματική σύμβαση  παρατάθηκε έως τις 31/12/2024. 

Από την ανάγνωση και μόνο του δημοσιευόμενου καταλόγου  φαίνεται πoιοι ήταν εκείνοι που αγωνιωδώς πάσχισαν επί σειρά  ετών για τη δημιουργία του Υδατοδρομίου της Καρπάθου στο  Διαφάνι για λόγους ιστορικής δικαιοσύνης και ισόρροπης  ανάπτυξης σ’ ένα στρεβλά και υδροκέφαλα αναπτυσσόμενο  νησί.                                                                                                      

Αντί όμως να καταβληθούν από όλους τους αυτοδιοικητικούς  παράγοντες της Καρπάθου και ιδιαιτέρως από τους Ολυμπίτες  αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους οι επίμονες και  συντονισμένες εκείνες προσπάθειες, που θα οδηγούσαν στο  να επιτευχθεί ο δίκαιος και λογικός στόχος που τέθηκε  πρωτοποριακά από το σύνολο των Ολυμπιτών, βρισκόμαστε  σήμερα με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο και με τη  χωροθέτηση του Υδατοδρομίου στο Βρόντη να προωθείται  από τη Δημοτική Αρχή της Καρπάθου δίχως το ελάχιστο  αίσθημα ευθύνης απέναντι στις αναπτυξιακές ανάγκες του  τόπου μας κι έχοντας στο μεταξύ αθετήσει τις υποσχέσεις που  ο ίδιος ο Δήμαρχος Καρπάθου Γιάννης Θ. Νισύριος έδινε  αφειδώς στους ταλαιπωρημένους δημότες της Ολύμπου.     

Ακριβώς λοιπόν επειδή υπήρξα ο πρώτος Καρπάθιος που  μίλησε “πριν του πουλιού να κράξει” για τη δημιουργία  Υδατοδρομίου στην Κάρπαθο και για την χρήση των  υδροπλάνων ως σύγχρονων μέσων εναέριας συγκοινωνίας  στο απομακρυσμένο νησί μας, δικαιούμαι πιστεύω, έστω και  την υστάτη, να καλέσω πρωτίστως τους Ολυμπίτες  

Αυτοδιοικητικούς μας Εκπροσώπους:                                               

α. Νίκο Κ. Νταή, Αντιδήμαρχο Βορείου Καρπάθου                   

β. Μηνά Μ. Πρωτόπαπα, Πρόεδρο της Δημοτικής Παράταξης Α.Π.Ε.Κ.,                                                                 

γ. Μανώλη Νικ. Τσέρκη, πρώην Αντιδήμαρχο Καρπάθου και                                                                                               

δ. Κομνηνό Γ. Σακέλλη, Δημοτικό Σύμβουλο Καρπάθου              

να αναλάβουν χωρίς χρονοτριβή τις ευθύνες που τους  αναλογούν για ένα τόσο κρίσιμο για την ανάπτυξη ολόκληρης  της Καρπάθου θέμα.                                                                        

Είναι βέβαιο ότι εφόσον ξεδιπλωθεί εκ μέρους τους μια  συνετή επιχειρηματολογία υπέρ του ζητήματος, έστω και  τώρα, θα βρεθούν οι υποστηρίξεις που χρειάζονται ώστε να  υλοποιηθεί σύντομα η εξ αρχής ορθώς τεθείσα αναπτυξιακή  αυτή στοχοθεσία.  

Είναι εξ άλλου προφανές ότι δεν θα λείψουν στην υδροκέφαλη πρωτεύουσα του νησιού μας οι δεκαεννέα (19) θέσεις του δις εβδομαδιαίως προσεγγίζοντος υδροπλάνου, όταν υπάρχει σε απόσταση αναπνοής το Κρατικό Αεροδρόμιο Διεθνών Πτήσεων της Καρπάθου με τα δεκάδες, τουλάχιστον τους θερινούς μήνες, προσγειωνόμενα αεροπλάνα των 150 και 200 επιβατών.                                                                                    

Για τον Καρπαθιακό Βορρά, όμως, τα μικρά υδροπλάνα μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην τουριστική ανάπτυξη και στο επιβεβλημένο σπάσιμο της προαιώνιας απομόνωσής του από τον έξω κόσμο. 

Αισιοδοξώ ότι οι προαναφερθέντες αρμόδιοι θα κινηθούν άμεσα και με το επιβαλλόμενο αίσθημα ευθύνης, ώστε να μη χρειαστεί να βρεθούν υπόλογοι ενώπιον της ιστορίας και κάθε νουνεχούς συμπατριώτη!

27.3.2023 

Καρπαθιακά Νέα 

 

27.3.2023

Καρπαθιακά Νέα