Πέρασαν δακτυλίδι με δορυφορικό πομπό σε ΣΠΙΖΑΕΤΟ της ΣΑΡΙΑΣ!

Πέρασαν δακτυλίδι με δορυφορικό πομπό σε ΣΠΙΖΑΕΤΟ της ΣΑΡΙΑΣ!

Ακόμη μια φορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η μοναδική Σαρία και η πλούσια πανίδα της! Πριν από λίγες ημέρες οργανώθηκαν αποστολές στο μικρό νησί Βόρεια της Καρπάθου στο πλαίσιο του Προγράμματος  LIFE Bonelli eastMed «Διαχείριση και Διατήρηση των Πληθυσμών του Σπιζαετού στην Ανατολική Μεσόγειο» (LIFE17 NAT/GR/000514).

Στόχος ήταν να βρεθεί φωλιά Σπιζαετών. Ομάδα του Προγράμματος LIFE Bonelli East Med από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης σε συνεργασία με τον ΟΦΥΠΕΚΑ της Προστατευόμενης Περιοχής Καρπάθου-Σαρίας, δεν έχασαν την ευκαιρία βρήκαν τη θέση σε έναν γκρεμό, ειδικός αναρριχητής κατέβηκε τα απότομα βράχια, βρήκε τη φωλιά κι έφερε τον νεαρό Σπιζαετό. Στη συνέχεια η ομάδα τον σήμανε με δορυφορικό πομπό! Σύντομα θα πετά και θα μας δώσει το στίγμα του ταξιδιού του.

Η αναπαραγωγική περίοδος των Σπιζαετών, όπως αναφέρει η Ορνιθολογική εταιρία,  έχει ξεκινήσει ήδη από τον Φεβρουάριο και στις φωλιές δίνουν αυτή την εποχή το παρών τροφαντοί πτερωμένοι νεοσσοί που σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμοι για την πρώτη τους πτήση.

Ο σπιζαετός είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος αρπακτικό πουλί που αναπαράγεται στην Κάρπαθο και τη Σαρία (μήκος σώματος 55-65 εκατοστά).  Έχει αραιή κατανομή, μια και κάθε ζευγάρι χρειάζεται μεγάλες εκτάσεις για να τραφεί. Την τροφή του αποτελούν κυρίως μικρά θηλαστικά και πουλιά, όπως είναι τα κουνέλια, οι λαγοί, οι πέρδικες και τα περιστέρια, ενώ τα μέρη που προτιμά να κυνηγά είναι ανοικτές εκτάσεις, όπως είναι οι χαμηλοί θαμνώνες.
Στη χώρα μας ο αετός αυτός έχει μια ιδιαίτερη προτίμηση στα νησιά μας. Πάνω από το 50% του πληθυσμού του εντοπίζεται στην Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου, ενώ στη Δωδεκάνησο βρίσκουμε το σπιζαετό σχεδόν σε όλα τα νησιά.
Ο σπιζαετός είναι είδος μονογαμικό και το ζευγάρι φτιάχνει τη φωλιά του σε απότομους γκρεμούς, μακριά από την ανθρώπινη όχληση. Γεννά συνήθως 2 αβγά και τη φροντίδα των μικρών  αναλαμβάνουν και οι δυο γονείς.
Οι νεαροί σπιζαετοί εγκαταλείπουν τη μητρική φωλιά όταν περάσουν περίπου 140 ημέρες από τη γέννησή τους και εγκαθίστανται σε νέες περιοχές, που μπορεί να βρίσκονται 80 έως 600 χλμ μακριά. Εκεί θα φτιάξουν τις δικές τους φωλιές. Προσοχή όμως! Θα τους πάρει περίπου 3-4 χρόνια μέχρι να ενηλικιωθούν και να μπορούν να αναπαραχθούν. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα τους αποκαλούμε ανήλικους, και τους διακρίνουμε έτσι από τους ενήλικους, δηλαδή από εκείνους που είναι σε θέση να αναπαραχθούν.
Ο σπιζαετός είναι ένα προστατευόμενο είδος πουλιού σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Λόγω της μεγάλης μείωσης που υπέστησαν οι πληθυσμοί του στην Ευρώπη τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ο αετός αυτός προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, και μάλιστα έχει αναγνωριστεί η ανάγκη για την προστασία του ως προτεραιότητα για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και βέβαια και για την Ελλάδα.
Ο συνολικός ελληνικός πληθυσμός εκτιμάται σε 100-140 ζεύγη και χαρακτηρίζεται ως «Τρωτός», ενώ στην Ευρώπη θεωρείται «Κινδυνεύον» είδος.
Στη χώρα μας οι κυριότερες απειλές που αντιμετωπίζει το είδος είναι η λαθροθηρία και η μείωση της τροφής του, καθώς επίσης και η σύγκρουσή του με ηλεκτροφόρα καλώδια, τα αιολικά πάρκα και η όχληση που προκαλούν ανθρώπινες δραστηριότητες κοντά στις φωλιές τους.
 

Το πρόγραμμα στοχεύει στην αντιμετώπιση των πιο κρίσιμων απειλών για τον Σπιζαετό στην Ελλάδα και την Κύπρο, μέσω της εφαρμογής στοχευμένων δράσεων διατήρησης σε 22 περιοχές Natura 2000 και τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού διεθνούς δικτύου διατήρησης του Σπιζαετού στις χώρες υλοποίησης του Προγράμματος, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το Πρόγραμμα υλοποιείται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας,  την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, την Υπηρεσία Θήρας & Πανίδας της Κύπρου, το Τμήμα Δασών Κύπρου και την εταιρεία Περιβαλλοντικών Συμβούλων NCC ΕΠΕ σε 22 περιοχές Natura 2000 στην Ελλάδα και την Κύπρο, για την περίοδο 2018-2023, με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη.

πηγή Καρπαθιακά Νέα