«Τα Δωδεκάνησα στην Εθνεγερσία του 1821» το βιβλίο του Μανώλη Μακρή παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη

«Τα Δωδεκάνησα στην Εθνεγερσία του 1821» το βιβλίο του Μανώλη Μακρή παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη

Γράφει ο Μανώλης Κασσώτης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.  Την Κυριακή στις 23 Οκτωβρίου στην Αστόρια της Νέας Υόρκη έγινε η βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Μακρή «Τα Δωδεκάνησα στην Εθνεγερσία του 1821». Η εκδήλωση άρχισε με αρτοκλασία και επιμνημόσυνη δέηση στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των Δωδεκανησίων που έδωσαν τη ζωή τους στην Επανάσταση του 1821, ιερουργούντων του ιερατικού προϊσταμένου, π. Ανάργυρου Σταυρόπουλου και του π. Γεωργίου Κασαπόγλου.

Στην εκδήλωση προσήλθε η πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Μαρία Μαραγκού με σύσσωμο το Δ.Σ., τα προεδρεία των τοπικών Δωδεκανησιακών συλλόγων,  αρκετοί Δωδεκανήσιοι και άλλοι ομογενείς.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου. Επίσης μεταξύ των άλλων προσήλθαν ο πρόεδρος της Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου και Αγίας Αικατερίνης Στέφανος Θωμάτος, ο πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Θεόδωρος Παυλάκος, η αναπληρώτρια συντονίστρια Παιδείας του Ελληνικού προξενεία Ειρήνη Γράψια, ο πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ακαδημίας Δημοσθένης Τριανταφύλλου και ο πρόεδρος του Εθνικού Δωδεκανησιακού Συμβουλίου Αμερικής Μανώλης Κασσώτης.

Στιγμιότυπο από την Θεία Λειτουργία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε εκδήλωση στην κοινοτική αίθουσα όπου εκ μέρους της Ομοσπονδίας προσφέρθηκε καφές, αναψυκτικά, γλυκά και παραδοσιακά εδέσματα.

Ακολούθησε η βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Μακρή, όπου η κ. Μαραγκού αφού ευχαρίστησε τους παρευρεθέντες για την παρουσία τους,  αναφέρθηκε στο σκοπό και την σημασία της εκδήλωσης.

Ο δε γενικός Πρόξενος, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου συνεχάρη την Ομοσπονδία για την οργάνωση της εκδήλωσης, και γενικά τους απανταχού Δωδεκανησίους και αυτούς που συνέβαλαν στην έκδοση του βιβλίου, και στην συνέχεια αναφέρθηκε στην συμμετοχή των Δωδεκανησίων στην Επανάσταση του 1821.

Από αριστερά διακρίνονται ο γενικός Πρόξενος, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, η πρόεδρος Μαρία Μαραγκού, ο πρόεδρος της Κοινότητος, Στέφανος Θωμάτος, Ειρήνη Γράψια, Νίκος Καρτάλης (αντιπρόεδρος) και Μανώλης Κασσώτης. Φωτογραφία: ευγενική παραχώρηση Ειρήνης Σακέλλη.

Ακολούθησε η βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου από τον Μανώλη Κασσώτη,  και στην συνέχεια μίλησαν για το βιβλίο και την συμμετοχή των Δωδεκανησίων στην Επανάσταση του 1821 ο π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, η Ειρήνη Γράψια και ο Δημοσθένης Τριανταφύλλου.

Ιδιαίτερα τονίστηκε η σημασία της Αγγλικής έκδοσης για την παροικία μας και κυρίως για την νέα μας γενεά.

Εκτός των Δωδεκανησίων πολλοί άλλοι ομογενείς παρακολούθησαν την βιβλιοπαρουσίαση και προμηθεύτηκαν το βιβλίο. Αν και ένας ωκεανός χωρίζει την Ομογένεια από την Ελλάδα, η καρδιά της κτυπά εκεί που βρίσκονται οι ρίζες της.

Από αριστερά διακρίνονται οι Στέφανος Θωμάτος, Μανώλης Κασσώτης, π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, Νίκος Καρτάλης, Μαρία Μαραγκού, Ειρήνη Γράψια και Δημοσθένης Τριανταφύλλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ομιλία Μανώλη Κασσώτη

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Μανώλη Κασσώτη το οποίο κέντρισε το ενδιαφέρον του ακροατηρίου:

Μέσα στο γενικότερο επετειακό κλίμα που δημιούργησε η συμπλήρωση 200 χρόνων από το ξεκίνημα του αγώνα της εθνικής Παλιγγενεσίας, έγινε αισθητή η έλλειψη ενός συνοπτικού βιβλίου για όσα συνέβησαν τότε στα Δωδεκάνησα. Εκτός από το Ολοκαύτωμα της Κάσου, τις σφαγές της Κω, τη ναυμαχία του Γέροντα και την ηγετική συμβολή του Εμμανουήλ Ξάνθου στην ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, αξιόλογες υπήρξαν οι αγώνες και θυσίες όλων των Δωδεκανησίων. Και μια εύγλωττη απόδειξη της ελληνικότητας της Δωδεκανήσου, είναι ασφαλώς το γεγονός ότι τα νησιά μας έλαβαν εξαρχής ενεργό μέρος στην Εθνεγερσία του 1821 και στάθηκαν αλληλέγγυα στο μαχόμενο Έθνος.

