Την παρέμβαση της πολιτείας ζητά για την αυξημένη θνητότητα σε παιδοχειρουργικά περιστατικά σε ελληνικό νοσοκομείο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Παιδοχειρουργικής Εταιρείας, Γιώργος Σαρρής. Χρέος της Πολιτείας είναι η κινητοποίηση και η θέσπιση της προστασίας των καρδιοπαθών παιδιών, όπως επισημαίνει.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εταιρίας δρ Γιώργος Σαρρής ζητά να αρχίσει άμεσα η έρευνα.
Η έκκληση του κ. Σαρρή προέκυψε μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» για την υπόθεση Bristol, κατά την οποία καταγγέλεται γιατρός από γονείς για 15 αδικαιολόγητους θανάτους παιδιών. Η καταγγελία έχει κατατεθεί ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, χωρίς να έχει ελεγχθεί, ενώ ο γιατρός συνεχίζει να χειρουργεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας. Ο κ. Σαρρής σημειώνει πως για την υπόθεση έχουν ενημερωθεί τόσο το αρμόδιο υπουργείο Υγείας, όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
Για μεγάλο αριθμό κάνει λόγο ο κ. Σαρρής που δεν δικαιολογείται ιατρικά πουθενά στον κόσμο. Σημειώνεται πως η αποδεκτή θνητότητα για παιδοκαρδιοχειρουργικές επεμβάσεις στην Ευρώπη είναι 2-4%, ενώ σύμφωνα με την καταγγελία των γονιών από τη Θεσσαλονίκη ξεπερνά το 20%, δηλααδή είναι αυξημένη κατά περισσότερο από 500%!
Επιτακτική θεωρεί ο πρόεδρος την άμεση διερεύνηση της καταγγελίας και ζητά την «θέσπιση ανεξάρτητης υποχρεωτικής αξιολόγησης και δηµοσιοποίησης των χειρουργικών αποτελεσµάτων όλων των παιδοκαρδιοχειρουργικών κλινικών». Έδαφος για να αρχίσει η αξιολόγηση υπάρχει αφού ο γιατρός εξηγεί πως με την οµάδα εθελοντικά εδώ και 20 χρόνια, εφαρμόζει στα παιδοκαρδιοχειρουργικά, την τακτική αξιολόγηση και πιστοποίηση των παιδοκαρδιοχειρουργικών αποτελεσµάτων από ανεξάρτητους επιθεωρητές της Ευρωπαϊκής Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εταιρείας.
Η εισήγηση του κ. Σαρρή αποτελεί και διαχρονικό αίτηµα των Ʃυλλόγων Καρδιοπαθών Παιδιών. Αυτό ακριβώς έγινε πριν από 30 χρόνια και στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Bristol.
Τότε ο αναισθησιολόγος Stephen Bolsin, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας στην παιδοκαρδιοχειρουργική μονάδα του νοσοκομείου του Μπρίστολ (Bristol Royal Infirmary) στο οποίο εργαζόταν. Η καταγγελία έκρουσε πρύμναν στο κατεστημένο του νοσοκομείου. Όταν άρχισε η επίσημη διερεύνηση του θέματος υπό τον καθηγητή Ian Kennedy διαπιστώθηκε ότι η μονάδα αδυνατούσε να ανταποκριθεί. Στη σχετική αναφορά του, γνωστή ως The Kennedy Report διαπίστωνε «υποστελέχωσης αλλά και κουλτούρα συγκάλυψης, αδιαφάνεια σχετικά με το έργο των γιατρών και ελλιπούς παρακολούθησης από τη διοίκηση του νοσοκομείου».
Εξαιτίας των παραπάνω υπολογίστηκε ότι 170 παιδιά έχασαν άδικα τη ζωή τους τη δεκαετία 1986-1995, ενώ περί τα 25-30 παιδιά υπέστησαν μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες. Ωστόσο υπήρξε θρυαλλίδα για τη ριζική αναμόρφωση των υπηρεσιών υγείας της Βρετανίας. Έκτοτε έγινε υποχρεωτική η πλήρης καταγραφή των ιατρικών πράξεων και η τακτική αξιολόγηση των μονάδων υγείας. Στόχος ήταν η έγκαιρη διάγνωση και να διόρθωση λαθών που κοστίζουν ζωές.
πηγή www.virus.com.gr