Ο Μανώλης Παραγυιός τοποθετείται για το Δημοτικό Στάδιο Καρπάθου

Ο Μανώλης Παραγυιός τοποθετείται για το Δημοτικό Στάδιο Καρπάθου

Με αφορμή την συζήτηση η οποία λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα στην κοινωνία μας , κι αφορά την επισκευή του Δημοτικού Σταδίου Καρπάθου που ξεκίνησε πριν λίγους μήνες, θα ήθελα να καταθέσω δημόσια μερικές δικές μου σκέψεις .

Γράφει ο Μανώλης Παραγυιός

Είναι γνωστό ότι στο νησί μας όπως και σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, έχει καθιερωθεί ως ο “βασιλιάς των σπορ” το ποδόσφαιρο .

Κυρίως, λόγω του καλοκαιρινού τουρνουά στο οποίο έχουν συμμετάσχει πολλές γενιές Καρπαθίων αυτό αποτελεί την κορυφαία αθλητική διοργάνωση και σε συμμετοχή αθλητών και σε αριθμό ατόμων που το παρακολουθούν .

Τα τελευταία χρόνια , με την κατασκευή του κλειστού γηπέδου μπάσκετ το οποίο κατασκεύασε ο Πρωτέας Απερίου παιδιά τα οποία δεν είχαν κλιση για το ποδόσφαιρο έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με το μπάσκετ οργανωμένα και μαζικά .

Την επίσημη αγαπημένη ομάδα ποδοσφαίρου του Ποσειδώνα η οποία συμμετέχει σε επίσημο πρωτάθλημα πλαισίωσε η Karpathos Basketball εκπροσωπώντας το ίδιο επάξια την Κάρπαθο στη Δωδεκάνησο .

Όμως ο αθλητισμός δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο και μπάσκετ , μια πλειάδα αγωνισμάτων αποτελεί τα “αγωνίσματα του στίβου” όπως όλα μαζί αναφέρονται .

Το δημοτικό στάδιο της Καρπάθου πριν τις τελευταίες παρεμβασεις

Αγώνες δρόμου κάθε κατηγορίας , αθλήματα αλμάτων , η σφαίρα και το ακόντιο αποτελούν Ολυμπιακά Αθλήματα .

Τα συγκεκριμένα αθλήματα δεν μπορούν να λάβουν χώρα σε οποιεσδήποτε εγκαταστάσεις καθώς είναι απαραίτητη η ύπαρξη σταδίου συγκεκριμένων προδιαγραφών .

Παιδια παλαιότερων γενεών, που σήμερα βρίσκονται στα 60 και τα 70, είχαν την δυνατότητα να διαγωνίζονται στα αθλήματα αυτά πριν από 50 χρόνια , αφού υπήρχε στάδιο στην περιοχή Μαραθά του Απερίου εκεί που φτιάχτηκε και το σύγχρονο .

Όλοι οι μαθητές της εποχής έχουν να πουν μια ιστορία για τις προπονήσεις με τον αείμνηστο καθηγητή Ζερβουδάκη αλλά και τη συμμετοχή τους σε σχολικούς αγώνες , αγώνες που τους έδιναν την ευκαιρία να μεταβούν στην Ρόδο για να αγωνιστούν σε Δωδεκανησιακό ή και Πανελλαδικό επίπεδο

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 το παλιό εκείνο στάδιο μετατράπηκε σε υπερσύγχρονο, με χρήματα του Ελληνικού Κράτους .

Διοργανώθηκαν σε αυτό οι Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες και ξεκίνησε μία οργανωμένη προσπάθεια με την συμμετοχή πολλών παιδιών .

Μία ολόκληρη “φουρνιά “ ασχολήθηκε με αγωνίσματα στίβου, με καθοδηγητή τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής κ. Βασίλη Διακονή έχοντας αξιοσημείωτες επιτυχίες σε Δωδεκανησιακό επίπεδο .

