karpathiakanea.gr

ΚΑΡΠΑΘΟΣ - Με την επίκληση Εθνικής Ασφάλειας προσπαθούν να ανοίξουν δρόμο σε περιοχή NATURA

ΚΑΡΠΑΘΟΣ - Με την επίκληση Εθνικής Ασφάλειας προσπαθούν να ανοίξουν δρόμο σε περιοχή NATURA

Σωστό ή τεράστιο λάθος να γίνει δρόμος για το ΤΡΙΣΤΟΜΟ της Καρπάθου; αναφέρει στην πρόσφατη καμπάνια που ξεκίνησε πρόσφατα η κα Ευαγγελία Μαρίνα Αγαπίου, γνωστή επαγγελματίας του τουρισμού με εντονότατη οικολογική συνείδηση, η οποία ζητά από πολίτες να συνταχθούν μαζί της και να υπογράψουν για να μην γίνει ο δρόμος για το Τρίστομο.

Περισσότερο από μια 10ετια κρατούν οι προσπάθειες για ανοιχτεί δρόμος στην περιοχή που είναι NATURA, μια από τις επίσημα παρθένες και προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας. Η περιοχή αυτή είναι καταφύγιο για τα πλάσματα που βρίσκονται σε εξαφάνιση!

Οι περιοχές (ή «τόποι») Natura 2000 αποσκοπούν στην προστασία των περιοχών που θεωρούνται βασικές για επιλεγμένα είδη χλωρίδας και πανίδας ή τύπους οικοτόπων μεταξύ αυτών που καλύπτει η οδηγία για τους οικοτόπους και η οδηγία για τα πτηνά. Πρόκειται για είδη και οικοτόπους που απειλούνται με εξαφάνιση, είναι ευάλωτα, σπάνια ή ενδημικά, ή συνιστούν εξαιρετικά παραδείγματα τυπικών χαρακτηριστικών μίας ή περισσότερων από τις εννέα βιογεωγραφικές περιοχές της Ευρώπης.

Δυο φορές, όπως θα διαβάσετε στα επίσημα έγγραφα που παραθέτουμε, το δημοτικό συμβούλιο Δήμου Καρπάθου ψήφισε ομόφωνα για αυτή τη διάνοιξη του δρόμου ενώ υπάρχουν σχετικές εγκρίσεις ακόμα και από τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευομένων περιοχών Καρπάθου-Κάσου! (έχουμε ζητήσει τα σχετικά έγγραφα από τον Φορέα ωστόσο μέχρι σήμερα δεν τα έχουμε λάβει) καθώς και αποφάσεις-εγκρίσεις της Κοινότητας Ολύμπου.

Οι παλαιές αποφάσεις, που σήμερα δημοσιεύουμε, δεν ισχύουν πλέον και θα χρειαστούν νέες από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καρπάθου. Υπάρχει ωστόσο η ανάλογη γνώση και η απαιτούμενη οικολογική ευαισθησία, ώστε το θέμα να τοποθετηθεί στη σωστή του βάση;

Αυτού του είδους η ανάπτυξη, συμβάλλει εντέλει στην διατήρηση του χαρακτήρα και τη ιδιαιτερότητας της Καρπάθου; και πως συνάδει όλοι να μιλούν για το νησί του πολιτισμού, της παράδοσης κι ενώ υπάρχει ένα ολόκληρο οικοσύστημα στην Β. Κάρπαθο εμείς δεν αναφέρουμε καν την μέθοδο που θα ακολουθήσουμε για τη διάνοιξη του δρόμου αλλά ούτε και σε τι τελικά αποσκοπεί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός.

Μάλιστα ακούσαμε ακόμη και για αγροτική ανάπτυξη στην εκεί περιοχή και αναρωτιόμαστε όλες οι άλλες περιοχές που έχουν δρόμους γιατί δεν έχουν αναπτυχθεί στον πρωτογενή τομέα; Μήπως επιθυμούμε την μαζίκη τουριστική ανάπτυξη και αυτό τι θα σημάνει σε μια περιοχή Natura;

Στον 21ο αιώνα, στο σταυροδρόμι των μεγάλων παγκόσμιων αλλαγών, με την κλιματική αλλαγή να μας καθορίζει και οι σκέψεις για το περιβάλλον να αλλάζουν την ουσία τη ανθρώπινης αντίληψης,  η Κάρπαθος έχει ανάγκη νέο δρόμο για το Τρίστομο; ή έχει αδήριτη ανάγκη τη διατήρηση του οικοσυστήματος, την ηθική ιδιαιτερότητα του Τριστόμου και τη διαφύλαξη του ως κόρη οφθαλμού; Σε έναν τόπο που δικαίως έχουν επενδυθεί πολλά χρήματα από τη χώρα μας και την Ε.Ε. για να προστατευτεί η μοναδικότητα του.

