Η Δημοσκόπηση του Αιγαίο TV για την Κάρπαθο

Η Δημοσκόπηση του Αιγαίο TV για την Κάρπαθο

Στην εκπομπή “ΜΑΖΙ στις 3”, του Τέρη Χατζηιωάννου, στις 5 Μαρτίου 2021, παρουσιάστηκε δημοσκόπηση με εντολή του ΑΙΓΑΙΟ TV, με θέμα την αποτελεσματικότητα του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων αλλά και την ικανότητα της αντιπολίτευσης. Τόσο του κ. Κατσάνη όσο και του κ. Τσαμπουνιεράκη. Μόνο μια ερώτηση είχε να κάνει με το σύνολο των σημαντικότερων θεμάτων του νησιού.  

Η απορία μας βέβαια έχει να κάνει με τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν την Κάρπαθο (λιμάνι, σχολεία, επαγγελματικός προσανατολισμός, ανεργία) κι αυτά όχι μόνο δεν φάνηκαν αλλά για να χρησιμοποιήσουμε την κατάλληλη λέξη κάπου χάθηκαν.

Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος της έρευνας κ. Ζούπης είμαστε στο 45% της θητείας και σε έναν χρόνο μπαίνουμε σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο. Η έρευνα διεξήχθη 1-3 Μαρτίου και το δείγμα των ερωτηθέντων είναι 300 νοικοκυριά από την εταιρία Opinion Poll. Ο ερευνητής τόνισε ότι για την Κάρπαθο είναι  σημαντικό δείγμα και τα ευρήματα έχουν απόκλειση 1% με 1.5%. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η έρευνα αυτή “αποτελεί μαγνητική τομογραφία για το νησί”!

Όπως μπορείτε να δείτε και στην πρώτη κάρτα τα προβλήματα που ανέφερε το δείγμα ιεραρχικά είναι:

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την επιλογή της εταιρία δημοσκοπήσεων, τέθηκε η πρόταση του Δημάρχου για το δημοτικό λεωφορείο προς το Νοσοκομείο Καρπάθου. Μια πρόταση που ωστόσο απορρίφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου, σήκωσε μεγάλη συζήτηση και δελτία τύπου που οδήγησαν σε όξυνση των σχέσεων των παρατάξεων. Γιατί άραγε δεν τέθηκε το ερώτημα για τη θέση του λιμανιού;  του κτηρίου του ΕΠΑΛ ή κάτι ακόμη πιο επίκαιρο, το άδειο κτήριο του Κέντρου Υγείας;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών είναι υπέρ αυτής της πρότασης που απορρίφθηκε. Δηλαδή θέλουν το δημοτικό λεωφορείο να εκτελεί τη γραμμή προς το Νοσοκομείο. Ενώ ο κ. Ζουπής, όπως ανέφερε, δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για το θέμα, θεωρεί ότι “πρέπει να κοιταχτεί” και είπε ότι “προβάλει σαν μια λαϊκή απαίτηση της κοινωνίας”. Εμείς βέβαια θα επαναλάβουμε αυτά που ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο και μέχρι σήμερα δεν έχουν απαντηθεί: υπάρχει νομιμότητα στη χρήσης του συγκεκριμένου δημοτικού λεωφορείου για την προτεινόμενη γραμμή; μπορεί να εκδοθεί άδεια για ένα τέτοιο δρομολόγιο; 

Στην επόμενη ερώτηση της δημοσκόπησης το θέμα είναι ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Νισύριος. Έγιναν μετρήσεις σε τρια ποιοτικά χαρακτηριστικά και ο κ. Νισύριος αποδείχθηκε το ισχυρό πρόσωπο της Καρπάθου.

Στην ερώτηση: “Είναι κοντά στους Δημότες”: Οι Θετικές κρίσεις είναι 67,8% έναντι 23,4 %

Είναι Αποτελεσματικός: Θετικές κρίσεις είναι 60%,    έναντι 32,5%

Έχει σχέδιο, αν δηλαδή έχει πρόταση για το νησί: Οι θετικές απόψεις φτάνουν το 63,8%, έναντι των αρνητικών 23,8%

Συμπερασματικά σύμφωνα με την έρευνα υπάρχει γενική αποδοχή για τον Δήμαρχο Καρπάθου.

Πόσο ικανοποιημένος είναι από τον Γιάννη Νισύριο, είναι η επόμενη ερώτηση:

Θετική απήχηση 52% έναντι 44% των ερωτηθέντων που δεν είναι ευχαριστημένοι

Στην επόμενη ερώτηση πρωταγωνιστούν οι Αντιδήμαρχοι Καρπάθου:

Μανώλης Τσέρκης  Θετική άποψη 39,1%   Λίγο έως καθόλου     16,1%

Γιάννης Λυριστής  Θετική Άποψη       58,2%          Λίγο έως καθόλου         8,9%

Μιχάλης Μανωλακης Θετική Άποψη 43,1 %       Λίγο έως καθόλου           15,9%

Υπήρχε ερώτηση για την δράση της αντιπολίτευσης: 

Βαθμός ικανοποίησης

πολύ και αρκετά 20%

λίγο και καθόλου 55%

Δεν υπάρχει ικανοποίηση από την αντιπολίτευση σύμφωνα με την δημοσκόπηση

Η έρευνα προχώρησε και σε σύγκριση ανάμεσα στον Δήμαρχο και τους δυο επικεφαλής των παρατάξεων. Ποιος από τους τρεις είναι πιο ικανός. Και σε αυτή την ερώτηση η υπεροχή του κ. Νισύριου είναι εμφανέστατη.

Γ. Νισύριος  39,3%

Μ. Τσαμπουνιεράκης   18%

Χ. Κατσάνης   10,7

Κανένας   17,3

Δεν απαντά   14%

Και στην ερώτηση για το εάν υπάρχει Θετική άποψη για τον κάθε έναν από τους τρεις:

Γ. Νισύριος  73,7%   αρνητικές απόψεις 21%

Μ. Τσαμπουνιεράκης 44% αρνητικές 31%

Χ. Κατσάνης 54,8%  αρνητικές 28,8%

Στην επόμενη ερώτηση Θα μπορούσατε να τον ψηφίσετε ή δεν θα τον ψηφίζατε;

Γιάννης Νισύριος   Ναι 63.8% όχι 30,2

Χρήστος Κατσάνης  Ναι 40,4      Όχι 50, 7

Μιχ. Τσαμπουνιεράκης Ναι 41,9  όχι 48,8

Ο Γιάννης Νισύριος, σύμφωνα με τον υπεύθυνο ερευνών κ. Ζαχαρία Ζούπη, έχει το προφιλ του Δημάρχου που μπορεί να βγει από τον πρώτο γύρο!