Δυστυχώς, μετά από λίγα χρόνια το στάδιο έπαψε να συντηρείται , κακοποιήθηκε και εν τέλει περιήλθε σε κατάσταση εγκατάλειψης .

Αν και πολλές φορές ομιλούμε για έλλειψη ενδιαφέροντος από το “επαίσχυντο κράτος των Αθηνών” , στην συγκεκριμένη περίπτωση το κράτος επένδυσε ένα σεβαστό ποσό για τον αθλητισμό των παιδιών μας κι εμείς, τοπικά, αυτό που καταφέραμε ήταν να το αφήσουμε να καταστραφεί εντός μια δεκαετίες !

Πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι λαμθασμένα θεωρούν ότι τούτο συνέβη νομοτελειακά , επειδή δεν υπήρχε η κατάλληλη ποσότητα νερού για να ποτίζεται το χόρτο τους θερινούς μήνες .

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι δεν καταστράφηκε μόνο ο χλοοτάπητας , λόγω έλλειψης νερού , αλλά καταστράφηκαν το ταρτάν , οι αθλητικές εγκαταστάσεις, ο φωτισμός , τα αποδυτήρια, ακόμη κι η περίφραξη είναι σε πολλά σημεία σάπια .

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η προφασιζόμενη έλλειψη νερού αποτελεί το άλλοθι μας ως κοινωνία για την πλήρη εγκατάλειψη του Σταδίου .

Σκοπός του παρόντος άρθρου δεν είναι να αναδείξω τις αιτίες της εγκαταλειψης , ούτε και να αποδώσω τις ευθύνες . Κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε μια σειρά εντάσεων που δεν θα προσέφερε τίποτα ουσιαστικό στον δημόσιο διάλογο εκτός βέβαια από παραδειγματισμό για το μέλλον .

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θέλω να αναδείξω είναι η σημασία της ύπαρξης ενός σταδίου στο νησί μας .

Για τα παιδιά τα οποία μεγαλώνουν αυτή τη στιγμή, όπως τα δικά μου , είναι προφανώς απαράδεκτο να μην έχουν τη δυνατότητα να κάνουν άλμα σε ένα σκάμμα , κάτι που έκανε ο παππούς και η γιαγιά τους πριν 50 χρόνια .

Να μην έχουν πατήσει το πόδι τους σε ταρτάν για να τρέξουν, όπως κάνουν όλα σχεδόν τα παιδιά της ηλικίας τους στην υπόλοιπη χώρα .

Να μην έχουν κάνει βολές με σφαίρα , να μην έχουν κάνει άλμα εις ύψος, να μην ξέρουν τι θα πει εσωτερικός ή εξωτερικός διάδρομος στους αγώνες δρόμου .

Δεν θα αναφέρω περισσότερες λεπτομέρειες, για την σημασία του όσον αφορά την ενασχόληση των παίδων αλλά και των ενηλίκων με τον αθλητισμό, είναι νομίζω αδιαμφισβήτητη .

Όπως αδιαμφισβήτητη είναι και η παραδοχή ότι η διοργάνωση εκ νέου αγώνων στίβου στην Κάρπαθο θα δώσει το ερέθισμα σε καινούργιες γενιές παιδιών να ασχοληθούν με τα αθλήματα του Στίβου .

Κι εδώ πρέπει να τονιστεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει το νησί μας να φιλοξενήσει ξανά στο μελλον αγώνες ίδιου ή μεγαλύτερου βεληνεκούς με τους Αιγαιοπελαγίτικους είναι να διαθέτει Στάδιο με τις ανάλογες προδιαγραφές.

Στις προδιαγραφές αυτές συμπεριλαμβάνεται η ύπαρξη φυσικού κι όχι τεχνητού χλοοτάπητα !