Πριν προχωρήσουμε σε βιαστικές απαντήσεις, ας διαβάσουμε το ιστορικό. Εμάς πάντως μας έκανε εντύπωση η σπουδή να ανοίξει ένας ακόμη δρόμος, χωρίς να υπογραμμίζεται ότι πρόκειται για μια περιοχή NATURA με ότι αυτό συνεπάγεται. Θα πρέπει ο Δήμος Καρπάθου να εξηγήσει γιατί επιθυμεί με τόση ζέση να ανοίξει αυτό το δρόμο, να μελετήσει όλες τις συνέπειες και να πείσει το σύνολο της κοινωνίας για την αναγκαιότητα του.


Στην ανοιχτή επιστολή η κα Αγαπίου ιδρύτρια του ecotourism karpathos αναφέρει:

Το Φυσικό Λιμάνι Τρίστομου είναι ο πυρήνας της Προστατευόμενης Περιοχής στην Κάρπαθο με τον υψηλότερο βαθμό προστασίας λόγω του εύθραυστου οικοσυστήματος χλωρίδας και πανίδας.

Εκεί βρίσκεται και ο μοναδικός υγρότοπος του νησιού, όπου πολλά είδη αποδημητικών πτηνών βρίσκουν καταφύγιο την άνοιξη και το φθινόπωρο. Επιπλέον, ο κόλπος του Τρίστομου είναι καταφύγιο και τόπος αναπαραγωγής ψαριών και οστρακοειδών.

Η κατασκευή ενός δρόμου θα ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ και θα ΔΙΑΤΑΡΑΞΕΙ την ισορροπία του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ χωρίς να προσφέρει κάτι θετικό στην προστατευόμενη περιοχή.

Τα αποτελέσματα αυτού του δρόμου θα είναι ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΑ και θα ΧΑΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ τη μοναδική παρθένα περιοχή του νησιού μας.

Στηρίξτε την προσπάθειά μας και ας πούμε μαζί ΟΧΙ στον δρόμο και την καταστροφή.

Υπογράψτε και βοηθήστε μας να σώσουμε το TRISTOMO

 


Το θέμα του δρόμου για το Τρίστομο δεν είναι μια σημερινή ιδέα, πολλά χρόνια πίσω, από την εποχή που η Όλυμπος ήταν ανεξάρτητη κοινότητα είχαν γίνει οι πρώτες ουσιαστικές κινήσεις, είχε αναλάβει η ΑΝΔΩ έγινε προκήρυξη και είχε βρεθεί η χρηματοδότηση. Τότε όμως ο δρόμος είχε κολλήσει στις υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιοκτητών.


Οι δυο προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Καρπάθου

Στις 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ του  2014,  στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συζητήθηκε και ψηφίστηκε  Ομόφωνα το θέμα

Έγκριση μελετη έργο«Αποπεράτωση αγροτικού δρόμου Αυλώνας – Κοιλιούς Κοινότητας Ολυύμπου Νήσος Καρπάθος και υποβολή αίτησης χρηματοδότησης πράξης στο πρόγραμμα «ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 2007 -2013» ΜΕΤΡΟ 321 «Βασικές υπηρεσίες για την οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό».

O Πρόεδρος του ΔΣ ανέφερε και την απόφαση 88/2014 περί υποβολής πρότασης για το έργο αυτό από την προηγούμενη δημοτική αρχή και ευχαρίστησε το Δήμαρχο, τον πρώην δήμαρχο κ. Μιχάλη Χανιώτη την Τεχνική Υπηρεσία και όσους βοήθησαν εντός και εκτός Καρπάθου για το έργο αυτό.

Οκ. Χανιώτης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το μέτρο αυτό παρατήρησε ωστόσο ότι έπρεπε το θέμα να έλθει νωρίτερα αφού υπήρχε ήδη η απόφαση του ΔΣ και η μελέτη και επεσήμανε τη σημασία που έχει η διαχειριστική επάρκεια που διαθέτει ο Δήμος Καρπάθου από το 2012 και είπε ότι πάση θυσία πρέπει να διατηρηθεί.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών είπε ότι είναι ευχής έργο που ο Δήμος κάνει την προσπάθεια ένταξης αυτών των δύο έργων, η πρόσκληση ενδιαφέροντος εκδόθηκε 2/10 ο Δήμος έτρεξε και προσπάθησε, έκανε την τροποποίηση των τιμών στη μελέτη του 2005 η οποία συμπληρώθηκε και έγιναν οι απαιτούμενες τροποποιήσεις. Επί τροχάδην οι Τεχνικές υπηρεσίες έπραξαν το καθήκον τους.
Τοποθετήθηκαν επίσης οι Δημοτικοί σύμβουλοι Τσαμπουνιεράκης Μιχαήλ,  Δήμαρχος Γεώργιος, Πρωτόπαπας Γεώργιος και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ολύμπου κ. Μακρυμανώλης Ιωάννης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση Λαμβάνοντας υπόψη
1. Την ανωτέρω εισήγηση

Την αριθ. πρωτ. 19354/2-10-2014 επιστολή ενημέρωσης του Ειδικού Γραμματέα της ειδικής υπηρεσίας εφαρμογής του Προγράμματος κ. Δημήτρη Ιατρίδη

  1. Σις σχετικές διατάξεις του ν. 3852/2010

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Εγκρίνει τη μελέτη του έργου «Αποπεράτωση αγροτικού δρόμου Αυλώνας-Κοίλιος Κοινότητας Ολύμπου Νήσος Καρπάθος» .

