Οι αδέσποτοι σκύλοι δεν πέφτουν από τα δέντρα

Οι αδέσποτοι σκύλοι δεν πέφτουν από τα δέντρα

Η Αίγινα είναι ένας από τους ελάχιστους δήμους στην Ελλάδα που η ΕΛΑΣ πραγματοποιεί ελέγχους σε κηδεμόνες σκύλων για να διαπιστωθεί εάν ο σκύλος τους είναι τσιπαρισμένος. Αυτό είναι καθοριστικής σημασίας ώστε να επιτευχθεί εξάλειψη των αδέσποτων σκύλων.

Σε περίπτωση μη τσιπαρισμένου και καταχωρημένου σκύλου, η αστυνομία ξεκίνησε τις προειδοποιήσεις στην αρχή της χρονιάς και πλέον επιβάλει πρόστιμο 300 ευρώ. Η αστυνομία της Αίγινας απλώς εφαρμόζει τους νόμους 4039/2012 και 4235/2014 που επιβάλουν ελέγχους για ύπαρξη microchip από το 2012. Οι έλεγχοι είναι σημαντικό στοιχείο του μοντέλου μας για τη ριζική μείωση του αριθμού των νέων εγκαταλείψεων. Είμαστε ευγνώμονες για την εξαιρετική συνεργασία.

Οι αδέσποτοι σκύλοι δεν πέφτουν από τα δέντρα, αλλά είναι άμεση ή έμμεση συνέπεια της εγκατάλειψης. Η εγκατάλειψη είναι εφικτή επειδή οι σκύλοι είναι ανώνυμοι. Το τσιπάρισμα βγάζει τους σκύλους από την ανωνυμία και συνδέει τον σκύλο με τον ιδιοκτήτη του, που μπορεί έτσι να διωχθεί. Στην Αίγινα το Zero Stray Pawject με τον συνεργάτη τους Welttierschutzgesellschaft e.V. επιδότησε τα προηγούμενα 2 χρόνια πάνω από 500 τοποθετήσεις microchip για κηδεμόνες που δεν μπορούσαν να καλύψουν το κόστος του.

Στην Κάρπαθο σήμερα αγωνίζονται οι Φίλοι Ζώων Καρπάθου, Ένωση που ιδρύθηκε πριν από λίγους μήνες και ήδη έχει φροντίσει δεκάδες περιστατικά τα οποία και έχει καταγράψει και έχει δημιουργηθεί βιβλίο συμβάντων. Όπως συμπεραίνουμε από τις καταγραφές το πρόβλημα, όπως κάποιοι ήθελαν να πιστεύουν, δεν είναι καθόλου αμελητέο! Δυστυχώς έχουν βρεθεί κουτάβια ακόμη και κλεισμένα σε σακούλες και πεταμένα σε κάδους. Αναφέρονται πολλές περιπτώσεις κακοποίησης και άγνωστος είναι ο αριθμός των βαρελόσκυλων.

Να σημειώσουμε ότι Δήμος Καρπάθου μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει μόνο σε ένα πρόγραμμα στειρώσεων και φροντίδας αδέσποτων με ιδιώτη κτηνίατρο το οποίο  έχει ολοκληρωθεί από τις αρχές του 2020.

πληροφορίες για την Αίγινα  Zero Stray Pawject