Κι ο σημερινός Δωδεκανήσιος αναγνώστης, σε όποιο μέρος του κόσμου και αν βρίσκεται, ιδιαίτερα η νέα γενιά, επιθυμεί να έχει μια συνολική εικόνα για την ιστορική και πολιτισμική φυσιογνωμία του τόπου του, όπως δημιουργείται κι εξελίσσεται μέσα στους αιώνες του εθνικού βίου, κι ανάμεσα σ’ όλα επιθυμεί να γνωρίζει και τα συμβάντα, πολεμικά και πολιτικά, σχετικά με τις τύχες της Δωδεκανήσου στα χρόνια του μεγάλου απελευθερωτικού αγώνα.

Αυτή την ανάγκη του ευρύτερου αναγνωστικού κοινού θέλησε να εξυπηρετήσει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου με την παρούσα έκδοση του βιβλίου του Μανόλη Μακρή, «Τα Δωδεκάνησα στην Εθνεγερσία του 1821», που εκδόθηκε και στα Αγγλικά.

Το λάβαρο της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αμερικής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο συγγραφέας είναι πολυγραφότατος, έχει ασχοληθεί με την ιστορία και λαογραφία της Δωδεκανήσου, και τα τελευταία 15 χρόνια υπηρετεί ως πρόεδρος την «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου». Και όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης, εφαρμόζει αυτό που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός: «Το Έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές».

Όσον αφορά την οριοθέτηση του θέματος, ο συγγραφέας έκρινε ότι  δεν έπρεπε να περιοριστεί στην υπό στενή έννοια «συμβολή» των Δωδεκανησίων στην Επανάσταση. Δεν ήταν εύκολο να διαχωριστεί η ιστορία μιας συγκεκριμένης περιοχής· η ελληνική επανάσταση είναι ενιαία, τα όσα συμβαίνουν σε μια περιοχή είναι συνέχεια και απόρροια όσων συμβαίνουν σ’ άλλες περιοχές.

Ο συγγραφέας έκρινε αναγκαία την πρόταξη εισαγωγικών κεφαλαίων, που αναφέρονται σε γεγονότα και καταστάσεις των προεπαναστατικών χρόνων, ξεκινώντας από την Οθωμανική κατάκτηση και το ειδικό προνομιακό καθεστώς των νησιών, πλην της Ρόδου και Κω, όπου ίσχυσε το κανονικό διοικητικό και φορολογικό σύστημα της οθωμανικής επικράτειας.  Σε χωριστά κεφάλαια αναφέρεται στους σκοτεινούς αιώνες της Τουρκοκρατίας, στις αυθαιρεσίες και τις καταπιέσεις, στην μάστιγα των πειρατικών επιδρομών, στο ρόλο της Εκκλησίας, της παιδείας και της λαϊκής παράδοσης κατά τους δύσκολους εκείνους καιρούς, στην επίδραση που είχαν στα νησιά οι Βενετοτουρκικοί και οι Ρωσοτουρκικοί πόλέμοι, για να έλθει στην ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας και την προετοιμασία του απελευθερωτικού αγώνα. Με αυτά τα κεφάλαια, που προσδιορίζουν το ευρύτερο ιστορικό τοπίο, γίνεται εύκολο στον αναγνώστη να κατανοήσει όλα όσα διαδραματίζονται στη συνέχεια.

Και με την Έναρξη του αγώνα, οι Δωδεκανήσιοι δηλώνουν πρόθυμοι να παλέψουν για την ελευθερία του Γένους με τα καράβια τους, ακόμη και με την ζωή τους, για να ακολουθήσουν οι σφαγές και λεηλασίες στην Κω και τη Ρόδο, και το «Ολοκαύτωμα της Κάσου».

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τις ομιλίες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το βιβλίο συνεχίζει με τα σκληρά μέτρα που παίρνει ο Σουκιούρμπεης εναντίον των νησιωτών, τα σχετικά με την επαρχιακή διοίκηση, τα «δοσίματα» και αυθαιρεσίες, καθώς και με τους αγώνες των Ρόδιων στον Αγώνα της Παλιγγενεσίας, αν και η Ρόδος κατέχεται από ισχυρές Τουρκικές δυνάμεις.

