Εργασία του Δρ Σαρρή, σε συνεργασία του με τον Καθηγητή Δημ. Μπερτσιμά και την Ομάδα του στο ΜΙΤ, στο Συνέδριο Χειρουργών Θώρακος ΗΠΑ

Εργασία του Δρ Σαρρή, σε συνεργασία του με τον Καθηγητή Δημ. Μπερτσιμά και την Ομάδα του στο ΜΙΤ, στο Συνέδριο Χειρουργών Θώρακος ΗΠΑ

Με ανάρτηση του, ο δρ Γιώργος Σαρρής, διευθυντής καρδιοχειρουργός – παιδοκαρδιοχειρουργός στην Β’ Παιδοκαρδιοχειρουργική Κλινική του “ΜΗΤΕΡΑ”, με καταγωγή από την Κάρπαθο, σε συνεργασία  με τον Καθηγητή Δημήτρη Μπερτσιμά και την Ομάδα του στο ΜΙΤ, αναφέρει ότι εργασία τους συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα του Συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος (Society for Thoracic Surgeons).

“για την εφαρμογή διεθνώς των νέων μεθόδων που αναπτύξαμε για την αντικειμενική αξιολόγηση των παιδοκαρδιοχειρουργικών αποτελεσμάτων με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης, η τελευταία σχετική μας εργασία συμπεριλήφθηκε στο Επιστημονικό Πρόγραμμα του Ετησίου Συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος (Society for Thoracic Surgeons).

Η με απόλυτα μαθηματική αντικειμενικότητα αξιολόγηση των χειρουργικών αποτελεσμάτων των παιδοκαρδιοχειρουργικών κέντρων με την μέθοδό μας λαμβάνει υπόψιν με μεγάλη ακρίβεια την περιπλοκότητα των περιστατικών που αντιμετωπίζει το κάθε κέντρο.

Η αξιολόγηση είναι φυσικά απαραίτητη σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας, όμως ακόμα περισσότερο στην ιατρική και ιδιαίτερα στο ευαίσθητο αντικείμενο της χειρουργικής της καρδιάς των παιδιών, αφού έτσι διασφαλίζεται η απαραίτητη επιστημονική ειλικρίνεια. Τέτοια αξιολόγηση αποτελεί υποχρέωσή μας ως ιατρών προς τους μικρούς μας ασθενείς και τους γονείς τους, ως βάση και πολύτιμο εργαλείο στις ηθικά επιβαλλόμενες διαρκείς προσπάθειες όλων μας για βελτίωση.

Η αντικειμενική αξιολόγηση σε τακτική βάση των παιδοκαρδιοχειρουργικών κέντρων και η επίσημη, διαφανής δημοσίευση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης αυτής είναι υποχρεωτική στις προηγμένες χώρες. Η αντικειμενική μεθοδολογία που έχουμε αναπτύξει έχει υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Παιδοκαρδιοχειρουργική Εταιρεία, είναι άμεσα διαθέσιμη, και ευελπιστώ να εφαρμοστεί πολύ σύντομα και στην χώρα μας. Η αξιολόγηση των ιατρικών πράξεων έχει την αμέριστη υποστήριξη της επιστημονικής κοινότητας, ιδιαίτερα όσων έχουν με υπευθυνότητα εγκύψει στα θέματα διασφάλισης ποιότητας, και άλλωστε είναι εδώ και πολλά χρόνια το επίμονα ζητούμενο από τους γονείς των καρδιοπαθών παιδιών, τόσο μεμονωμένα όσο και, κυρίως και επισήμως, μέσω των καταξιωμένων Συλλόγων τους.”


Ο δρ Γιώργος Σαρρής είναι σήμερα διευθυντής καρδιοχειρουργός – παιδοκαρδιοχειρουργός στην Β’ Παιδοκαρδιοχειρουργική Κλινική του “ΜΗΤΕΡΑ”. Αριστούχος απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, σπούδασε Μοριακή Βιολογία στο Harvard και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολής του Harvard και το Κοινό Πρόγραμμα Επιστημών Υγείας των Πανεπιστημίων Harvard και MIT.

Εκπαιδεύτηκε στην Γενική Χειρουργική και στην Καρδιοχειρουργική στο Πανεπιστήμιο Stanford, έχοντας σαν δάσκαλο τον πρωτοπόρο και αναγνωρισμένο πατέρα των μεταμοσχεύσεων καρδιάς Καθηγητή Norman Shumway.

Εξειδικεύτηκε στην Παιδοκαρδιοχειρουργική στο Πανεπιστήμιο Emory και διετέλεσε καθηγητής στην Cleveland Clinic, όπου ήταν υπεύθυνος των παιδιατρικών μεταμοσχεύσεων, και όπου πραγματοποίησε την πρώτη στην ιστορία του μεγάλου αυτού κέντρου συνδυασμένη μεταμόσχευση καρδιάς και πνευμόνων σε παιδιατρικό ασθενή βρεφικής ηλικίας.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ανέλαβε την οργάνωση και διηύθυνε το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Τμήμα στο Ωνάσειο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο για μία δεκαετία. Στη συνέχεια οργάνωσε και διηύθυνε και τα παιδοκαρδιοχειρουργικά κέντρα στο ΜΗΤΕΡΑ και στο ΙΑΣΩ. Έχει εισάγει την σύγχρονη παιδοκαρδιοχειρουργική στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας χιλιάδες επεμβάσεις σε νεογνά, βρέφη, παιδιά αλλά και σε ενήλικες με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Τα χειρουργικά του αποτελέσματα έχουν κατ’ επανάληψη πιστοποιηθεί από ανεξάρτητους επιθεωρητές της Ευρωπαϊκής Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εταιρείας. Έχει μεγάλο αριθμό δημοσιευμένων εργασιών στα εγκυρότερα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πληθώρα διαλέξεων σε διεθνή συνέδρια.

Είναι διεθνώς πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της τρισδιάστατης εκτύπωσης της καρδιάς σαν πολύτιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση σύμπλοκων καρδιοπαθειών, ενώ πρόσφατα επίσης πρωτοπορεί στις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Παιδοκαρδιοχειρουργική.

Επίσης, είναι επί σειρά ετών Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος Καρδιάς και Αγγείων, και διατελεί Πρόεδρος της Επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας για Συγγενείς Καρδιοπάθειες Παίδων και Ενηλίκων.

Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμο Μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Παιδοκαρδιοχειρουργών. Τέλος, είναι Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εταιρείας.

24.1.2023

Καρπαθιακά Νέα