Εγκρίνει την Υποβολή αίτησης Χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΛΛΑΔΑ 2007-2013»

Η απόφαση αυτή πήρε αριθμό 178/2014.


Η 2η ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση Δημ. Συμβουλίου Δήμου Καρπάθου

Το Δημοτικό Συμβούλιο στις 15.11.2017 ύστερα από διαλογική συζήτηση και λαμβάνοντας υπόψη:

  1. το υπόδειγμα της προγραμματικής σύμβασης 2. την τεχνική έκθεση του έργου.
    3. το ν. 3852/2010
    4. το ν. 4407/2016

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Εγκρίνει την σύναψη της Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υλοποίηση του έργου: Αποπεράτωση αγροτικού δρόμου Αυλώνα – Κοίλιους Κοινότητας Ολύμπου Νήσου Καρπάθου.
Στο άρθρο 8 της σύμβασης που αφορά την σύσταση Επιτροπής παρακολούθησης του έργου με την επωνυμία ̈Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του Έργου (ΚΕΠΕ) ̈ με έδρα τον Δήμο Καρπάθου ορίζεται από την μεριά του Δήμου Τακτικό Μέλος ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Ηλίας Λάμπρος και αναπληρωτής του ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος – Καθαριότητας και Δημοτικής Ενότητας Ολύμπου κ. Τσέρκης Εμμανουήλ.
Εξουσιοδοτείται ο ∆ήμαρχος Καρπάθου κ. Ηλίας Λάμπρος για την υπογραφή της προαναφερόμενης προγραμματικής σύμβασης εφόσον πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις.

Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 218-2017.
Γι’ αυτό συντάχθηκε το πρακτικό αυτό και υπογράφεται ως παρακάτω (θα το βρείτε στο τέλος)

 

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Καρπάθου εκείνη την περίοδο (2017) εκδόθηκαν τα παρακάτω δελτία τύπου για το θέμα:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY-Θέμα : « Ο Δήμος Καρπάθου δρομολογεί την κατασκευή του δρόμου Αυλώνα – Τρίστομο».» -Ευοδώνονται σταδιακά οι προσπάθειες του Δήμου Καρπάθου για την κατασκευή του δρόμου Αυλώνα – Τρίστομο. Εχθές 1η Αυγούστου Τεχνικό Κλιμάκιο της ΜΟΜΚΑ με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου αναγνώρισαν επί του εδάφους την περιοχή κατασκευής του δρόμου, όπως αυτή έχει προκύψει από παλαιότερη μελέτη.

Με την κατασκευή του δρόμου αριθμός δημοτών θα αποκτήσει πρόσβαση στις περιουσίες του, το νησί θα αποκτήσει ένα ακόμη τουριστικό προορισμό ενώ θα είναι επισκέψιμη και η παλιά Ιταλική Ναυτική βάση. Το όλο έργο θα κατασκευαστεί με προγραμματική σύμβαση και σύμπραξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Δήμου Καρπάθου.

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Καρπάθου


Συνάντηση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Ηλίας Ανδρ. Λάμπρος με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας  κ. Πάνο Καμμένο, στις 9/2/2018.

Κατά την διάρκεια της εν λόγω προγραμματισμένης συνάντησης, υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση για τη διάνοιξη δρόμου που θα ενώνει  την Αυλώνα με τους Κοιλίους, συνολικού μήκους 5,5 χλμ.

Η εκτέλεση  των εργασιών θα πραγματοποιηθεί με τη σύμπραξη του Δήμου  Καρπάθου με τη ΜΟΜΚΑ.

Στόχος είναι να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες μέχρι το Πάσχα.

 


Τελευταία και πιο πρόσφατη κίνηση για τη διάνοιξη του δρόμου για το Τρίστομο έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου 2022 όταν επισκέφθηκε την Κάρπαθο ο συμπατριώτης μας υπ. Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης με τον Υφυπουργό Υποδομών και Δικτύων κ. Γεώργιο Καραγιάννη.

Σε συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Καρπάθου κ. Νισύριο ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν  ήταν και αυτός ο δρόμος και η συμβολή των δυο υπουργών για την υλοποίηση της διάνοιξη του. Στο δελτίο τύπου του Δήμου Καρπάθου αναφέρεται:

Την ολοκλήρωση της διάνοιξης του δρόμου μέχρι το Τρίστομο στην περιοχή της Ολύμπου. Του παραδόθηκε ο πλήρης φάκελος με το ιστορικό και την επικαιροποιημένη μελέτη που εκπονήθηκε με προσωπική επιμέλεια του Δημάρχου. Δεσμεύτηκε ότι θα επιμεληθεί κι ο ίδιος προσωπικά σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί το σημαντικό αυτό έργο που θα αξιοποιήσει μια περιοχή ιδιαίτερου κάλλους όπως είναι το Τρίστομο.


 

27.4.2023

Καρπαθιακά Νέα