Ακολουθεί η εξιστόρηση του ναυτικού αγώνα με την Ναυμαχία του Γέροντα, ενώ εξιστορούνται και οι προσπάθειες των Ιωαννιτών Ιπποτών να ξαναγυρίσουν στη Ρόδο ζητώντας υπερβολικά και αδιανόητα ανταλλάγματα.

Έτσι φτάνουμε στα τελευταία χρόνια του ένοπλου αγώνα για να ακολουθήσει μια περίοδος αβεβαιότητας, και να έλθει το πρωτόκολλο του Λονδίνου και τα Δωδεκάνησα μένουν εκτός της Ελληνικής Επικράτειας για να συνεχίσουν τους αγώνες τους για 115 ακόμα χρόνια, μέχρι την τελική εθνική τους δικαίωση.

Η Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία τέλεσε αρτοκλασία και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των Δωδεκανησίων που έδωσαν τη ζωή τους στην Επανάσταση του 1821. Φωτογραφία: ευγενική παραχώρηση Ειρήνης Σακέλλη.

Το βιβλίο τελειώνει με Παράρτημα που περιλαμβάνει βιογραφικά στοιχεία Δωδεκανησίων που η πλούσια εθνική δράση και προσφορά τους, υπερβαίνει τα όρια της Δωδεκανήσου.

Την προώθηση και διανομή του βιβλίου στην Αμερική ανέλαβε η Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία. Μεταξύ των άλλων έστειλε σε 50 Πανεπιστήμια στην Αμερική και Καναδά, που έχουν Ελληνικά Προγράμματα, και σε γνωστές βιβλιοθήκες την Αγγλική έκδοση και σε ορισμένες περιπτώσεις μαζί και την Ελληνική. Άλλα 300 περίπου βιβλία διετέθησαν σε συμπατριώτες μας που βρίσκονται, κυρίως, εκτός της Μητροπολιτικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης.

Από την μέχρι τώρα ανταπόκριση των συμπατριωτών μας επιβεβαιώνεται ότι η έκδοση του βιβλίου εκπληρώνει μια δυσαναπλήρωτη ανάγκη και εδώ στην Αμερική. Ένας συμπατριώτης μας από την Βαλτιμόρη αγόρασε 100 βιβλία και τα δώρισε στα μέλη του συλλόγου που ανήκει. Μια συμπατριώτισσά μας από την ίδια πόλη, που ανήκει σε εκκλησιαστική και ομογενειακή επιτροπή, φρόντισε για την προώθηση και διάθεση 30 βιβλίων. Άλλη συμπατριώτισσά μας αγόρασε 12 βιβλία και τα έστειλε ως Χριστουγεννιάτικο δώρο σε συγγενείς και φίλους της.

Συμπατριώτης μας από το Hudson NH, όπου μένουν ελάχιστοι Δωδεκανήσιοι αγόρασε 10 βιβλία και τα δώρισε σε γνωστούς και φίλους του. Ένας άλλος από το Southgate MI, εκτός από τα βιβλία που προμηθεύτηκε, προθυμοποιήθηκε να πάει απέναντι στο Windsor του Καναδά να ταχυδρομήσει με δικά του έξοδα τα βιβλία που προορίζονταν για τα Καναδέζικα Πανεπιστήμια, για να μην υποβληθεί η Ομοσπονδία σε υπερβολικά ταχυδρομικά. Ένας ακόμη συμπατριώτης μας αγόρασε από ένα βιβλίο στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, και όπως είπε, το Ελληνικό είναι για τον εαυτό του και το Αγγλικό για τα παιδιά και τα εγγόνια του. Το ίδια και παρόμοια συνέβησαν και με άλλους συμπατριώτες μας, που μας κάνει να πιστεύουμε ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί και στην δική μας περιοχή, όταν αρχίσει η διάθεση του βιβλίου μέσω των συλλόγων μας.

Από αριστερα οι Νίκος Καρτάλης, Μαρία Μαραγκού, πρόεδρος, Ειρήνη Γράψια, Δημοσθένης Τριανταφύλλου και Αδαμαντία Μαρή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία τέλεσε αρτοκλασία και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των Δωδεκανησίων που έδωσαν τη ζωή τους στην Επανάσταση του 1821. Φωτογραφία: ευγενική παραχώρηση Ειρήνης Σακέλλη.
Από αριστερά διακρίνονται οι π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, Νίκος Καρτάλης, Μαρία Μαραγκού, Ειρήνη Γράψια και Δημοσθένης Τριανταφύλλου.Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

24.10.2022
πηγή anamniseis.net