Πολύς λόγος γίνεται για τα πενήντα κυβικά την ημέρα (ο νέος υβριδικός του τάπητας καταναλώνει τα μισά σχεδόν από αυτά που θα κατανάλωνε ο κλασσικός χλοοτάπητας ) που θα χρειάζεται το καλοκαίρι .

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναλογιστούμε σαν κοινωνία αν αξίζει από τα σχεδόν 6500 κ.μ. που χρειάζεται η Κάρπαθος καθημερινά το καλοκαίρι , να ξοδεύουμε και…50 για την άθληση των παιδιών μας .

Δεν αποτελούν άραγε σταγόνα στον ωκεανό, μιας και μιλάμε για νερό , μπροστά στα εκατοντάδες κυβικά την ημέρα που χάνονται λόγω των άθλιων δικτύων, λόγω των παράνομων παροχών , για πότισμα με πρωτόγονο τρόπο ή τα εκατοντάδες κυβικά που χρειάζονται τα τουριστικά καταλύματα με πισίνες που συνεχώς χτίζονται ;

Από την μια λοιπόν έχουμε την σπουδαιότητα της ύπαρξης του σταδίου προς όφελος των πολιτών όπως ανέλυσα παραπάνω, οφείλω όμως από την άλλη να τονίσω και μια άλλη εξίσου σημαντική παράμετρο που συνδέεται με την τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας .

Ο αθλητικός τουρισμός είναι ένα μεγάλο κομμάτι της τουριστικής πίτας που προσελκύει υψηλού εισοδήματος επισκέπτες .

Είναι δεδομένο ότι πιθανή επιλογή λόγω των αρίστων κλιματικών συνθηκών της Καρπάθου από μία επαγγελματική ομάδα ( ανεξαρτήτως αθλήματος ) του εσωτερικού ή του εξωτερικού θα προσφέρει τεράστια επιπλέον προβολή στον τόπο μας και θα ανοίξει νέους ορίζοντες στην ανάπτυξη του.

Πολλά μέρη ανά τον κόσμο συνδυάζοντας μόνο το καλό κλίμα και τις αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν αναπτυχθεί τουριστικά και εξασφαλίζουν τα προς το ζην από τον αθλητικό τουρισμό . Η Κάρπαθος ανήκει στα μέρη εκείνα του πλανήτη που προικίστηκαν εκτός από απαράμιλλη φυσική ομορφιά και με άριστες κλιματολογικές συνθήκες .

Η ύπαρξη αθλητικών εγκαταστάσεων, διεθνών προδιαγραφών, μπορεί λοιπόν να λειτουργησει σαν κίνητρο για τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα , απαραίτητη για την ανάπτυξη προς την προαναφερθείσα κατεύθυνση .

Αν κάποιους ξενίζει η σκέψη αυτή, ας δουν ότι αυτό συμβαίνει ήδη στην ευρύτερη περιοχή του Αφιάρτη όπου υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη, με μόχλευση εκατομμυρίων κυρίως λόγω των αθλητικών εγκαταστάσεων του Windsurfing .

Εκεί το 90% των εγκαταστάσεων έχουν “ κατασκευαστεί “ από την φύση καθώς το ανάλογο “στάδιο “ αποτελεί η θάλασσα , στη συγκεκριμένη περίπτωση κατασκευάστηκαν και επισκευάζονται με πόρους του κράτους που αν δεν απορροφηθούν από την Κάρπαθο θα απορροφηθούν από άλλες περιοχές .

Η πολυδιάστατη, λοιπόν, τουριστική ανάπτυξη που όλοι οραματιζόμαστε προϋποθέτει να έχουμε αμβλεία οπτική γωνία στον τρόπο που κοιτάμε το μέλλον της !

 Κλείνω με την ευχή σύντομα το Στάδιο να ξαναγίνει πλήρως λειτουργικό , να αποδώσει υπεραξία στον τόπο μας και, κυρίως, να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των παιδιών και των ενηλίκων .

Μανώλης Παραγυιός

17.3.2024

Καρπαθιακα Νέα